Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LA NIÑA: - Desember-indeksen for SOI den høyeste i desember noen gang; høyeste verdi siden 1973


Melbourne/Bærum, 05.01.11: - En markert La Niña-tilstand fortsetter å påvirke Stillehavsbassenget. Langtidsprognoser utarbeidet av Bureau of Meteorology (BOM) anslår at La Niña vil holde seg langt inn i den sørlige halvkules høstsesong, melder BOM.

Annenhver onsdag presenterer den australske værtjenesten - Bureau of Meteorolgy (BOM) - sine prognoser for El Niño, La Niña og SOI (Southern Oscillation Index) for kommende 14-dagersperiode, samtidig som de ser tilbake på SOI de siste par årene. Kort fortalt for uinnvidde: Høy positiv SOI-verdi er ensbetydende med en aktiv La Niña-tilstand i det ekvatoriale Stillehavet, noe som fører til kjølig og fremfor alt ekstremt fuktig vær i den østlige delen av Australia.
Motsatt: Høy negativ SOI-verdi er klassisk for El Niño.
Selve indeksen baserer seg på trykkforskjellen mellom Tahiti i Stillehavet og delstatshovedstaden Darwin i Northern Territory.

- Den fuktigste
- Desember 2010 utviklet seg til å bli tidenes aller fuktigste desember-måned, skriver BOM, Brisbane-regionkontoret i sin oppsummering av været i delstaten Queensland i siste måned. Rekorder som har stått i mer enn 110 år, har falt, og månedsnedbørsummer på nær det femdoble av det normale har ikke vært noen sjeldenhet.
Den største månedssummen lå på 1.221,2 mm.

- La Niña gir nedbør
- Alle klimaindikatorer i ENSO (El Niño Southern Oscillation) fortsetter å være høyt over grenseverdiene for La Niña. Overflatevannet i den tropiske delen av Stillehavet er fortsatt mye kaldere enn gjennomsnittet for denne tiden på året, med temperaturer rett under havoverflaten ned til fire grader under det normale i de sentrale og østlige delene, noe som kan sammenlignes med forholdene i den markante La Niña-tilstanden i 1988, fortsetter BOM.
Passatvindene er sterkere enn gjennomsnitt, mens skymønsteret fortsetter å vise en typisk La Niña-tilstand med omfattende skydekke i de tropiske områdene nær datolinjen (180 grader øst/vest).

- Rekordhøy positiv indeks
- The Southern Oscillation Index (SOI)-verdien for desember 2010 på +27 er den høyeste desember-SOI noen gang, like mye som det er den høyeste indeksverdi for noen måned siden 1973, påpeker BOM.

- Vått, vått, vått
- La Niña-perioder er vanligvis knyttet opp mot mer enn normale vinter-, vår- og sommerregnvær, spesielt over det østlige og nordlige Australia. Den aktuelle tilstanden nå har sørget for at året 2010 er blitt Australias tredje våteste år gjennom de ca 160 årene man har målinger for, og Queensland har nettopp opplevd tidenes aller våteste desember på like mange år.
I La Niña-perioder forekommer tropiske sykloner i det nordlige av Australia oftere enn normalt i syklonsesongen november - april, mens dagtemperaturene i sommertiden (desember - februar) her ligger under gjennomsnittet (normalene), spesielt i de områdene som opplever høyere enn normale nedbørmengder, påpeker BOM.
Den neste ENSO-oversikten kan ventes onsdag 19. januar.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©