Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER: - Kaos i stor deler av Queensland etter de verste oversvømmelsene på mer enn 50 år


Brisbane/Bærum, 28.12.10: Siste ukes nedbør på nær 700 mm regn, som nesten svarer til hele ÅRSnormalen i Oslo, har satt store deler av Queensland-kysten under vann. Dawson River har passert et flomnivå på 14,59 m, som er høyere enn i rekordåret 1956.

- Krisen etter det voldsomme regnværet som startet lillejulaften, har ført til at sentrale og sørlige deler av Queensland er erklært katastrofeområde, spesielt de små bysamfunnene Theodore, Chinchilla og Dalby.
Hele befolkningen i Theodore, innlands fra Bundaberg, ble evakuert med helikopter etter den verste flommen og oversvømmelsen noen gang! Dette satte alt under vann unntatt den lokale politistasjonen, skriver Sydney-avisen The Australian på nett onsdag lokal øst-australsk tid.
Myndighetene anslår foreløpig skadene til å beløpe seg til seks milliarder dollar, noe som svarer til 36 milliarder norske kroner.

- Forsvarsdepartementet i delstaten Queensland sendte inn to Black Hawk- helikoptere fra Townsville, med ni mindre helikoptre som evakuerte hver samtlige av de 300 innbyggerne i Theodore. Dawson River nådde sitt toppnivå gjennom Townsville på 14,59 m, langt over det tidligere rekordnivået i 1956, fortsetter The Australian på nett.

To hovedområder
Det er to hovedområder som er oversvømt; det ene i det vestlige av Darling Downs omkring byene Chinchilla og den norskklingende Dalby, innlands fra Brisbane, og det andre omkring 300 kilometer lenger nord i Queensland omkring Theodore og Moura.
Oversvømmelsene og skadeomfanget er så omfattende at selv norske papir- og etermedia har brakt reportasjer fra flomområdene.

Dawson og Fitzroy-flodene
Dawson og andre elver som flyter over i Fitzroy River-systemet, som renner gjennom storbyen Rockhampton, gjør at denne byen forbereder seg på storflommen som ventes senere ut i uken.
I de ulike bysamfunnene og storbyene er det ikke bare dette at flomvannet står langt opp på husveggene som gjør at myndighetene setter inn styrkene i katastrofeberedskap og evakuering: Det er også trusselen fra krokodillene som svømmer i de oversvømte gatene som er reell!

Condamine River
Det økende flomnivået i Condamine River tvang gjennom evakuering i Warwick. Charley's Creek i Chinchilla har sitt høyeste flomnivå siden 1942. Der er mer enn 50 hjem og forretningsbygg evakuert.

Også over i NSW
Regnværet som har fulgt i fotsporene til den tropiske syklonen Tasha, har også nådd over i New South Wales (sør for Queensland), der Richmond River ved Kyogle hadde et toppnivå på 16,0 meter ved solnedgangstider tirsdag.
Myndighetene frykter ikke bare oversvømmelsene fra de enorme vannmengdene som renner ut MOT Stillehavet, men også det stigende havnivået på grunn av voldsom vind langs kysten som gir MOTSTRØMSvirkning inn fra havet.

Ukens nedbør
På nettsidene til Bureau of Meteorology (BOM) finner Vær og vind fram til de stedene som har fått mest nedbør de siste sju døgnene i delstaten Queensland. Her har det kommet mest:

* 641 mm, Babinda Post Office, North Coast Barron (desember-normalen er 303 mm!)
* 569 mm, Mt Sophia, North Coast Barron
* 541 mm, Hawkins Creek, North Coast Herbert
* 512 mm, Cardwell Range, North Coast Herbert
* 507 mm, Elphinstone Pkt, North Coast Herbert
* 467 mm, Bingil Bay, North Coast Herbert
* 462 mm, Paluma, North Coast Herbert
* 430 mm, Victoria Mill, North Coast Herbert
* 426 mm, Halifax, North Coast Herbert
* 424 mm, Daradgee, og Ingham Composite, begge North Coast Herbert
* 417 mm, Lucinda Township, North Coast Herbert
* 403 mm, South Johnstone, North Coast Herbert.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©