Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 TI-DØGNSVARSLENE: - Dagbladet og VG presenterer prognoser med null verdi, eller …!


Mandal-Eigebrekk, 26.09.10: Torsdag i denne uken presenterte landets to største middagsaviser sine 10-dagersvarsler for været i det langstrakte landet vårt. Tretten værsymboler dekker de 19 fylkene. Seks av symbolene er plassert langt til havs …

Av værstatistiker Bernt Lie

- Hvilken verdi har et norgeskart som er vel 11 centimeter langt som er illustrert med 13 værsymboler - der seks av dem er plassert langt til havs - for dem som har bruk for og vil innrette de nærmeste ti døgnene etter et slikt varsel?
Vær og vind stiller spørsmålet, etter en helt overskyet lørdag her aller lengst sør på Sørlandet, der det i går (på lørdag) skulle være helt "skyfri sol" ifølge Dagbladet.
Aviskollega VG hadde plassert den samme sola over havet utenfor kysten av Aust-Agder til Buskerud!
Vi iler til med å fortelle at det er StormGeo på Nøstet i Bergen som utarbeider disse værkartene for de to nevnte middagsavisene i Oslo.

Torsdagavisene
Det er i sine utgaver torsdag 23. september at de to avis-konkurrentene på Havnelageret i Oslo og i Akersgata i samme by presenterer 10-dagersværet. Inklusive teksten til journalist Tora Larsen Morset har sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet brukt hele side 19 i NYHETsdelen til været sitt.
Kollega VG smeller til med sitt 10-dagersvær på både side 18 og 19, der sjefredaktør Bernt Olufsen har latt bergenskontorets journalist Harald Vikøyr boltre seg og ber leserne forberede seg på en strålende norsk høstuke!

19 fylker - ni forskjellige vær
I ingressen til denne værkommentaren opplyste vi at Dagbladet illustrerte 10-dagersværet med i alt 13 symboler. Seks av disse er plassert langt til havs …
VG har gjort landet vårt nesten 13 centimeter langt, altså litt større enn Dagbladet. For sikkerhets skyld har de begrenset landets 19 fylker til å få sitt langtidsvær illustrert med ni - 9 - værsymboler.
I tillegg har avisen bestilt fra StormGeo temperaturen for ikke mindre enn 19 steder fra Kristiansand S. i sør til Nordkapp i nord!
Hvorvidt denne temperaturen skal være dagens maksimum eller TV-værmeldingenes temperatur kl. 14.00 sommertid, opplyses det ikke noe om.

- En regndråpe …
Fredag regnet det usedvanlig mye på Østlandet. Dagblad-været hadde to av sine fire skysymboler for Østlandet med "tre regndråper under" og de to andre med "ett regndrypp" under. Antakelig skal dette illustrere henholdsvis mye og lite regn.
Den ene skyen plassert omtrent et sted mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, på høyde med Rena i Østerdalen, var den med bare én regndråpe. Da var det skikkelig ergerlig at nettopp Rena i Østerdalen fikk svært mye nedbør denne dagen!

- Sol i Skagerrak
Lørdagen passerte revy her aller lengst sør på Sørlandet. Både Dagbladet og VG hadde en skinnende sol, totalt uforstyrret av noe skysymbol, som skulle illustrere lørdagsværet hos oss. Det var ikke en eneste sprekk i skydekket før henimot midnatt da en blek måne i noen få minutter brøt gjennom skydekket.
- Helbom united, spør du meg!
I dag skulle det også ha vært tilnærmet sol fra skyfri himmel her nede hos oss.
Åjoda, vi har så vidt kunne skimte sola gjennom et tykt bukleskylag, når vi skal være hundre prosent ærlige!

- Kanskje på mandag …
Vi ser fram til morgendagen, mandag - som også ifølge Dagbladet og VG sine 10-dagersvarsler - skal bli knallfin! Men da har det jo gått nesten fem døgn - 120 timer - siden en ansvarlig meteorolog på Nøstet i Bergen lagde avisenes 10-dagersprognoser.
Vi venter i dypeste spenning …
- Men har slike prognoser, slik de blir illustrert av høyst ansvarlige StormGeo-meteorologer - noen verdi?
Vær og vind åpner våre spalter for kommentarer. Det er bare å bruke e-postadressen til den ansvarlige redaktøren.
Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©