Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 WILMA, ANTHONY & BIANCA: - Kringsetter Australia og New Zealand


Brisbane/Perth/Bærum, 29.01.11: Mens orkanen Wilma har falmet til et tropisk lavtrykk som krysser sørover Nordøya på New Zealand, ventes de to orkanene Anthony og Bianca å gå på land i Queensland og Western Australia søndag ettermiddag og kveld ...

Orkanen Wilma som for vel to døgn siden hadde kurs mot den australske Stillehavsøya Norfolk Island, la om kursen og nådde nordspissen av Nordøya på New Zealand kl. 13.00 i middags norsk tid, redusert til et tropisk lavtrykk. Selve lavtrykkssenteret var av det new-zealanske orkanvarslingssenteret i Wellington da analysert til å ligge på posisjonen 34,4 grader sør og 174,7 grader øst. Lufttrykket i Wilmas øye er 981 hPa, og de sterkeste vindene omkring senteret ligger på 28,3 m/s (55 knop eller 101,9 km/t), som svarer til full til sterk storm etter norsk terminologi.

Wilma
Kraften gikk ut av Wilma da hun la om kursen mot sørsørøst og kom inn i kaldere havvann nærmere New Zealand. Hun har samtidig satt opp farten og forflytter seg med en fart av ca 65 km/t. Ved 01-tiden norsk tid natt til lørdag (11-tiden lokal tid lørdag formiddag) var Wilmas posisjon ute i havet rett øst for innlandsbyen Dannevirke.

Anthony
Orkanen Anthony utvikler seg til en kategori II-orkan etter hvert som den har kommet over varmere overflatevann utenfor Queensland-kysten. Bureau of Meteorlogy (BOM) sitt regionkontor i Brisbane har varslet at Anthony går på land tett ved byen Ayr, ca 70 kilometer sørøst for storbyen Townsville, sent søndag kveld eller natt til mandag lokal tid.
BOM forbereder innbyggerne fra St. Lawrence i sør og ca 600 kilometer til Innisfail i nord på sentrale Queensland-kysten på kraftig vind, høy havvannstand og betydelig nedbør.

Bianca
På motsatt side av det australske kontinentet er det orkanen Bianca som har utviklet seg til en kategori IV-orkan fram til kl. 20.00 lokal tid (13.00 norsk tid fredag), som legger om kursen til sørøst og senere østsørøst og ventes å gå på land lengst sørvest i delstaten Western Australia. Landgang er ventet omtrent midtveis mellom delstatshovedstaden Perth og Bunbury ved 02-tiden natt til mandag den 31. som en orkan av kategori I. Vindhastighetene kan da komme opp i 33,3 m/s (120 km/t), dvs. første trinn av orkan i et stort område fra Jurien Bay i nord til Cape Naturaliste i sør, med delstatshovedstaden Perth nokså sentralt i det hardeste vindfeltet.
I tillegg advarer BOM i Perth om at de høye bølgene kan utløse jordras (coastal erosion possible, som de uttrykker seg).
Det er for tiden svært varmt også i denne delen av Western Australia. Lørdag ettermiddag var det opptil 42 grader lengst sørvest i WA.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©