Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SOMMERFUGL 31.12.: - Våknet av vinterdvalen et halvt år før tiden


Vikerfjell, 01.01.11: Denne lille sensasjonen skulle så absolutt vært lagt ut her på Vær og vind i går, på årets siste dag. Det var jo da den plutselig skapte liv og røre her i den strøm-, vann- og telefonløse hytta på Vikerfjell.

Barnebarnas vel åtte år gamle katt ble ved 14.30-tiden i går, nyttårsaftens ettermiddag, plutselig veldig interessert i - for menneskeøret - lydløs aktivitet i et av hyttevinduene som vender mot sør og en sol som er i ferd med å gå ned bak fjella i sørvest. I vinduskarmen hadde plutselig en "fetter av" sommerfuglarten dagpåfugløye funnet ut at den ville ut i solnedgangen utenfor.
Etter et døgns sprengfyring av hytta fra 11 minus grader torsdag middag var temperaturen oppunder taket nærmere førti grader, mens det nede ved gulvet var relativt kjølig med bare ti-femten grader.
Slik er hyttelivet en vintersdag ...

- Et lite naturens under
Vær og vinds ansvarlige er ikke så bevandret uti sommerfuglverdenen, men anslo uten sommerfuglleksika tilgjengelig at dette måtte dreie seg om "en fetter" av dagpåfugløye. Men øyet manglet, altså!
Den var stor, med et anslått vingespenn på 6 - 7 centimeter.
Plutselig var den altså i vinduskarmen og brukte all energi på å komme seg "oppover" den spinnglatte vindusflaten. Det gikk heller dårlig, så den forflyttet seg heller horisontalt med godt feste i nedre vinduskant både mot høyre og mot venstre, igjen med høyre og venstre, et ukjent antall ganger.
Barnebarnas pus gjorde flere hopp i retning av den flygende gjesten som nå trodde at det var blitt sommer og ville ut i sollyset. Men med begge forlabbene på vinduskanten var det ikke flere labber tilgjengelig til å gripe fatt i den flagrende gjesten.
Sommerfuglen overlevde derfor både nyttårsaftens ettermiddag og kveld og lokalt fyrverkeri ved midnattstider, men ble borte for oss en gang i formiddag.
Kanskje valgte den å gå i dvale igjen ett eller annet sted inne i hytta.

- Klarværsdag åpnet 2011
Året 2011 kunne ikke ha begynt bedre her oppe i dette lavfjellsområdet lengst nord i Ringerike kommune, som Vikerfjell utgjør. Ute skinte sola fra tilnærmet skyfri himmel; midt på dagen kom maks'en opp i to minusgrader. Bare en svak vind hovedsakelig fra nordvest sørget for en liten "trekk" ute i naturen.
Fra taket smeltet snø og lagde de første istappene denne vintersesongen, akkurat nok til frisk is i dertil egnet innendørsdrikke etter stor utendørs aktivitet.
Nyttårsdagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©