Samarbeids- partnere:





|
VÅRVARSELET: - Instituttet vel fornøyd med sesongprognosen for våren; Vær og vind er det slett ikke
Mandal-Eigebrekk, 23.06.12: - Sesongvarselet for våren var ganske bra for store deler av landet, men ikke varmt nok, sier Knut Iden som er seksjonsleder for klimainformasjon ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt. Vær og vind deler ikke den.
___________________________
Av værstatistiker Bernt Lie ___________________________
Seksjonsleder Idens konklusjon er lagt ut på Meteorologisk institutts egne nettsider i forgårs. Det ledsagende norgeskartet viser at hele Østlandet og Sørlandet, dessuten Øst-Finnmark, fikk en vårsesong som var fra 2,4 til 3,0 grader varmere enn normalt. Dette kartet stemmer for øvrig helt overens med de virkelige tallene for middeltemperaturene og avviket fra det normale (normalperioden 1961 - 1990) som tabellene i Klimatologisk månedsoversikt viser.
- Slik det ble, ifølge Met.no - Middeltemperaturen for våren var over normalen for hele landet som varselet også anga, heter det i den offisielle forklaringen på vårtemperaturene. - Avvikene fra normalen var to til tre grader i den østlige delen av Sør-Norge samt deler av Finnmark. Varselet anga mellom 0,5 og 1,0*C for disse områdene, fortsetter Instituttets oppsummering av sesongvarselet for våren 2012. - For store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nordland er fasit null til en grad over normalen, som er nær det som varselet anga for disse områdene, forklares det. - Tendensen i varselet med relativt varmest i sør og i nord var ganske riktig, men avvikene fra normalen var større enn varslet, innrømmes det. NB: Kartet på Met.no med fasiten er basert på MÅLINGER fra værstasjonsnettet og har derfor mer detaljer enn kartet med sesongvarselet, avsluttes det med.
- Vær og vind helt uenig Dette private værnettstedet er helt uenig i den konklusjonen som seksjonsansvarlig for klimainformasjon, Knut Iden, trekker om treffsikkerheten av sesongvarselet. I vårt oppslag den 15. juni "VÅRTEMPENE: - Sesongprognosen sa opptil en grad varmere enn normalt; det ble opptil tre grader over" nedfelte vi vårt store spørsmål: - Er sesongprognosene gode nok til at de i det hele tatt bør bli offentliggjort? Spørsmålet var primært rettet til klimaforsker Rasmus Benestad. Det er ham som analyserer og tilrettelegger sesongprognosene som kommer fra det europeiske regnsenteret i Reading i Sørøst-England - og for øvrig alle tremåneders temperaturvarsler - fra Meteorologisk institutt. I oppslaget på Instituttets egen nettportal er det seksjonsansvarlig for klimainformasjon, Knut Iden, som har trukket den konklusjonen at varselet var ganske bra for store deler av landet, men ikke varmt nok - en i og for seg språklig merkelighet. Vær og vinds konklusjon er at sesongvarselet traff usedvanlig dårlig for Østlandet og Sørlandet (der de fleste av oss nordmenn bor). Der ble våren opptil 3,1 grader varmere enn normalt, slik som på Kjeller Flyplass ved Lillestrøm. Vær og vind tok derimot utgangspunkt i værmålingene på Gardermoen som har vært utført i 71 år, bare fire år mindre enn på Blindern i Oslo. På Gardermoen ble årets vårsesong den tredje varmeste på disse vel 70 årene (2,8 grader over). Hadde den imidlertid blitt som sesongvarselet sa (ca 0,7 - 0,8*C over normalen), ville dette ha kvalifisert til den 32. varmeste våren av de 71 sesongene. Vær og vind mener at det er meget langt fra den tredje varmeste våren på mer enn sytti år til den 32. varmeste som det hadde blitt med en prognose fra en halv til en grad over. Kan hende at både Knut Iden og Rasmus Benestad på Meteorologisk institutt leser denne kommentaren - og kan sende oss en nærmere forklaring på hvordan de kan mene at prognosen var ganske bra for store deler av landet.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|