Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORMGEO: - Kaldeste november på 25 år; rekordkaldt og knusktørt ...


Bærum, 28.11.10: Dessverre er ikke Vær og vind innom StormGeos nettside annet enn helt sporadisk. Det skulle vi nok ikke være. Sist mandag presterte det værselskapet å presentere statistikk der 21 døgn ble sammenlignet med normalen for hele måneden!

Av værstatistiker Bernt Lie

- I Sør-Norge hart det vært mer enn to grader kaldere enn normalt mange steder, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen på nettsiden til StormGeo denne mandagsformiddagen.
Nyhetsoppslaget er oppdatert torsdag formiddag, og det er dette som fortsatt ligger ute i korrigert versjon.

- Stemmer ikke
Vær og vind gjorde dagen før et tilbakeblikk på temperaturforholdene i hele landet basert på de første 20 døgnene av årets november. StormGeo-meteorologen tok med seg ett døgn til - og da ble bildet noe helt annet!
Gjennomsnittstemperaturene som er oppgitt for de 21 døgnene, er imidlertid sammenlignet med normalene for HELE november. Og da blir det mye galt!

I Bergen
For eksempel for Bergens vedkommende, der jo StormGeo holder til utpå Nøstetangen. Normalen for månedsmiddeltemperaturen for november på 50540 Bergen-Florida er 4,6 grader. Begrenset til de første 21 døgnene er normalen 5,1 grader. Dermed har sjefmeteorolog Hansen gjort november en halv grad kaldere enn denne treukersperioden i virkeligheten var. En halv grad kan være helt avgjørende om Bergen har hatt den kaldeste november siden 2002, 1996 eller 1985. (1985 er 25 år siden.)
Middeltemperaturen for de 21 første døgnene av november på Bergen-Florida har vært 3,3 grader. Denne delen av november har dermed vært 1,8 grader kaldere enn normalt.

- Knusktørt?
- Årets november er også blant de tørreste, kan sjefmeteorolog Roar I. Hansen fortelle til tv2-medarbeider Ronald Toppe.
Hansen presenterer en tabell der nedbøren i Tromsø, Bodø, på Værnes, i Bergen, på Sola, Kjevik og i Oslo viser hvor stor prosentdel av det normale som det er kommet av nedbør til og med den 21. november. Prosentandelene, eller fyllingskvoten, blir jo helt feil når Hansen bruker hele MÅNEDSnormalen som referanse. De første 21 døgn av november utgjør akkurat 70 prosent av hele månedens lengde. (Tenk om vi skulle gjøre den endelige ÅRSavslutningen etter 256 døgn, dvs. pr den 13. september!)
Da blir den riktige tabellen over nedbøren denne (i parentes hva Hansen har satt opp):

Tromsø ... 51% (36%)
Bodø ....... 67% (47%)
Værnes ... 66% (46%)
Bergen .... 53% (37%)
Sola ....... 57% (40%)
Kjevik ....110% (77%)
Oslo ....... 39% (27%).

Vær og vind tillater seg å spørre sjefmeteorologen om han synes at 40 prosent av normalnedbørkvote kan karakteriseres som knusktørt!
Eller 110 prosent på Kjevik, som faktisk er ti prosent MER ENN NORMALT?
- Er det slik at meteorologer ikke kan det helt elementære om statistikk og statistiske beregningsmåter? er et spørsmål som ligger snublende nær.
- Og Hva da med selve værVARSLENE når beskrevelsen av de faktiske forhold som nettopp har vært, blir så hen i hampen, som det heter på godt bergensk?

- Varmt i Nord-Troms på fredag
Og med det samme vi henger oss opp i "bagateller": Om fredagens temperaturer kunne VG i sin lørdagsvis, med værside anrettet av StormGeo, fortelle at det hadde vært 11,2 varmegrader som det varmeste i landet på "Nordstraumen". - Antakelig menes det det offisielle navnet Nordstraum i Kvænangen (i Nord-Troms).
Landets høyeste temperatur på fredag var imidlertid 0,2 grader, logget ut på Svinøy Fyr i Herøy på Sunnmørskysten og på Fruholmen Fyr i Måsøy på Finnmarkskysten.
- Hvordan kan slikt slippes gjennom kvalitetskontrollen hos StormGeo?
Vi bare spør ...


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©