Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 2010 HITTIL: - Det globale været og norsk vær går i hver sin retning


Washington/Bærum, 22.11.10: - Årets oktober globalt sett blir ranket som den åttende varmeste til nå. Det melder NOAA i uken som var.
Her hjemme konkluderer Meteorologisk institutt med at oktober på landsbasis rent temperaturmessig var som normalt ...


NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration, den amerikanske værtjenesten - beskriver årets oktober globalt sett som den åttende varmeste til nå. De ti første månedene av 2010 har temperaturmessig vært som i 1998, som står som det varmeste til nå når man betrakter temperaturene både på land og i havoverflaten.
NOAA skriver dette i en pressemelding lagt ut på deres nettsider torsdag i siste uke.

Januar - oktober
Den globale gjennomsnittstemperaturen på Jordens landmasser var i år tidenes nest høyeste, bare slått av 2007.
Den globale temperaturen i havoverflaten for de ti første månedene av 2010 er på samme nivå som i 2003, som ligger på annenplass nest etter 1998.
La Niña fortsetter å være en signifikant faktor med hensyn på de globale havtemperaturene, jfr det vi skrev her på Vær og vind om hvordan australske meteorologer, dette også i siste uke, vurderer inneværende La Niña-sesong.

Dataserier fra 1880
Den månedlige analysen fra NOAA's National Climatic Data Center, basert på dataserier som går tilbake til 1880, er en del av den klimaservice som NOAA utfører for regjerings-, næringslivs- og kommunale ledere.

"Temperature Highlights"
¤ Den kombinerte globale land- og havtemperaturen for oktober 2010 var den åttende høyeste til nå på 14,54*C (58,07*F). Det er 0,54*C (0,97*F) over gjennomsnittet for hele 1900-tallet.

¤ Oktobers globale temperatur på land var 0,91*C (1,64*F) over gjennomsnittet for hele 1900-tallet på 9,3*C (48,7*F). Dette ga den sjette varmeste oktober-måneden til nå. Varmere-enn-normalt-tilstander forekom spesielt tvers over det vestlige Alaksa, Canada, det nordøstlige Afrika, Midt-Østen, Kazakhstan og store deler av Russland. Kaldere-enn-normalt-regioner forekom i det meste av Europa, Mongolia og Australia, skriver NOAA.

¤ Meteorologisk institutt peker i sin oversikt over temperaturene her hjemme i perioden januar - oktober på at middeltemperaturen for Norge som helhet var 0,3 grader UNDER normalen. Middeltemperaturen var bare OVER normalen i deler av Finnmark og i enkelte kystområder i Troms og Nordland, dessuten i enkelte områder i høyfjellet i Sør-Norge.

"Down under"
¤ Ifølge Bureau of Meteorology (BOM) i Australia hadde dette kontinentet sitt tiende laveste nivå for maksimumstemperaturen med 1,18*C (2,12*F) under gjennomsnittet. Sett på de ulike delstatene "down under" hadde både Northern Territory (NT) og Queensland (Qld) de tredje laveste maksimumstemperaturer siden de nasjonale månedsmidlene ble utarbeidet første gang i 1950.

Sea surface temperatures
¤ Havoverflatetemperaturene i årets oktober ble 0,40*C (0,72*F) høyere enn gjennomsnittet for det 20. århundret og ble dermed det tiende høyeste for oktober. Det største bidraget til dette kom fra Atlanterhavet, det vestlige av Stillehavets nordlige del og omtrent hele Indiahavet.

Nordpolsis
¤ Utbredelsen av isen i Nordpolsbassenget i oktober omfattet et areal på 7,69 millioner kvadratkilometer. Det er 17,2 prosent mindre enn gjennomsnittet. Dette markerer dermed den tredje minste utbredelsen siden satellittmålinger startet i 1979 og blir det 14. året på rad at oktober har vesentlig mindre havis enn gjennomsnitt.

¤ Sjøisen i Antarktis begynte sin årlige avsmelting i løpet av oktober. Oktober 2010 kunne by på den fjerde største isutbredelsen til nå, estimert til 2,9 prosent over gjennomsnittet. Den største isutbredelsen i oktober forekom i 2006.

Precipitation Highlights
¤ Ifølge Servicio Meteorológico Nacional (den mexicanske væetjenesten) ble årets oktober tidenes tørreste siden 1941

¤ Det nordlige og vestlige Amazonas-området i Brasil var i midten av måneden utsatt for den verste tørken på 40 år. I oktober falt nivået i en av Amazonasflodens bielver, the Black River, til sitt laveste nivå på 13,6 meter (44,7 fot) siden slike nivåmålinger ble startet i 1902, heter det til slutt i NOAAs beskrivelse av det globale oktober-været.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©