Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 9: - Temperaturer fra 48,3 grader i California til minus 84,2 i Antarktis; opptil 573 mm nedbør på ett døgn i Japan


Genève/New York, 07.10.12: Som vanlig i september var det tropiske orkaner som sto for en stor del av månedens værdramatikk. Vest i Stillehavet nådde to av disse kategori V på Saffir-Simpsonskalaen, mens Nadine på Atlanteren var en ytterst seiglivet dame

- Lufttrykksfordelingen over Europa førte til at det over De britiske øyer og Skandinavia dominerte en vestlig til sørvestlig luftstrøm som var kraftigere enn normalt. Spesielt i begynnelsen av måneden passerte lavtrykk på løpende bånd over Norskehavet. Ett av disse lavtrykkene, som egentlig var en rest av den tropiske orkanen Kirk, førte til orkanbyger på opptil 35 m/s i Thorshavn på Færøyane tirsdag den 4.9, skriver WWW/WMO i sitt tilbakeblikk på det globale været i september.

- Store nedbørmengder
I fjellområder eksponert for vestavind kom det store nedbørmengder. Samnanger på det norske Vestlandet kom opp i 601 mm nedbør totalt denne måneden.
Spania ble herjet av kraftig regn og oversvømmelser i slutten av måneden. Flere værstasjoner fikk mer enn 200 mm nedbør på ett døgn fredag den 28.9.
Middellufttrykket over Europa viser et markert lavtrykksområde over Norskehavet mellom Island og Lofoten der gjennomsnittet for måneden var under 1000 hPa. Et omfattende høytrykkssystem på mer enn 1020 hPa lå over Midt-Atlanteren nordvest for Azorene.

- Store temperaturkontraster i Vesten
I den vestre delen av USA rådet store temperaturkontraster i september. Nærmest Stillehavskysten var det kjøligere enn normalt, mens det i mange områder i de sentrale delene av USA var en av de varmeste og tørreste september-månedene som har forekommet.
I slutten av måneden falt det meget store regnmengder over Texas og tilgrensende sørstater i forbindelse med et værsystem som lånte fuktighet og energi fra den tropiske syklonen Norman nær den californiske halvøyen.

- På Atlanteren
Bare to tropiske sykloner utviklet seg på Atlanterhavet i løpet av september, noe som er mindre enn normalt. Til sammen var fire av dem aktive under en del av september, hvis vi tar med dem som hadde utviklet seg i slutten av august.
Helt i starten på september svingte Kirk opp mot Nord-Atlanteren før den gikk i oppløsning.

- Leslie, Michael og Nadine
Omkring en uke senere reiste den tropiske syklonen Leslie på en vestligere bane og nådde opp til New Foundland innen den gikk i oppløsning.
Michael var den kraftigste av de tropiske syklonene i september og forsterket seg til en kategori III-orkan på Saffir-Simpsonskalaen torsdag den 6.9. Michael var hele tiden langt til havs både fra den vestafrikanske og østamerikanske kysten.
Månedens virkelig langkjører var Nadine, som - etter å ha blitt dannet den 11. september - flyttet seg i sirkler sør for Azorene og som fortsatt ved månedsskiftet september-oktober var aktiv, jfr Vær og vinds oppsummering om Nadine for et par dager siden.

- Også i det vestlige Stillehavet
På det vestre Stillehavet var tre tropiske sykloner svært så aktive i september. To av disse, Sanba og Jelawat, nådde begge kategori V på Saffir-Simpsonskalaen, der V er det aller voldsomste.
Sanba ble utviklet øst for Filippinene og beveget seg opp mot Sør-Korea midt i måneden. Da Sanba på sin ferd passerte øygrupper i det sørligste av Japan, forekom det døgnnedbørmengder på over 400 mm ved et par værstasjoner. - I Sør-Korea fikk Jeju i alt 374 mm på 24 timer søndag den 16.
Rundt en uke senere tok den tropiske taifunen Jelawat en noe østligere bane opp mot det sentrale Japan. Den største døgnnedbørmengden i forbindelse med Jelawat ble rapportert fra Nakasuji på Okinawa med 573 mm fredag den 28.9.

