Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 4: - Rekordvarmt i Sentral- og Øst-Europa, men 46 grader i Nigeria og Myanmar og minus 75 i Antarktis


Genève/Mandal-Eigebrekk, 05.05.12: - Sentral- og Øs-Europa fikk rekordhøye temperaturer mot slutten av måneden, som var varm også i det nordvestlige Asia og store deler av Arktis.
I USA var måneden ikke like varm som i mars. I Antarktis var det kaldt.


Dette skriver WWW / WMO i sitt tilbakeblikk på været i april, en måned som i store deler av vårt eget land faktisk ble kladere enn mars hadde vært.

- Vest-Europa og Skandinavia
- Deler av Vest-Europa og Skandinavia fikk i allmennhet en noe kjøligere april enn normalt, mens det var varmere enn normalt lenger øst. Trykkfordelingen med lavt lufttrykk over De britiske øyer og Kanalen førte til at varm luft tok seg opp østenfor denne delen av Europa, og kjøligere luft dro ned i vest.

- Rekordvått på De britiske øyer
Storbritannia hadde sin våteste april siden målingene begynte allment omkring 1910, og det meste av nedbøren falt i de sørlige delene. April var i gjennomsnitt kaldere enn mars, noe som er første gangen siden 1998.
Det var også første gang siden 1998 at Norge som helhet hadde litt lavere middeltemperatur enn normalt. Først og fremst var det i fjelltraktene at det var kaldt. Mer enn 175 værstasjoner i Norge noterte en varmere mars enn april hadde vært, og det er ny rekord. I 1973 var det 125 værstasjoner som hadde det tilsvarende.

- Varmerekorder
Mot slutten av måneden satte flere land nye nasjonale varmerekorder, i og med at varm og tørr luft ble transportert opp fra Sahara med sørlige vinder. Sammen med fønvind bidro det til at temperaturene nådde over 30 grader - grensen for norsk tropevarme - i områder nord for Alpene.

- Rekorder
For eksempel ble det målt 32,0 grader i Waidhofen/Ybbs i Österrike lørdag den 28.4. Det er ny österriksk all time high! Den gamle var på 31,0 grader fra Obersiebenbrunn i 1968.
I München, Sør-Tyskland, nådde temperaturen samme dag 32,2 grader, og dermed ble den tidligere tyske april-varmerekornden på 32,1 grader i Zehdenick fra den 22.4.1968 slått med knappest mulig margin.

- Tropenatt i Sveits
Et par sveitsiske værstasjoner nord for Alpene opplevde tropenatt natten til søndag den 29. Minimumstemperaturen i Zürich og Ebnat-Kappel lå på akkurat grensen for tropenatt = 20,0 grader, mens nattetemperaturene i Wädenswil stoppet på 21,3 grader, i Luzern 22,3 grader og 22,9 grader i Altenrhein.

- Storm i Egeerhavet
Den 17. - 18. april ble Hellas og det vestlige og sentrale av Tyrkia herjet av en kraftig storm. I de indre delene av Tyrkia var det hovedsakelig snakk om sandstorm. Onsdag den 18.4. ble det målt vindkast på 38 m/s (orkan starter på 32,7 m/s) i Datca i vestlige Tyrkia og opp mot 42 m/s i Elmadag i det indre av Tyrkia.

Fransk lavtrykk
Et lavtrykk ved Bretagne ga natten mellom lørdag den 28. og søndag 29.4. kraftige vinder i det sentrale Frankrike og Österrike. Tordenvær-celler bygde seg opp over Pyrenéene i den varme og ustabile luften og flyttet seg inn over det sentrale av Frankrike. I Toulouse-regionen ble en trombe (minitornado) observert søndag den 29.

Trykkfordelingen i Europa
Middellufttrykket på mindre enn 1005 hPa forekom over Nordsjøen og De britiske øyer, mens lufttrykket var høyt - nær 1030 hPa - ved Azorene.
Andre sentrale høytrykksområder lå over Nord-Grønland og det sentrale Russland.
Denne trykkfordelingen sørget for den i hovedsak kjøligere værtypen enn det hadde vært i mars.

- Snørikt i Alaska
I begynnelsen av april slo noen værstasjoner i Alaska sine rekorder for største mengden av snøfall gjennom en vintersesong. Bl.a. Anchorage hadde pr lørdag den 7. april fått til sammen 339 centimeter; den gamle rekorden var på 294 cm fra vinteren 1983/84.

- Virvelstormer
Flere vivelstormer ble dannet i månedens løp. Et intensivt lavtrykkssystem over Rocky Mountains bidro til at det sentrale USA den 14. - 15.4. ble herjet av tordenvær og mer enn 70 virvelstormer. Haglkorn store som tennisballer ble rapportert i forbindelse med en virvelstorm i byen Woodward i det nordøstlige av staten Oklahoma, der seks mennesker omkom.

- Varmerekord i California
En mektig høytrykksrygg førte for årstiden til rekordhøye temperaturer i det sørvestlige USA i dagene den 20. - 25. april. I Death Valley ble det målt 45,0 grader søndag den 22.4. Det er tangering av stasjonens aprilrekord fra den 24.4.1946.

- Sent snøuvær
Et etter årstiden meget sent snøuvær rammet de nordøstlige statene i USA og Ontaria, Canada den 22. - 24. april. Ved Laurel Summit, Pennsylvania ble det målt 60 centimeter nysnø; for øvrig i det samme området omkring 20 cm nysnø.

