Samarbeids- partnere:
|
JULI BEDRE FØR: - Mest solrike var i 1955, varmerekorder i 1897 og 1901, og tørreste i 1927
Mandal-Eigebrekk, 17.07.12: Det klages i stadig nye medier om det dårlige sommerværet. Gamle folk mener at det var bedre før. Vær og vind mener også det. Vi beviser det her og nå med noen få eksempler. Dermed henter vi fram i lyset gamle norgesrekorder.
Tidenes aller mest solrike juli måned i Sør-Norge var åpenbart den i 1955. Det var for 57 år siden, absolutt så pass langt tilbake i tid at det tilfredsstiller den unøyaktige betegnelsen "før". - Hvem husker ikke nettopp fellesferiemåneden juli i 1955?
- Mest sol - Og var du på en av de mest solrike stedene på Østlandet og Østlandet akkurat da? Ifølge Vær og vinds rekordoversikter bød juli 1955 på ikke mindre enn 22 klarværsdager. Det var månedsstatistikkene publisert i Meteorologisk årbok for 1955 som viste at det både på Kalnes i Tune ved Sarpsborg, Modum-Ødegården i søndre Buskerud, og Mandal-Vestre Håland hadde vært hele 22 rene klarværsdager. Det er norgesrekorden. På Kalnes var i gjennomsnitt bare 1,2 åttedeler (15 prosent) av himmelen dekket av skyer ved de tre hovedobservasjonstidene morgen, middag og kveld.
- Varmerekorden på 35,0 Siste gang at julis absolutte varmerekord ble satt, var i Trondheim den 22. juli 1901, altså for 111 år siden på få dager nær. Dagen før hadde det vært de samme 35,0 i Oslo sentrum ved Observatoriet ved Solli. Derimot ved den første værstasjonen i Flekkefjord i Vest-Agder, ved det gamle Amtssygehuset, ble det målt 35,0 grader ved middagsobservasjonen kl. 14.00 både den 13. og 14. juli i 1897. Yngre klimaforskere ved Meteorologisk institutt mener at dette må være feilavlesninger, med den gang var det svært få målestasjoner både på Sørlandet og Østlandet å sammenligne med. Vær og vind vil hevde at en observatør neppe vil avlese et hovedtermometer i instrumenthytta feil, og spesielkt ikke to dager på rad!
- Varmeste måned Norgesrekorden for høy månedsmiddeltemperatur - 22,7 grader også ved det gamle Observatoriet ved Solli i Oslo - stammer også fra juli 1901, som stadig er 111 åt tilbake i tid. Seneste gang at månedsmiddeltemperaturen var noe i nærheten av dette, var i 1994 da Fornebu hadde 21,0 grader i månedsmiddeltemperatur. Før det igjen ligger juli 1955 da igjen Fornebu toppet med 21,9 grader i middel.
- Flest høysommerdager Norgesrekorden i antall høysommerdager, 29 dager, stammer rimeligvis fra hovedstaden og juli 1901, fra målingene ved Observatoriet ved Solli. Der og da var det også flest tropedager, ikke mindre enn 18 dager, dvs. at maksimumstemperaturen i 18 av de 31 julidøgnene var 30,0 og høyere.
- Flest tropenetter Norgesrekorden i antall tropenetter teller ni, og det skjedde på Færder Fyr i ytre Oslofjorden i juli 1925 (det er 87 år siden, det). Samtlige ni tropenetter la seg på rad fra og med den 18. til og med den 26. juli.
- Det tørreste Absolutt ikke en eneste regndråpe i løpet av juli skjedde seneste gang i juli 1989 da nedbørstasjonene Øvre Mår, og Strengen i Tinn i Telemark hadde bare "blanke" dager i nedbørbøkene. Men ingen av de to nedbørstasjonene tilknyttet kraftverkene i Telemark hadde daglige målinger. Før det må vi helt tilbake til 1927 og stedet Barkestad i Øksnes kommune i Vesterålen for å finne en juli måned uten verken en regndråpe eller noe doggutfelling. - - - Med dette avslutter Vær og vind vårt uhøytidelige tilbakeblikk på de sommerferieårene da juli var "så mye bedre enn nå". Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|