Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 10: - Tidenes mest omfattende orkan Sandy passerte revy; høyeste temp. 45,6 i Kuwait


Genève/Mandal-Eigebrekk, 08.11.12: - Også oktober var det de tropiske syklonene - orkanene - som sto for den største værdramatikken omkring i verden. Mest omtalt ble orkanen Sandy som i slutten av måneden dro inn over den amerikanske østkysten.


- Heller ikke i denne måneden krøp den globale middeltemperaturen under det normale. Senest dette inntraff, var i februar 1985, ifølge amerikanske NOAA, heter det ingressen til tilbakeblikket over det globale været i oktober 2012, der temperaturene har svingt fra 45,6 grader i Kuwait til minus 70,9 grader på Dome A-basen i 4.100 meters høyde i Antarktis.

- Varmluft krysset Middelhavet
- I starten på måneden strømmet meget varm luft fra Nord-Afrika opp over blant annet Italia og Serbia der temperaturene på flere hold steg til over 30 grader. Samtidig dominerte kraftig regn som førte til oversvømmelser både i Sverige og Finland, fortsetter tilbakeblikket på oktober-været.
Måneden var meget varm i de sørøstlige delene av Europa med temperaturoverskudd på omkring fem grader. Varmest var det i området omkring Svartehavet. En del av denne varmen ble tidvis ført helt opp til bl.a. Tyskland og Liechtenstein der det lokalt ble satt nye varmerekorder for oktober, som for eksempel i lilleputtstatens hovedstad Vaduz. Der ble det fredag den 19.10. målt 29,0 grader.
Mot slutten av måneden ble varmluften presset vekk, og temperaturene ble langt mer normale for årstiden.
I det nordvestlige Europa ble måneden under ett litt kjøligere enn normalt.

- Lufttrykket
Middellufttrykket over Europa viser at det var høytrykk over Grønland der det sentrale over innlandsisen lå innenfor 1025-hectoPascal-isobaren.
Lufttrykket var i snitt over 1020 hPa over det sentrale Russland nordøst for Kaspihavet, mens Storbritannia og Skandinavia og Finland lå innen 1010-hectoPascal-isobaren.
Den tropiske syklonen Nadine som ble dannet i september, forsvant den 4. oktober og ble med sine 21,75 døgn som tropisk syklon en av de mest seiglivede tropiske sykloner som har forekommet over Atlanteren siden man begynte å føre statistikk for dertte havområdet i 1851.

- Fem mye
I løpet av oktober utviklet fem tropiske sykloner seg på Atlanteren, noe som er klart flere enn gjennomsnittet. Kraftigst ble orkanen Sandy som ble månedens største værhendelse og som sammenlagt krevde mer enn 150 dødsofre, de aller fleste i USA.
Etter å ha beveget seg over bl.a. Jamaica, Cuba, Haiti og gjennom Bahamas nådde Sandy
mandag 29.10. det nordøstlige USA med omfattende materielle ødeleggelser som resultat. Den nordvestlige banen som Sandy tok inn over det nordøstlige USA, var helt uvanlig!
Månedens største nedbørmengde, 318 mm, falt over Den dominikanske republikken den 24.10. i forbindelse med at Sandy fôr fram.

- Nysnø i Appalachens
Orkanen Sandy utløste store mengder nysnø i de høyereliggende delene av fjellkjeden Appalachens. Lokalt kom det nærmere en meter nysnø.
Da orkanen nådde land i delstaten Virginia like sør for Atlantic City, ble det målt et lufttrykk på 946 hPa, som er en tangering av den tidligere oktober-rekorden fra 1938 over det laveste lufttrykk så vidt langt mot nord i USA. I tillegg satte flere værstasjoner med mer enn hundre år gamle måleserier, bl.a. Philadelphia, nye rekorder for lavt trykk da Sandy passerte.

- Fire meter stormflo
Da orkanen vel nådde land, fulgte en flere meter høy stormflo som i kombinasjon med høyt tidevann og fullmåne forsterket denne stormfloen. I New York City, som ble grunnlagt i 1624, har så høye vann-nivåer aldri blitt målt. På nedre Manhattan var stormfloen på 4,20 m, som er 0,8 m høyere enn det tidligere rekordnivået fra 1821 da en annen orkan passerte byen.
Temperaturene holdt seg omkring det normale i størsteparten av Nord-Amerika.

