Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORMGEO: - Lagde varmerekord i Nord-Trøndelag lille julaften; 13 grader i maksimum i Snåsa


Bærum, 25.12.10: Først på en første juledags formiddag er det blitt tid til å pløye gjennom julaftensavisene. VG og Aftenposten som får sine værsider levert av StormGeo i Bergen, kan melde at varmest i landet den 23.12.2010 var 13 grader. 13 varmegrader!

Hvis dette hadde vært riktig, ville det ha vært den nest høyeste desember-temperaturen ved Meteorologisk institutts værstasjoner i Nord-Trøndelag fylke gjennom alle tider. Varmerekorden er nemlig 13,1 grader fra Værnes (Trondheim Lufthavn) den 6.12.2000. Men både i landets to største aviser kommer det på trykk i deres værsider - levert av StormGeo i Bergen - at det hadde vært 13 grader på Kjøbli i Snåsa lille julaften, uten noen oppfølging fra nyhetsredaksjonen.
- Nevnte meget behagelige temperatur - som vel må angi litt av en kakelinne på dagen før dagen - er bare en tidels grad fra fylkesvarmerekorden i Nord-Trøndelag, etter hva Vær og vind kan se av våre rekordoversikter.

- Flaut, flaut, flaut!
Vær vind er kjent med at det KAN forekomme feil i dataoverføring av lokale værobservasjoner fra det øyeblikk at observatøren setter seg til sin utstasjonerte PC for å sende vær-metten (værtelegrammet) til Meteorologisk institutt og til den sentrale databasen videreformidler dette til sine brukere. Ulykkeligvis tastet observatøren på Kjøbli i Snåsa "10130" i stedet for "11130". Dermed ble den lokale maksimum'en på minus 13,0 grader til pluss 13,0 grader. Det andre sifferet i denne femsifferkoden viser om det er snakk om plussgrader eller kuldegrader (0 = plussgrader; 1 = kuldegrader). Dette hører med til minimumspensum for alle som behandler vær-data!
I og med at en ansvarlig meteorolog hos StormGeo personlig anretter og setter sammen sine værdata for Aftenpostens og VGs værsider, burde vedkommende ha oppdaget forskjellen på 13 varmegrader og 13 kuldegrader.
- Eller er det det interne budet hos StormGeo som har den ansvarsfulle jobben med å tilrettelegge værsidene i de to største avisene her i landet? lurer Vær og vind på.
- - -
Dette er langt fra et enestående tilfelle med helt ville temperaturer - eller nedbørsummer for den saks skyld - som kommer på trykk i Aftenposten og VG, eventuelt også andre regionaviser som Vær og vind av naturlige årsaker ikke leser daglig.
Det er mulig at de ansvarlige sjefredaktører Hilde Haugsgjerd og Bernt Olufsen er vel fornøyd med å servere sine lesere slike ting på trykk.
- - -
Uansett: Vær og vind benytter anledningen til å ønske både StormGeos ansvarlige leder for vær-info og de nevnte sjefredaktører en fortsatt god jul med sine helt spesielle temperaturer fra norsk jord.
Førstedagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©