Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







FRIDARAPPORTEN: - Helt til ekstremregnet rammet eikerkommunene, var Blindern-meteorologene konsentrert om nedbøren på Agder


Bærum. 24.08.12: I nøyaktig en uke har Vær og vind i det lengste vegret seg for å ta opp det helt sentrale i Meteorologisk institutts egen rapport om ekstremværet "Frida" den 6.8. Rapporten er avslørende ved at ingen flyttet fokus fra Agder til Eiker!

- Så sent som kl. 21.40 norsk sommertid mandag 6. august meldte statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Værvarslingsavdelingen på Blindern at ekstremværvarselet for "Frida" gjaldt det geografiske området Agder. Det lød: Natt til tirsdag avtagende bygeaktivitet, beskriver rapporten i pkt 1.3.4: Fase D.
I beskrivelsen av den aktuelle værsituasjonen på nevnte tidspunkt (kl. 21.40) heter det:
- Natt til tirsdag ventes avtagende bygeaktivitet, og tirsdag etter hvert stort sett oppholdsvær.

- Akkurat da …
Umiddelbart etter kl. 20.00 begynner værobservasjonene å strømme inn til værvarslingssalen på Meteorologisk institutt. Vær og vind oppsummerte denne mandagskvelden hva som hadde kommet av nedbør ved de synopstasjonene som da hadde fått mest nedbør. Vi begrenset oversikten til de stedene som hadde fått mer enn 10,0 mm nedbør de seneste 12 timene fram til mandag kveld kl. 20.00:

¤ 33,2 mm Melsomvik-Melsom i Vestfold
¤ 28,3 mm Tveitsund i Vest-Telemark
¤ 27,6 mm Lindesnes Fyr
¤ 25,4 mm Tønsberg-Kilen
¤ 25,2 mm Eik-Hove i Sør-Rogaland
¤ 22,5 mm Kongsberg Brannstasjon
¤ 20,9 mm Strømtangen Fyr ved Fredrikstad
¤ 20,6 mm Kristiansand-Kjevik
¤ 19,8 mm Mandal-Møllebakken
¤ 19,4 mm Gvarv-Nes i Telemark
¤ 17,8 mm Nelaug-Jernbanestasjonen i Aust-Agder
¤ 17,0 mm Konsmo-Høyland i Vest-Agder
¤ 14,8 mm Byglandsfjord-Neset
¤ 13,9 mm Arendal-Torungen Fyr
¤ 13,7 mm Grimstad-Landvik
¤ 12,6 mm Drammen-Berskog
¤ 11,6 mm Sirdal-Sinnes i Vest-Agder
¤ 11,5 mm Konnerud ved Drammen
. . . . ..
¤¤ 2,6 mm Hønefoss-Høyby.

- Regnet fortsetter
Ifølge Meteorologisk institutts radarbilder, spesielt over lokale områder i nordre Vestfold og søndre Buskerud, ser vi at nedbøren utvikler seg voldsomt etter kl. 20.00. Likevel flyttes ikke fokus på ekstremværet "Frida" fra Agder til Vestfold og Buskerud.
Kl. 21.40 konsentrerer (antakelig vakthavende meteorolog) statsmeteorolog Ingrid Bentsen seg om Agder når den fjerde spesialmeldingen til HRS Sør, HRS Nord, NVE og fylkesmennen i Agder sendes ut.
Verken Meteorologisk institutts automatstasjoner Drammen-Berskog eller Hønefoss-Høyby, henholdsvis sør og nord for de hardest ramte områdene i Nedre og Øvre Eiker kommuner, registrerer store nedbørmengder de nærmeste timene.

- Rapporten omtaler Buskerud
"Frida"-rapporten gir detaljerte oppgaver over døgnnedbøren på Agder, i Telemark og Vestfold før den går over til å omtale forholdene i Buskerud.
- Radarekko viser at den kraftigste nedbøren i Buskerud kom i en svært smal sone, som ikke treffer noen av Met.nos nedbørstasjoner. Bioforskstasjonen i Hokksund registrerer 97,4 mm i løpet av en 24-timersperiode, og 51,8 mm kom i løpet av bare to timer fra kl. 21.00 til 23.00 sommertid. Estimat fra radar gir mellom 25 - 50 mm, med flekker på 50 - 100 mm. Skader og uoffisielle kilder tyder på at det kan ha kommet 70 - 130 mm i løpet av kvelden den 6. august. Mye av denne nedbøren kom i løpet av svært kort tid (se for eksempel nyhetssak på www.verogvind.net, som melder at det i Mjøndalen kan ha kommet 70 mm på 40 minutter rundt kl. 22.00 lokal tid).

- Hvor ikke ekstremvarsel for nedre Buskerud?
Vær og vind stiller seg svært undrende til at ikke vakthavende meteorolog fulgte med på radaren etter kl. 20.00 og så hvordan bygeværet utviklet seg nærmest minutt-for-minutt for derved å sende ut ekstremvarsel for denne delen av fylket.
Bemanningen på Værvarslingssalen på Blindern skal - etter det Vær og vind vet - nettopp denne mandagskvelden ha blitt forsterket med tanke på å fotfølge ekstremværet "Frida".

- Fra uoffisielle værstasjoner
Vær og vind har med interesse for saken fått tak i flere interessante kortidsnedbørmengder fra Mjøndalen, Krokstadelva og Steinberg i de to eikerkommunene.
Det verste minuttet under marerittet mandag kveld 6. august kom det 6,5 mm nedbør ved den private stasjonen på Stenseth i Krokstadelva (i Uranusveien) kl. 22.09 - 22.10.!
Største 10-minuttersnedbør var 22,9 mm (21.17 - 21.27) i Mjøndalen, mens største halvtimesnedbør var 59,4 mm (Mjøndalen) i tidsrommet kl. 21.17 - 21.47.
Og her kan Vær og vind presentere de største døgnnedbørmengdene ved de uoffisielle målestasjonene:

¤ 146,5 mm Mjøndalen-Åsen CWOP)
¤ 137,5 mm Skotselv-Kjemperudveien (privat)
¤ 114,3 mm Steinberg (Wunderground.com)
¤¤ 97,4 mm Hokksund (Bioforsk)
¤¤ 75,8 mm Krokstadelva-Stenseth (privat)
¤¤ 65,0 mm Darbu i Øvre Eiker (Bioforsk).

Dette er verdier som langt overskrider 100-årsnedbør og tilsvarende flom og oversvømmelser.
Selv døgnverdien fra Meteorologisk institutts egen nedbørstasjon 26670 HAKAVIK, som ligger ved sørenden av innsjøen Eikeren, målte 99,3 mm under ekstremværet "Frida". Den er ikke kommet med i "Frida"-rapporten, som er utarbeidet av statsmeteorologene Vibeke Wauters Thyness og Pål Evensen.

- Skulle gjerne ha visst …
På tampen av denne oppsummeringen skulle vi gjerne ha blitt forklart HVORDAN det kan utvikles slike ekstreme nedbørmengder over så små geografiske områder som ble rammet av tidenes syndflod.
Kanskje kommer en slik forklaring - i ettertid.
Copyright: Bernt Lie




Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©