Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 GLOBAL OPPVARMING: - To grader varmere på Agder allerede i 2044; det er 56 år tidligere enn anbefalt av IPPC


Kristiansand S., i september: - I løpet av de siste 22 årene har det blitt 0,8 grader varmere på Agder. Fram til 2050 vil året, med samme oppvarmingstakt som det har vært etter 1990, ha blitt 2,2 grader varmere. IPCC mener to grader er toleransegrensen!

Dette var innledningen på Vær og vinds ansvarlige redaktør, Bernt Lie, og hans "forelesning" for Presseveteranene på Agder, som var samlet til medlemsmøte i Kristiansand S. tirsdag 18. September.
Lie konkluderte dermed med at FNs klimapanel - IPPC, Intergovernmental Panel on Climate Change - og deres grense på to graders oppvarming fram til år 2100 allerede vil være nådd i år 2044, altså 56 år før Klimapanelets maks.grense på to grader varmere klima - bortsett fra i Arktis.

- Vesentlig lengre vekstsesong
Dagen før Lie holdt sin forelesning om vær- og klimaforandringene på Agder fram mot år 2100, offentliggjorde nettstedet forskning.no en rapport som konkluderte med at vekstsesongen - dvs. den delen av året som døgnmiddeltemperaturen er 5,0 grader eller høyere - i store deler av Norge fram mot år 2100 vil kunne bli hele to måneder lenger enn i dag. Med referanse til dette påviste Lie at hvis den oppvarmingen av klimaet på Agder fortsetter ut dette århundret i samme takt som i de seneste 22 årene, vil vekstsesongen faktisk kunne bli to og en halv måned lengre enn i 1990.
- Dette skaper helt nye muligheter for norsk landbruk, skrev frilansjournalist Bård Amundsen i sin omtale av rapporten som inngår i det store NORCLIM-arbeidet der Norges forskningsråd og Meteorologisk institutt spiller hovedrollene.

- Toleransegrense på to grader
For fastlands-Norge betyr den globale oppvarmingen at FNs klimapanel har satt en grense på to grader - altså en økning i årsmiddeltemperaturen på 2,0 grader fra 1961 - 1990-normalene - ifølge klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt. Det betegnes som "the tipping point".
- Denne togradersgrensen når vi på Agder allerede i år 2044, påpekte Lie, som også tok for seg vintermånedene der spesielt januar og februar er blitt dramatisk mildere. Januar er faktisk blitt 1,6 til 1,8 grader varmere på Agder etter 1990. Fram til år 2100 kan dermed årets første måned bli hele ni grader varmere enn någjeldende normal (1961 - 1990) og bli en god og varm vårmåned.
Februar vil kunne bli fem grader varmere enn normalt, noe som betyr en februar måned om snautt 90 år som vil være enda varmere enn vårmåneden april var pr 1990.
- Nesten like galt vil det være med vintermåneden desember. Våre olde- og tippoldebarn kan bare glemme det som heter vinter etter våre definisjoner, med litt skiføre sånn dann og vann i desember, januar, februar og mars i lavlandet.

- Status quo i juni og oktober
De to månedene juni og oktober viser omtrent status quo hva oppvarmingen angår. Som en god trøst "midt oppi det hele" er det at fellesferiemåneden juli er blitt 0,8 til 0,9 grader varmere på Agder i løpet av de seneste 22 årene. Det gir et "fire grader varmere"-perspektiv fram til år 2100, forklarte Lie, som også ga forsamlingen en kort oversikt over det mest ekstreme av temperatur-, nedbør- og snøforhold på Agder siden de første værstasjonene ble etablert fra årsskiftet 1860/61, som ved Telegrafstasjonen i Mandal.

- Opp til Arktis
For å illustrere hvor mye raskere oppvarmingen av klimaet i Arktis skjer enn for eksempel på fastlands-Norge, viste Lie til at årsmiddeltemperaturen for eksempel i Longyearbyen på Svalbard i 30-årsperioden 1982 - 2011 var steget til minus 5,0 grader, som gir en stigning på 1,6 grader på 21 år. Samme stigningstakt fram til år 2100 gir et årsmiddel som er 8,4 grader høyere enn i 1990 - altså mer en dobbelt så mye som FNs klimapanel har satt som yttergrense for temperaturøkningen i arktiske strøk.

- Nedbøren
- Det vi ser stadig tydeligere tegn på, er at det kommer mer nedbør på kortere tid. Årsnedbøren har ikke økt så mye siden 1990, for eksempel bare 4,5 prosent i Arendal og bare 2,8 prosent i Kristiansand S. i løpet av de siste 22 årene. Fram til år 2050 er det bare snakk om en økning på vel 12 prosent i Arendal og snautt åtte prosent i Kristiansand. Helt fram mot år 2100 er det snakk om en økning på henholdsvis 22 prosent i Arendal og 14 prosent her i byen, forklarte Lie.
- Innen de ulike månedene er det imidlertid store forskjeller på gang, særlig i januar. Spesielt her i byen, Kristiansand S., har januarnedbøren økt med nokså nøyaktig 20 prosent siden 1990. Fram til år 2100 betyr det en fordobling fra någjeldende normal på 121 mm til 241 mm, hvis og når og så fremt i fall nedbørutviklingen fortsetter ut hele inneværende århundre i den takt som de siste 22 årene har vist.
- Sommernedbøren totalt for de tre månedene juni, juli og august til sammen har økt med mindre enn fire prosent de siste 22 årene, uttalte Lie og antydet at det kunne jo være en trøst midt oppi det hele.
- - -
Fra interesserte tilhørere blant Presseveteranene på Agder ble det etterpå stilt en rekke aktuelle spørsmål, som det her og nå ikke blir plass til å få med.
¤¤¤Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©