Samarbeids- partnere:





|
MOLTEBLOMSTRING: - God blomstring på "våre myrer" betyr ikke alltid god bærhøst
Vikerfjell, 17.06.12: En søndagsettermiddag da sola smalt til mellom bygeskyene, fristet til en liten rekognoseringstur på moltemyrene i nærområdet på Vikerfjell innen rimelig avstand fra hytta vår ved Vikersetervegen. Det var fin blomstring!
Da ettermiddagstemperaturene her på Vikerfjell i 700 meters høyde krøp opp til 15 grader i skyggen og sola smalt til innimellom bygeskyene, måtte Vær og vind-familien ut og besøke moltemyrene "våre" - for å se om blomstringen allerede hadde begynt og om enkelte blomster allerede hadde knuppet seg. Vi er så heldige at hytta er omgitt av moltemyrer og at vi under det sørøstlige hjørnet av hytta har molteplanter som akkurat nå sto i blomst.
- Kan være hannplanter - Det er slett ikke sikkert at det blir mye molter på ei myr som står i hvitt flor i juni måned, sa en av fjellbøndene til oss i våre barne- og ungdomsår oppe i Sudndalen i Hol i Hallingdal. - Det kan være mest av hannblomstene som du ser nå. Og dem blir det ikke en eneste molte av! ble jeg belæret. - Og så må det være insekter: Veps, bier og humler som hjelper til og som oppsøker hunnblomstene, var hans ord til "bygutten fra Nordre sving ved Bislett". OK: Vi får se om blomstene knopper seg og blir til bær som så får stå til de blir store og gule - som riktige bløtmolter.
- Ikke plukk kart - Har du forresten hørt hva gamle fjellfolk opp under Hallingskarvet sa om dem som plukket moltekart og hva slags molter de da hadde meg i spannet? - Kartplukkere. - Enn moltene? - Skinnfellmolter, fikk vi vite. Det var et begrep fra gamle dager da fjellbøndene - og tilreisende turister - plukket moltekart, som i opptil flere dager måtte stå under senga (les: skinnfellen) for å bli modne. Søndagshilsen fra Bernt Lie.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|