Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 LA NIÑA: - Desember-indeksen for SOI den høyeste i desember noen gang; høyeste verdi siden 1973


Melbourne/Bærum, 05.01.11: - En markert La Niña-tilstand fortsetter å påvirke Stillehavsbassenget. Langtidsprognoser utarbeidet av Bureau of Meteorology (BOM) anslår at La Niña vil holde seg langt inn i den sørlige halvkules høstsesong, melder BOM.

Annenhver onsdag presenterer den australske værtjenesten - Bureau of Meteorolgy (BOM) - sine prognoser for El Niño, La Niña og SOI (Southern Oscillation Index) for kommende 14-dagersperiode, samtidig som de ser tilbake på SOI de siste par årene. Kort fortalt for uinnvidde: Høy positiv SOI-verdi er ensbetydende med en aktiv La Niña-tilstand i det ekvatoriale Stillehavet, noe som fører til kjølig og fremfor alt ekstremt fuktig vær i den østlige delen av Australia.
Motsatt: Høy negativ SOI-verdi er klassisk for El Niño.
Selve indeksen baserer seg på trykkforskjellen mellom Tahiti i Stillehavet og delstatshovedstaden Darwin i Northern Territory.

- Den fuktigste
- Desember 2010 utviklet seg til å bli tidenes aller fuktigste desember-måned, skriver BOM, Brisbane-regionkontoret i sin oppsummering av været i delstaten Queensland i siste måned. Rekorder som har stått i mer enn 110 år, har falt, og månedsnedbørsummer på nær det femdoble av det normale har ikke vært noen sjeldenhet.
Den største månedssummen lå på 1.221,2 mm.

- La Niña gir nedbør
- Alle klimaindikatorer i ENSO (El Niño Southern Oscillation) fortsetter å være høyt over grenseverdiene for La Niña. Overflatevannet i den tropiske delen av Stillehavet er fortsatt mye kaldere enn gjennomsnittet for denne tiden på året, med temperaturer rett under havoverflaten ned til fire grader under det normale i de sentrale og østlige delene, noe som kan sammenlignes med forholdene i den markante La Niña-tilstanden i 1988, fortsetter BOM.
Passatvindene er sterkere enn gjennomsnitt, mens skymønsteret fortsetter å vise en typisk La Niña-tilstand med omfattende skydekke i de tropiske områdene nær datolinjen (180 grader øst/vest).

- Rekordhøy positiv indeks
- The Southern Oscillation Index (SOI)-verdien for desember 2010 på +27 er den høyeste desember-SOI noen gang, like mye som det er den høyeste indeksverdi for noen måned siden 1973, påpeker BOM.

- Vått, vått, vått
- La Niña-perioder er vanligvis knyttet opp mot mer enn normale vinter-, vår- og sommerregnvær, spesielt over det østlige og nordlige Australia. Den aktuelle tilstanden nå har sørget for at året 2010 er blitt Australias tredje våteste år gjennom de ca 160 årene man har målinger for, og Queensland har nettopp opplevd tidenes aller våteste desember på like mange år.
I La Niña-perioder forekommer tropiske sykloner i det nordlige av Australia oftere enn normalt i syklonsesongen november - april, mens dagtemperaturene i sommertiden (desember - februar) her ligger under gjennomsnittet (normalene), spesielt i de områdene som opplever høyere enn normale nedbørmengder, påpeker BOM.
Den neste ENSO-oversikten kan ventes onsdag 19. januar.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©