Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER: - Flomvannet stiger fortsatt i to viktige vassdrag i Queensland


Rockhampton/Bærum, 04.01.11: I to døgn har det vært oppholdsvær i byen Rockhampton på kysten av Queensland. I dag har sola skint over byen. Kl. 15.00 lokal tid var temperaturen 30,5 grader, målt på den oversvømte flyplassen. Men: Vannet stiger stadig!

De snautt 70.000 innbyggerne i Rockhampton, som ikke ligger helt ute ved Stillehavskysten - men som har Fitzroy-floden kryssende gjennom byen - holder pusten. Gamle bygninger som innrammer East Street blir mer og mer omringet av det mørkebrune gjørmevannet som truer med å gå over breddene av den stilleflytende elven. Bylandskapet er flatt; sentrum er som en kvadratur.
- The Hedricks Building, oppført i 1860, er forsterket med sandsekker for det tilfellet at elven går over sine bredder også der, melder The Australian på nett.

- Gjørmevannet stiger og stiger ...
Flomvarselet utarbeidet ved BOMs (Bureau of Meteorology's) regionkontor kl. 19.14 lokal tid tirsdag kveld bekrefter at flomnivået lenger vest i Fitzroy River har begynt å synke. Kl. 15.15 i ettermiddag var flomnivået i elven gjennom byen på 9,2 meter. Det stiger sakte og fortsetter å sette nye områder under vann.
- Passerer vi 9,4 meter, som er varslet toppnivå, vil Bruce Highway nordover til Mackay "gå under", uttalte deputy police commissioner Ian Stewart til Sydney-avisen The Australians nettutgave tidligere i dag.
Rockhamptons ordfører Brad Carter konstaterte tirsdag morgen at Bruce Highway til de nordlige bydelene i Rockhampton fortsatt var fremkommelige.
- Men sørover i byen i retning mot nabostaten New South Wales er hovedveien og områdene omkring en kjempemessig brun innsjø, uttalte ordfører Carter.

- Mye nedbør også i Rockhampton
Det mest intense av nedbøren i det siste har høljet ned over det sentrale av Queensland, etter at det tropiske lavtrykket Tasha gikk på land sør for turistbyen Cairns mye lenger nord i delstaten den 22. desember.
- De største månedsnedbørsummene både i november og desember lå på over 1.200 mm, ifølge BOMs dags-, uke- og månedsstatistikker.
På den lokale flyplassen i Rockhampton kom det 637,0 mm nedbør i løpet av de to månedene, mot normalt (1961 - 1990) 202,5 mm.

- Et kjempeinnsjø av brunt vann
Et 30-talls byer er totalt oversvømmet i et område av Queensland som er på størrelse med Tyskland og Frankrike til sammen.
I tillegg til Fitzroy River gjennom Rockhampton er det i øyeblikket bare Nogoa River ved målestedet Craigmore og Connors River omkring målestedet Pink Lagoon som fortsetter å stige tirsdag ettermiddag lokal tid.
Ifølge BOMs flomvarsel, utsendt tirsdag ettermiddag, synker flomnivået i alle de andre vassdragene i Queensland, om enn meget sakte.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©