Samarbeids- partnere:
|
VINTERSOLVERV: - Litt over halvett kommende natt snur sola; vi går igjen mot lysere tider
Bærum, 21.12.10: Det er ikke vintersolverv i dag, den 21. desember. Men først i morgen, dvs. den 22. desember. Fordi kl. 00.38 den kommende natt står sola i senit på 23,5 grader sør, ved den sørlige vendesirkel, best kjent som Steinbukkens vendesirkel.
Når på dagen den 21. eller 22. desember at sola står i senit over 23,5 grader sørlig bredde - best kjent som Steinbukkens vendesirkel eller Tropic of Capricorn som det står på australske kart - avgjør hvilken av de to datoene som vintersolverv faller på. Og i den forbindelse kan vi på godt norsk kanskje vel så gjerne benytte begrepet solsnu. Sett "ovenfra" er det nettopp dette som skjer enten den 21. eller 22. desember: Sola "snur" ved den sørlige vendesirkel. Den står da høyest på himmelen på den sørlige halvkule på 23,5 grader sørlig bredde.
Kl. 00.38 MET den 22.12. I år 2010 skjer dette kl. 00.38 norsk normaltid (MET = mellomeuropeisk tid) den 22. desember, mens f.eks. britene kan sette datoen 21. desember som datoen da dette skjer. Beregnet i henhold til UTC (Uniform Time Coordinated eller GMT/Z) er tidspunktet da kl. 23.38. Også neste år er det vintersolverv "her hjemme" den 22. desember, altså på bitte-lille julaften som noen kaller denne datoen i juleinnspurten. Også neste år og i 2014 og 2015 har vi nordmenn vintersolverv den 22. desember, henholdsvis kl. 06.30, 00.03 og 04.49, mens de øvrige av de kommende årene skjer det den 21. desember.
Aftenposten-definisjon Vær og vinds faste morgenavis, Aftenposten, har følgende definisjon på når vintersolverv inntreffer: - Det er dagen da solen når sin laveste høyde over horisonten på den nordlige halvkule og dagen er kortest. Ved vintersolverv "snur solen", dagene blir lengre, og det går mot lysere tider.
- Wikipedia tar feil Vi kjenner denne definisjonen igjen fra Wikipedia. Det som imidlertid Wikipedia ikke opplyser om, er at nettopp på vintersolvervsdagen har sola laveste høydenivå når den står i senit over 23,5 grader sør. Uansett: Fra kommende natt går vi igjen mot lysere tider, vi som bor på den nordlige halvkule. Vær og vind håper at det også går mot lysere tider i Aftenpostens nyhetsredaksjon, som brakte den interessante definisjonen på vintersolverv i en nyhetsnotis på side 9 i dagens avis. Med måneformørket hilsen Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|