Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET: - Sesongens første orkan på Atlanteren, snøfall på New Zealand, og temperatuer ned i minus 76,2 i Antarktis


Genève/Nice, 05.09.11: - Sesongens første orkan på Atlanteren sveipet opp langs den nordamerikanske østkysten. Den tropiske taifunen Muifa ga enorme regnmengder på Okinawa og i Korea. Måneden var varm i Sør- og Mellom-Europa. New Zealand fikk snø ...

- August var varmere enn normalt på mange hold i Europa, med opptil to til fire grader over det normale i Sør- og Mellom-Europa. I Sveits var det en av de ti varmeste august-månedene siden målingene begynte i 1864, skriver WMO/WWW (World Weather Watch) i sitt tilbakeblikk på det globale været i august.

- Kjøligere enn normalt
I Irland og i Storbritannia lå temperaturene derimot på mange hold opptil en grad under det normale.
Flere værsystemer som ga mye nedbør, passerte i løpet av måneden. Kraftige regnvær den 6. - 8. august førte til lokale oversvømmelser i Skottland, og ytterligere intensivt regn den 10. og 11.8. forverret forholdene først og fremst i det sørlige og sentrale Skottland, fortsetter WMO/WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i siste måned.

- På Kontinentet
Hagl og kraftige vinder i forbindelse med et tordenvær i den belgiske byen Pukkelpop den 19.8. førte til at to sceneanlegg på en musikkfestvial kollapset. Fire personer omkom, og elleve ble alvorlig skadet.

I Skandinavia og Tyskland
Til og med på flere hold i Skandinavia og Tyskland kom det en hel del regn i august og i løpet av sommeren som helhet.
I Norge var det den nest våteste sommeren siden målingene begynte.
I Danmark var sommeren også den den nest mest regnfulle siden målingene begynte i 1874, bare to millimeter fra rekordåret 1980.
I forbundsstatene Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland ble det satt nye nedbørrekorder.

USA-varme
Varmen som dominerte store deler av De forente stater i juli, fortsatte fremfor alt i sørstatene over i august, og flere temperaturrekorder ble slått. I staten Texas der har vært mye tørrere enn normalt i hele det siste året, lå middeltemperaturene to til fem grader over det normale.

Unormalt
I Alaska og deler av det sørvestlige Canada var temperaturene derimot opptil tre grader under det normale.
Kratige vinder i forbindelse med tordenvær i delstaten Indiana den 13.8. førte til at et scenetak på Indiana State Fair kollapset. Sju personer omkom, og et førtitalls mennesker ble skadet.
Byen Goderich i Ontario, Canada ble den 21.8. herjet av den kraftigste tornadoen i
provinsen på mer enn ti år. En person omkom.

Tropiske uvær
I det østlige Stillehavet utviklet en tropisk storm seg som ble orkanen Greg.
På Atlanteren utviklet til sammen fem uvær og to orkaner seg, nemlig Irene og Katia.
To av de tropiske uværene berørte bebodde områder - den ene var Emily som den 4.8. ga 158 mm regn i Santo Domingo, Den dominikanske republikk innen uværet ble svakere over Haiti.
Den andre var Harvey, som nådde Belize den 20.8., der restene av den ga 198 mm nedbør i Santa Domingo, Mexico den 21.8.

Irene
Irene var sesongens første tropiske orkan i Atlanterhavet og var på sitt kraftigste en kateogri III-orkan. Irene utviklet seg den 20.8. og passerte den 22.8. Puerto Rico og Den dominikanske republikken, der stasjonen San Rafael del Yuma fikk 286 mm nedbør.
Orkanen fortsatte forbi Bahamas og nordover Nord-Karolinas kyst den 27.8.
Irene nådde den 28.8. New York som en svekket kategori I-orkan og fortsatte inn over land mot Canada.
Alt i alt omkom minst 40 personer.

I Irenes fotspor
Nedbørrekorder ble satt på en rekke steder der orkanen Irene fôr fram. For eksempel fikk værstasjonen i Central Park, New York i alt 481 mm nedbør i august og slo dermed sin gamle august-rekord fra 1882 på 428 mm. Målingene i Centrak Park startet i 1869.
Andre steders noterte sammenlagte nedbørmengder i forbindelse med Irene var bl.a. 518 mm i Virginia Beach, Virginia, og 335 mm i East Durham, New York.

Katia
Orkanen Katia var helt i slutten på august på vei nordvestover mot De karibiske øyene, der de største herjingene forekom over i september måned - og vil bli omtalt i neste VERDENSVÆRET-oversikt her på Vær og vind.

Varmt i Sibir og Mongolia
Flere deler av Asia fikk et temperaturoverskudd i august, på det meste to til fire grader i det sentrale Sibir og Mongolia.
I det vestre og nordøstligste Sibir var middeltemperaturene derimot fra null til tre grader under det normale.

Monsun
I Pakistan førte monsunen i august til lokalt kraftige tordenvær og store regnmengder, med oversvømmelser som resultat. I Mithi ble det registrert 291 mm nedbør den 10.8.
Fire tropiske sykloner var akive i det vestlige Stillehavet i løpet av måneden.

Den kraftigste
Muifa var den kraftigste av de tropiske syklonene og utviklet seg øst for Filippinene i slutten av juli. Den passerte Okinawa og ga der opptil 725 mm nedbør på 72 timer i Jimu den 5. - 6.8.
På én time ble målt 64 mm i Kume.
Muifa fortsatte norover og gikk senere inn over land i det nordvestlige Korea.
På 32 timer fra om ettermiddagen den 6.8. til natten til den 8.8. falt det 634 mm nedbør i Witseohreum på øya Jehu i Sør-Korea, og den 8.8. kom det 356 mm regn i Jeongeup, Sør-Korea.
Mer enn ti perosner omkom i uværet.