- Monsunregn
Både i India og Pakistan forekom det kraftig monsunregn som førte til meget omfattende oversvømmelser.
I India var det først og fremst områdene i den østlige delstaten Assam som ble rammet. Der fikk den meget regnfulle byen Cherrapunji mer enn 3.300 mm nedbør i løpet av måneden.
I Pakistan var det provinsen Sindh som ble hardest rammet. Der fikk for eksempel Jacobabad 481 mm i månedsnedbør, der 305 mm av dette kom på under ett døgn mandag den 10.9. Dette skal sammenlignes med stasjonens normale (1961 - 1990) nedbør i september, som er bare 11 mm. Etter hva Vær og vind dermed kan se, betyr det en "fyllingskvote" på 4.372,7 prosent!

- Varm vårmåned i Sør-Amerika
Størsteparten av Sør-Amerika hadde en varm eller meget varm vårmåned i september. Noen ny El Niño med varmt overflatevann utenfor Sør-Arikas vestkyst har imidlertid ennå ikke utviklet seg i noen særlig grad.
Vær og vind viser til egen sak om den aktuelle situasjonen omkring El Niño / La Niña om et par dagers tid.

- Arktis og Antarktis
I midten på september nådde isutbredelsen i Arktis sitt hittil laveste nivå noe år med et areal på 3,41 millioner kvkm. Det tidligere bunnrekordnivået var 4,17 mill. kvkm fra år 2007.
Til forskjell fra Arktis var september kaldere enn normalt i Antarktis. Over det indre av kontinentet sank til temperaturen til minus 84,2 grader på den russiske forskningsstasjonen Vostok søndag den 16.9., noe som er en av de laveste temperaturene der i de senere årene.
- Isutbredelsen utenfor Antarktis oppviste helt motsatt tendens til hva som har skjedd i Arktis, og lå på et rekordstort nivå, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk over det globale været i september.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir dataene fra WMO, bringer vi de tilsvarende ekstremdataene fra norske forhold, slik vi har funnet dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt og som vi gjenga allerede om kvelden den 30. september:

NORGE
¤ 23,3*C, Drammen-Berskog, mandag den 3.
¤ -8,7*C, Grotli III på Strynefjellet, mandag den 24.
* 91 mm nedbør, Mestad i Oddernes v/Kristiansand S., onsdag den 26.

EUROPA
¤ 39,9*C, Aliano, Italia, mandag den 24.
¤ -17,6*C, Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, torsdag den 13.
¤¤ -8,7*C, Grotli III, Norge, mandag den 24., laveste temperatur for stasjoner under 1.000 m.o.h.
* 227 mm, Alpandeire, Spania, fredag den 28.

ASIA
¤ 47,0*C, Sulaibiya, Kuwait, tirsdag den 11.
¤ -15,2*C, Ilirnej, Sibir, fredag den 28.
* 573 mm, Nakasuji, Japan, også fredag den 28.

ARKTIS
¤ 16,9*C, Prinds Christian Sund, Grønland, lørdag den 22.
¤ -44,3*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), Grønland, søndag den 30.
¤ -14,8*C, Alert, Canada mandag den 24., og Station Nord, Grønland fredag den 28. som det laveste for stasjoner under 1.000 m.o.h.

NORD-AMERIKA
¤ 48,3*C, Death Valley, California, både lørdag 8. og søndag den 9.
¤ -11,1*C, Puntilla Lake, Alaska, søndag den 30.
* 274 mm, både Grapeland og Etoile, Texas, lørdag den 29.

SØR-AMERIKA
¤ 43,1*C, Villamontes, Bolivia, fredag den 14.
¤ -8,3*C, La Paz, Bolivia, lørdag den 1.
* 210 mm, Santa Cruz, Bolivia, onsdag den 19.

ANTARKTIS
¤ 9,0*C, Base Marambio, søndag den 30.
¤ -84,2*C, Vostok (3.500 m.o.h.), søndag den 16.

AFRIKA
¤ 45,6*C, In-Salah, Algerie, tirsdag den 4.
¤ -7,1*C, Barkly East, Sør-Afrika, søndag den 2.
* 226 mm, Margate, Sør-Afrika, torsdag den 6.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 41,9*C, både Curtin Aero, Western Australia søndag den 23., og Fitzroy Crossing Aero, også Western Australia tirsdag den 25.
¤ -8,6*C, Thredbo Top Staion (Crackenback, 1.957 m.o.h.), Snowy Mountains, New South Wales søndag den 2.
* 232 mm nedbør, Munda, Salomonøyene, mandag den 10.
NB: Tabellene fra WWW / WMO har det kaldeste som -9,0*C fra Cooma, New South Wales søndag den 2. Ifølge BOM (Bureau of Meteorology) sine egne oversikter fra dette stedet var det minus 6,5 grader i Cooma denne dagen.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©