- Asiatisk uvær
Mellom mandag den 2. og mandag 3.4. utviklet et lavtrykk seg meget raskt da det beveget seg ut over det Okhotske havet fra det nordlige China i retning Japan. På 24 timer sank lufttrykket med 42 hPa og satte opp voldsomme vindhastigheter. Middelvinden nådde 32 m/s i Tomogashima, Japan den 3. og i Ryotsu tidlig om morgenen den 4.4, der vindkast på mer enn 43 m/s ble målt.
En kaldfront i forbindelse med dette lavtrykket ga store regnmengder, som f.eks. Yakushima med 156 mm den 3. Minst fire personer omkom i uværet, og flere hundre flyavganger ble kansellert.
Særlig fikk det sørlige av Japan føle flere kraftige lavtrykk i månedens løp. Store regnmengder falt bl.a. på Okinawa den 19. - 20.4., dessuten lenger nord i de neste dagene.

- I Arktis
Det var varmere enn normalt i mange deler av Arktis, fremfor alt i den russiske delen av Arktis og på Sør-Grønland. I et område på Nordøst-Grønland var middeltemperaturene derimot under det normale.
Nedsmeltingen av isen i Arktis var langsommere i de første ukene av april sammenlignet med tidligere år, og rundt midten av måneden var isutbredelsen i gjennomsnitt svært nær det normale. Rundt Beringstredet dekket isen et større område enn normalt, mens det i Barentshavet var mindre is enn enn normalt.

- Nesten orkan i Argentina
En kraftig storm rammet Buenos Aires og tilliggende områder i Argentina onsdag den 4.4. Vindhastighetene pendlet mellom 25 og 36 m/s. Uværet forårsaket store skader, og 17 personer omkom.

- Stillehavsområdet
Det eneste tropiske uværet som ble dannet i månedens løp, var Daphne, som holdt seg ute over det sørlige Stillehavet og passerte ca fem hundre kilometer sørvest for Fiji den 2. - 3.4.
I april fikk Australia som helhet mindre nedbør enn normalt. I den østlige delen av kontinentet, hovedsakelig i Queensland og New South Wales, skyldes dette at La Niña i det sentrale Stillehavet ble stadig svakere. Northern Territory (NT) var den eneste delstaten som noterte seg for mer nedbør enn normalt.
Middeltemperaturen var i gjennomsnitt noe over det normale i det sørlige av Australia og under det normale i det nordlige.

- Kaldt i Antarktis
- April var kaldere enn normalt over alt i Sydpolsmassivet. Fredag den 6. april sank temperaturen på Sydpolen til minus 73,4 grader. Det var første gangen at en så lav temperatur er blitt målt så tidlig i vinterhalvåret der nede, heter det til slutt i det omfattende tilbakeblikket på det globale været i april.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Som Vær og vind har gjort i en del måneder nå, bringer vi først de norske ekstremene før vi gjengir tilsvarende ekstremer fra de ulike verdensdelene:

NORGE
¤ 17,6*C, Nesbyen-Todokk, mandag den 30.
¤ -29,2*C, Sihcajávri, fredag den 6.
* 42 mm nedbør, Kvineshei-Sørhelle i Kvinesdal, tirsdag den 10.

EUROPA
¤ 33,3*C, Komisarivka, Ukraina, mandag den 30.
¤ -29,3*C, Nikkaluokta, Sverige, tirsdag den 3.
* 98 mm, Sant Jaume d'Enveja (Tarragona), Spania, torsdag den 5.

ASIA
¤ 46,1*C, Chauk, Myanmar, tirsdag den 17.
¤ -39,5*C, Ilirnej, Sibir, mandag den 2.
* 367 mm, Misaka, Japan, søndag den 22.

ARKTIS
¤ 18,8*C, Narsarssuaq (Søndre Strømfjord), Grønland, fredag den 6.
¤ -46,5*C, Summit (3200 m.o.h.), Grønland, torsdag den 26.

NORD-AMERIKA
¤ 45,7*C, San Francisco, Mexico, søndag den 22.
¤ -36,7*C, Atqasuk, Alaska, søndag den 1.
* 258 mm, Misantla, Mexico, tirsdag den 17.

SØR-AMERIKA
¤ 39,5*C, Sao Joao do Piaui, Brasil, fredag den 6.
¤ -12,6*C, Balmaceda, Chile, fredag den 27.
* 210 mm, Samaná, Colombia, onsdag den 11.

ANTARKTIS
¤ 12,3*C, Base Esperanza, torsdag den 26.
¤ -74,5*C, Concordia, lørdag den 21.

AFRIKA
¤ 46,0*C, N'Guigmi, Nigeria, mandag den 30.
¤ -5,2*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, onsdag den 11.
* 341 mm, Maintirano, Madagaskar, torsdag den 5.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 42,0 Roubourne Aero, Western Australia, tirsdag den 3., tangering av byens aprilrekord fra den 1.4.2010 (red.'s merknad)
¤ -8,0 grader Charlotte Pass (Kosciusko Chalet), Snowy Mountains (1755 m.o.h.), New South Wales, onsdag den 11.
* 193 mm nedbør, Point Lookout, Queensland, tirsdag den 17., der den gamle april-rekorden var 112,6 mm fra 3.4.2009.
NB: I den offisielle tabelloversikten fra WWW / WMO står oppført North Stradbroke Island oppført med de samme 193 mm nedbør. Vær og vind har i dette tilfellet holdt seg til BOM (Bureau of Meteorolology) og den lokale detaljoversikten fra værstasjonen Point Lookout, Qld.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©