Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 6: - Lokalt rekordvarm juni ga temperaturer fra 51,4 i Mekka til minus 81,4 i Antarktis


Genève/Mandal-Eigebrekk, 05.07.12: - Skandinavia ble ikke velsignet med varme i juni. Ellers var det ingen mangel på varmluft på den nordlige halvkule. Nord-Afrika, Sør-Europa og store deler av Sentral-Asia opplevde en uvanlig varm juni måned.Slik innleder WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i juni og fortsetter med å fortelle at sterk hete dominerte været i den østlige delen av USA mot slutten av måneden.
- For første gang i USAs historie ble det målt temperaturer på 45 grader i delstaten South Carolina øst for fjellkjeden Appalachens, fortsetter tilbakeblikket.

- Kaldeste på 21 år
- Været i Skandinavia og på De britiske øyer ble dominert av lavtrykk. Det innebar skyet og ustadig vær og i mange distrikter den kaldeste juni siden 1991, fremgår det videre i oversikten.
Sør-Europa derimot ble dominert av høytrykkk og varme. I Spania og på Balkan var det på sine hold mer enn fire grader varmere enn i en normal juni-måned. Varmen kulminerte tirsdag den 26.6. Med temperaturer opptil 44 grader på en del plasser i Spania.
Værkartet med isobarer viser med all ønskelig tydelighet at månedens middellufttrykk over nettopp Den skandinaviske halvøy og De britiske øyer lå under 1010 hPa, mens et stort område med middeltrykk på over 1020 hPa lå over Danskestredet mellom Island og Grønland, dessuten nordøstover Atlanterhavet ut fra Azorene-høytrykket.

- Opptil fem grader over normalen
I en sone fra det sentrale USA til det østlige Canada var juni i gjennomsnitt mer enn to grader varmere enn normalt (normalt er fortsatt den internasjonale normalperioden 1961 - 1990).
I den nordlige delen av de to canadiske provinsene Quebec og New Foundland var det til og med lokalt mer enn fem grader varmere enn normalt.
Mot slutten av juni ble også USAs østkyst berørt av heten. To værstasjoner i delstaten South Carolina - Columbia University og Johnston - hadde 45 grader fredag den 29. og lørdag 30.6. Det er første gang i USAs værhistorie at så høye temperaturer er blitt målt i områdene østenfor fjellkjeden Appalachens.

- Også torden
Men i varmluften utviklet det seg også tordenvær. Et bånd av lokale tordenværsområder dro fram over det østlige USA fredag den 29. Rundt ti mennesker mistet livet i uværene, og omfattende trefelling og strømavbrudd fulgte i uværets fotspor.
I USA brukes betegnelsen "derecho" om et slikt sammenhengende bånd med kraftig torden og stormbyger som beveger seg over en strekning på mer enn fire hundre kilometer.

- Sykloner på Atlanteren
På Atlanteren utviklet to tropiske sykloner seg. Det innebar at man allerede i slutten av juni var oppe i fire navngitte tropiske sykloner denne sesongen. Orkanen Debby, som passerte over Florida mot slutten av juni, ga opphav til regnmengder på mer enn 300 mm på ett døgn.
Tilsvarende store regnmengder ble rapportert fra Mexico i forbindelse med at den tropiske syklonen Carlotta beveget seg inn over den mexicanske vestkysten rundt midten av måneden (begge orkanene har vært omtalt her på Vær og vind; red.’s merknad).

- Ekstremt lite nordpol-is
Etter en tilfeldig ganske normal isutbredelse denne våren (mars - mai) førte vindforholdene og høye temperaturer til at det i midten av måneden var den hittil minste isutbredelsen i Nordpolsbassenget som har vært observert. Den hittil minste isutbredelsen på denne tiden av året skjedde i år 2010.

- Ekstremt i Sibir
Juni var en meget varm måned fremfor alt i de vestre delene av Sibir. De største temperaturoverskuddene forekom i et område mellom elvene Ob og Jenisej, der det var hele sju til ti grader grader varmere enn i en normal juni måned.

