Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER: - Flomvannet stiger fortsatt i to viktige vassdrag i Queensland


Rockhampton/Bærum, 04.01.11: I to døgn har det vært oppholdsvær i byen Rockhampton på kysten av Queensland. I dag har sola skint over byen. Kl. 15.00 lokal tid var temperaturen 30,5 grader, målt på den oversvømte flyplassen. Men: Vannet stiger stadig!

De snautt 70.000 innbyggerne i Rockhampton, som ikke ligger helt ute ved Stillehavskysten - men som har Fitzroy-floden kryssende gjennom byen - holder pusten. Gamle bygninger som innrammer East Street blir mer og mer omringet av det mørkebrune gjørmevannet som truer med å gå over breddene av den stilleflytende elven. Bylandskapet er flatt; sentrum er som en kvadratur.
- The Hedricks Building, oppført i 1860, er forsterket med sandsekker for det tilfellet at elven går over sine bredder også der, melder The Australian på nett.

- Gjørmevannet stiger og stiger ...
Flomvarselet utarbeidet ved BOMs (Bureau of Meteorology's) regionkontor kl. 19.14 lokal tid tirsdag kveld bekrefter at flomnivået lenger vest i Fitzroy River har begynt å synke. Kl. 15.15 i ettermiddag var flomnivået i elven gjennom byen på 9,2 meter. Det stiger sakte og fortsetter å sette nye områder under vann.
- Passerer vi 9,4 meter, som er varslet toppnivå, vil Bruce Highway nordover til Mackay "gå under", uttalte deputy police commissioner Ian Stewart til Sydney-avisen The Australians nettutgave tidligere i dag.
Rockhamptons ordfører Brad Carter konstaterte tirsdag morgen at Bruce Highway til de nordlige bydelene i Rockhampton fortsatt var fremkommelige.
- Men sørover i byen i retning mot nabostaten New South Wales er hovedveien og områdene omkring en kjempemessig brun innsjø, uttalte ordfører Carter.

- Mye nedbør også i Rockhampton
Det mest intense av nedbøren i det siste har høljet ned over det sentrale av Queensland, etter at det tropiske lavtrykket Tasha gikk på land sør for turistbyen Cairns mye lenger nord i delstaten den 22. desember.
- De største månedsnedbørsummene både i november og desember lå på over 1.200 mm, ifølge BOMs dags-, uke- og månedsstatistikker.
På den lokale flyplassen i Rockhampton kom det 637,0 mm nedbør i løpet av de to månedene, mot normalt (1961 - 1990) 202,5 mm.

- Et kjempeinnsjø av brunt vann
Et 30-talls byer er totalt oversvømmet i et område av Queensland som er på størrelse med Tyskland og Frankrike til sammen.
I tillegg til Fitzroy River gjennom Rockhampton er det i øyeblikket bare Nogoa River ved målestedet Craigmore og Connors River omkring målestedet Pink Lagoon som fortsetter å stige tirsdag ettermiddag lokal tid.
Ifølge BOMs flomvarsel, utsendt tirsdag ettermiddag, synker flomnivået i alle de andre vassdragene i Queensland, om enn meget sakte.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©