Samarbeids- partnere:





|
HØYSOMMERVARMT: - Byene Stavanger, Notodden, Bergen og Drammen har passert 25; Eik-Hove "i dalstròka innafor" varmest med 26,9 grader = mai-rekord
Bærum, 22.05.12: Tre timer før tirsdagens offisielle maksimumstemperaturer er klare, kan Vær og vind prise høysommervarmen i Sør-Norge. Høysommer er ikke et begrep som Meteorologisk institutt bruker. SMHI i Sverige har gjort det i generasjoner...
- Fram til kl. 17.00 hadde det vært varmest i landet med 26,9 grader, logget ut på Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland, kan Vær og vind konstatere. Det markerer ny varmerekord på stedet for mai måned! Denne værstasjonen ligger vel en mils vei inn fra E 39 og Sørlandsbanen ved Moi stasjon, omgitt av forholdsvis høye fjell. Som akkurat i dag: Det KAN bli veldig varmt der i stille og solrikt vær.
Høysommer Da Vær og vinds ansvarlige startet med å rapportere "været i ettertid" for vel 53 år siden i norske medier, frekventerte jeg bl.a. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) i Norrköping. De hadde da tatt i bruk betegnelsene "högsommar", "högsommarvärme" og "högsommardag" når maksimumstemperaturen hadde nådd 25,0 grader eller passert dette. Dermed gjorde også jeg dette - og har holdt på det siden. Her er stedene som fram til fem i ettermiddag hadde hatt det høysommervarmt:
* 26,9 grader Eik-Hove i Sør-Rogaland. Gml. mai-rekord: 26,2*C fra 31.5.2008. * 26,4 grader Sola (Stavanger Lufthavn) * 26,3 grader Gvarv-Nes i Telemark * 26,1 grader Stord Lufthavn, og Stavanger-Våland * 26,0 grader Særheim på Jæren * 25,8 grader Lysebotn-Nedrebø i Forsand i Sør-Rogaland, og Notodden Flyplass * 25,6 grader Dønski i Bærum * 25,3 grader Bergen-Florida * 25,2 grader Fister-Sigmundstad i Ryfylke, og Drammen-Berskog * 25,0 grader Vats i Vindafjord i Nord-Rogaland, Byglandsfjord-Neset, Aurskog II, og Hønefoss-Høyby.
Mellom 24,0 og 24,9 I denne helt foreløpige oversikten har Vær og vind hentet fram disse maks'ene fra eKlima:
* 24,9 grader Skien-Geiteryggen, Melsomvik-Melsom ved Tønsberg, og Oslo-Blindern * 24,8 grader Tveitsund i Nissedal, og Gjerstad Jernbanestasjon i Aust-Agder * 24,6 grader Stryn-Kroken, Moss-Rygge, og Kjeller Flyplass * 24,5 grader Farsund-Lista Fyr, Roverud ved Kongsvinger, Hamar III, Ås-Universitetet, og Hakadal Jernbanestasjon * 24,4 grader Liarvatn i Strand i Ryfylke * 24,3 grader Sande-Galleberg, og Kongsberg Brannstasjon * 24,2 grader Obrestad Fyr på Jæren, Hynnekleiv Jernbanestasjon i Aust-Agder, Gullholmen ved Moss, Rakkestad i indre Østfold, og Konnerud ved Drammen * 24,1 grader Gulsvik Jernbanestasjon * 24,0 grader Kongsvinger. NB: Savner du østfoldbyen Sarpsborg i denne oversikten, er det fordi denne værstasjonen er manuell der observatørene (brannmannskapene) leser manuelt av maksimumstermometeret først ved aftenobservasjonen kl. 20.00 sommertid. Vi kommer tilbake med fyldig omtale av årets første høysommervarme. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|