- Fire tropiske sykloner
Til sammen fire tropiske sykloner utviklet seg over det vestlige Stillehavet i juni. Kraftigst var Guchol (også omtalt tidligere her på Vær og vind), som nådde vindhastigheter på omkring 65 m/s (234 km/t) på det meste, innen den svingte seg opp mot Japan rundt midten av måneden.

- Brasiliansk varmerekord
I store deler av Brasil var juni meget varm. Værstasjonen Oeiras i den nordøstlige delen av landet noterte seg for brasiliansk varmerekord for juni på 38,7 grader torsdag den 21.
Måneden var varmere enn normalt til og med langs den søramerikanske vestkysten. Noen ny El Niño har imidlertid ennå ikke utviklet seg over den sørøstlige delen av det ekvatoriale Stillehavet.

- Nest kaldest på 50 år i NT
Nesten over hele det australske kontinentet var det kjøligere enn normalt. Det gjelder fremfor alt minimumstemperaturene, som i Northern Territory (NT) var de nest laveste på mer enn femti år.
- Også fra New Zealand ble det rapportert om uvanlig lave minimumstemperaturer på flere hold, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale juni-været.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Som vanlig når Vær og vind gjengir tabellene over de høyeste og laveste temperaturene, og den største døgnnedbøren, fra de ulike verdensdelene, starter vi med norske forhold hentet fra Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 25,2*C, Åfjord III i Sør-Trøndelag, fredag den 22.
¤ -10,1*C, Juvvasshøe (1894 m.o.h.) i Midt-Jotunheimen, fredag den 1.
* 50 mm nedbør, Stokke-Solli i Vestfold lørdag den 30.

EUROPA
¤ 44,4*c, Montoro, og Andújar, Spania tirsdag den 26.
¤ -10,1*C, Juvvasshøe (1894 m.o.h.), Norge fredag den 1.
* 148 mm, Curtea de Arges, Romania søndag den 24.

ASIA
¤ 51,4*C, Mekka, Saudi-Arabia lørdag den 2.
¤ -7,1*C, Uega, Sibir tirsdag den 5.
* 592 mm, Shangdewen, Taiwan søndag den 10.

ARKTIS
¤ 25,5*C, Herschel Island, Canada torsdag den 21.
¤ -29,9*C, Geosummit (3200 m.o.h.), Grønland onsdag den 13.

NORD-AMERIKA
¤ 49,4*C, Death Valley, California mandag den 18.
¤ -9,4*C, Charleston, Nevada søndag den 10.
* 350 mm, Tuxtepec, Mexico lørdag den 16.

SØR-AMERIKA
¤ 40,2*C, Natagaima, Colombia fredag den 22.
¤ -17,1*C, Balmaceda, Chile søndag den 17.
* 231 mm, Londrina, Brasil tirsdag 19.

ANTARKTIS
¤ 3,5*C, Base Esperanza lørdag den 2.
¤ -81,4*C, Vostok (3.500 m.o.h.) mandag den 11.

AFRIKA
¤ 48,2*C, både Dongola, Sudan søndag den 3., og Adrar, Algerie fredag den 15.
¤ -11,2*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika mandag den 11.
* 163 mm, Tabou, Elfenbenskysten tirsdag den 19., og Douala, Kamerun onsdag den 27.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 36,0*C, Timber Creek, Northern Rivers, Northern Territory fredag den 15.
¤ -11,8*C, Darfield, New Zealand torsdag den 7.
* 203 mm Reeves Knob, West Gippsland, Victoria tirsdag den 5.
NB: I de offisielle tabellene for Australia og Oceania står datoen den 4. oppført som døgnet da det kom 203 mm ved Reeves Knob. Riktig dato er imidlertid tirsdag den 5.6.
Copyright: Bernt Lie

Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©