Nanmadol
Den 22.8. utviklet den tropiske syklonen Nanmadol seg, som utviklet seg til en kategori IV-taifun (orkan) på Saffir-Simpsonskalaen. Nanmadol passerte like nord for Filippinene der Laoang fikk 365 mm nedbør den 27.8., og fortsatte videre over det sørlige av Taiwan der Majia fikk 552 mm nedbør den 29.8., innen den ble svekket og gikk på land på den kinesiske østkysten.
Minst 20 personer omkom på Filippinene under Nanmadol. I slutten av august var den tropiske syklonen Talas på vei mot det sørlige Japan - mer om dette kommer i september-verdensværet.

Arktis
Den canadiske delen av Arktis hadde et temperaturoverskudd på tre til fire grader, mens middeltemperaturene på det nordøstligste av Grønland var omkring det normale.
- I slutten av måneden var isutbredelsen i Polhavet meget nær de ekstremt lave nivåene omkring den samme tiden i rekordåret 2007. Både Nordvest- og Nordøstpassasjene var åpne.

Afrikas horn
På Afrikas horn og i Øst-Afrika fortsatte den alvorlige og vanskelige tørken som blir klassifisert som den verste i området på 60 år.
Lenger vesterut forekom imidlertid kraftig regn. I det østlige Uganda omkom minst 30 personer i jordskred etter voldsomme regnvær.
I det sørvestlige av Nigeria omkom minst hundre personer i slutten av måneden etter at regnvær forårsaket oversvømmelser og førte til at en demning brast.

Australia/Oceania
Sør-Australia hadde et temperaturoverskudd på opptil to til fire grader; i nord var det noe kjøligere enn normalt.
Tasmania hadde sin varmeste august-måned siden målingene begynte, mens delstaten Victoria hadde den tredje varmeste og Western Australia sin fjerde varmeste til nå.

Snø på New Zealand
I midten av august skjedde et kaldluftsutbrudd fra Antarktis inn over New Zealand, og store deler av landet - både Sørøya og Nordøya - fikk snøvær i dagene den 14. - 16.8. Den antarktiske luftmassen og snøfallets utbredelse og varighet var det mest omfattende på øyriket siden 1939.
Snø falt på steder som ikke hadde fåt snø på mange år.
I Wellington var snøværet det kraftigste og mest utbredte i byen på minst femti år.
Sammenlagt utgjorde snødybdene stort sett i hele øyriket fra ingenting til over 65 centimeter.
Natten mellom den 15.8. og 16.8. noterte Waiouru en minimumstemperatur på minus 7,7 grader, som en ny lokal august-rekord for stedet.

Antarktis
- Det var i hovedsak to til sju grader varmere enn normalt i den indre delen av det østlige Antarktis. Ved den antarktiske halvøya var temperaturene derimot fra en til seks grader under det normale, avslutter WMO/WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i august.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Som ved tidligere månedsoversikter starter Vær og vind presentasjonen av de ekstreme temperaturene og døgnnedbørmengdene med data fra vårt eget land, som vi har hentet fram fra Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
* 27,5*C, Notodden Flyplass mandag den 1. NB: Det ser da ut til at Namsskogans 27,8 grader fra tirsdag den 2.8. er forkastet!
* -3,8*C, Juvvasshøe (1894 m.o.h.) i Midt-Jotunheimen onsdag den 10.
¤ 111,5 mm Håsjøen-Solgløtt tirsdag 16.

EUROPA
* 44,3*C, Montoro, Spania lørdag den 20.
* -8,6*C, Jungfraujoch (3.600 m.o.h.), Sveits onsdag den 10.
¤ 121 mm nedbør, Locarno-Monti, Sveits søndag den 7.

ASIA
* 53,3*C, Mitribah, Kuwait onsdag den 3.
* -8,7*C, Ilirnej, Sibir tirsdag den 23.
¤ 610 mm, Jimu på Okinawa, Japan fredag den 5.

ARKTIS
* 25,7*C, Pelly Island, Canada lørdag den 6.
* -32,6*, Summit (3.200 m.o.h.), Grønland torsdag den 25.

NORD-AMERIKA
* 49,4*C, Death Valley, California tirsdag den 30.
* -3,9*C, Charleston, Nevada også tirsdag den 30.
¤ 356 mm, Bunyan, Nord-Karolina lørdag den 27.

SØR-AMERIKA
* 42,0*C, Villamontes, Bolivia torsdag den 11.
* -15,6*C, Malargue, Argentina mandag den 1.
¤ 178 mm, San Luis de Gaceno, Colombia søndag den 28.

ANTARKTIS
* 6,9*C, Base San Martin tirsdag den 23.
* -76,2*C, Vostok (3.500 m.o.h.), mandag den 22.

AFRIKA
* 48,5*C, El-Oued, Algerie mandag den 8.
* -9,1*, Buffelsfontein, Sør-Afrika mandag den 1.
¤ 209 mm, Ziguinchor, Senegal mandag den 8.

AUSTRALIA/OCEANIA
* 37,5*C, Noonamah, Northern Territory tirsdag den 30.
* -11,0*C, Charlotte Pass (Kosciuosko Chalet, 1.755 m.o.h.) i Snowy Mountains, New South Wales onsdag den 10.
¤ 215 mm nedbør, Ouloup, Ny Kaledonia mandag den 22.
Copyright: Bernt Lie

Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©