Samarbeids- partnere:





|
NESTEN TROPENATT: - Færder halvannen grad fra å ha hatt sommerens første tropenatt
Mandal-Eigebrekk, 06.07.12: Litt for lave temperaturer i sjøen bidro til at ingen av Meteorologisk institutts værstasjoner kunne notere seg for sommerens første tropenatt i natt. Etter hva Vær og vind kan se av data på eKlima, var Færder 1,6 grader unna.
- Klagde du på varmen i natt? Vanskelig å få sovne i går kveld? Eller våknet du av at det var for varmt på soveværelset eller der du tilbrakte natten? lurer vi på. - Slett ikke så rart, svarer Vær og vind. I natt var det sommerens hittil varmeste natt etter at landets varmeste sted torsdag - Kvamsøy i Hardanger - hadde hatt 27,2 grader på det varmeste. Dessverre var nok sjøtemperaturene langs kysten ikke høye nok til at temperaturene på land eller i den nærmeste skjærgården holdt seg over 20,0 grader ut gjennom hele natten.
Natteminimum'ene Vær og vind har denne fredagsmorgenen trålet eKlima for å finne fram de varmeste nettene definert ut fra de høyeste minimumstemperaturene mellom åtte i går kveld og åtte i morges. Selv så langt nord som i Vest-Finnmark og Nord-Troms var det svært varmt i natt: 16,5 grader på det mest tempererte i Alta og 16,0 grader i Skibotn. For øvrig er det disse stedene som var nærmest til å ha hatt tropenatt i natt, med disse minimum'ene:
* 18,4 grader Færder Fyr * 18,0 grader Svenner Fyr utenfor Larvik * 17,9 grader Kristiansand-Oksøy Fyr * 17,7 grader Lindesnes Fyr * 17,6 grader Strømtangen Fyr * 17,2 grader Sarpsborg-Brannstasjonen, og Gullholmen ved Moss * 17,0 grader Kragerø-Jomfruland, og Arendal-Torungen Fyr. NB: Her på Mandal-Eigebrekk, hvor instrumenthytta står nøyaktig på hundremetersstreken fra stranda (Skagerrak) ble det 16,5 grader på det kjøligste. Sjøtemperaturen målt kl. 14.00 torsdag var 15,8 grader, og aftentemperaturen i lufta kl. 20.00 torsdag kveld var 20,4 grader. Ut gjennom natten var det litt vind og nokså overskyet vær slik at forholdene for øvrig lå til rette for tropenatt. - Men sjøtemperaturen var minst to-tre grader for lav, konkluderer vi.
- Norgesrekorden I skuffelsen over at det IKKE ble tropenatt noe sted i landet i natt, kan Vær og vind opplyse all verden om at den varmeste tropenatten på dagens dato var i 1914 (altså for 98 år siden) da det i Bergen på Fredriksberg ute på Nordnespynten ikke ble kjøligere enn 22,6 grader. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|