- To over normalen
I det sørvestlige av USA og i deler av Mexico var middeltemperaturene omkring to grader over det normale.
I det vestlige Canada ble oktober en kald måned med temperaturunderskudd helt ned mot fem grader.
På det østlige Stillehavet, utenfor den nord-amerikanske vestkysten, utviklet tre tropiske sykloner seg. Der ble Paul den kraftigste og nådde kategori III på Saffir-Simpsonskalaen. Paul berørte deler av Californiabukten på den mexicanske vestkysten, men forårsaket bare materiell skade.

- Ekstremt mildt i Arktis
Måneden ble ekstremt mild med temperaturoverskudd som over den russiske delen av Arktis var ti grader på grunn av de store, isfrie områdene.
På Sør-Grønland ble det torsdag den 25.10. rapportert om 17,9 grader fra byen Narsarssuaq, som er bare 0,8 grader fra den grønlandske varmerekorden for oktober fra året 1994.
Isen i Arktis vokste til seg, men isutbredelsen var i slutten av oktober fortsatt den aller minste som har vært observert!
Den 22. oktober sank temperaturen for første gangen i inneværende sesong under minus 50 grader ved Geo-Summit midt inne på innlandsisen.

- Asiatisk varme og tropiske sykloner
Avkjølingen av Sibir gikk langsomt, og det var først på månedens aller siste døgn at temperaturene sank under minus 30 grader. Mens temperaturen holdt seg nær det normale i det indre av Sibir, var det derimot meget mildt i den østlige delen av Sibir, dessuten også i områdene omkring Uralfjellene.
Flere tropiske sykloner utviklet seg i månedens løp. Den 10. oktober dro et tropisk lavtrykk, som til en viss grad besto av restene av den tropiske syklonen Gaemi på Stillehavet, inn over Bangladesh med regn og vind. Lavtrykket som ble kraftigere enn varslet, krevde flere dødsofre og forårsaket omfattende skader på de i lavområdene enkelt bygde husene.

- Son-Tinh
Månedens kraftigste tropiske syklon på det vestlige Stillehavet ble Son-Tinh som søndag 28.10. dro inn over det nordlige av Vietnam. Innen landgang hadde uværet krevd 27 dødsofre da det passerte Filippinene. Lokalt falt det mer enn 200 mm regn i forbindelse med orkanens passering den 25.10., og den kinesiske målestasjonen Sanya fikk 287 mm på 24 timer. Det finnes til og med uoffisielle oppgaver over nedbørmengder på over 600 mm på den kinesiske øyen Hainan.
På oktober-månedens siste dag, onsdag den 31., dro det tropiske uværet Nilam inn over det sørøstlige India. Yercaud i delstaten Tamil Nadu fikk da 240 mm regn. Minst 40 mennesker skal ha omkommet som følge av uværet.

- I Afrika
Varmt vær dominerte i Nord-Afrika med temperaturoverskudd på to til fire grader.
Over den sørvestlige delen av Indiahavet utviklet en for årstiden en ekstremt kraftig tropisk orkan (kategori III på Saffir-Simpsonskalaen), nemlig Anais. Dette var første gangen at en tropisk syklon i disse havområdene utviklet seg til en "major hurricane" (kategori III - V) i en oktober-måned. Det bør imidlertid understrekes at pålitelige data bare finnes tilbake til omkring 1980 for dette havområdet.
Anais holdt seg ute til havs og påvirket ingen landområder.
I slutten av måneden dro det tropiske uværet Murjan inn over Somalia. Siden 19890 finnes det bare fire kjente tilfeller der en tropisk syklon har nådd Somalia. Seneste gangen dette skjedde, var i november 1997.

- "Down under"
Western Australia (WA) fikk en varm og tørr måned, i sørøst en meget tørr vårmåned, lokalt rekordtørr i South Australia (SA), med middeltemperaturer omkring to grader over det normale (1961 - 1990). Langs østkysten, dvs. i Queensland (Qld), var oktober noe kjøligere enn normalt.
I det nordvestlige av Australia ble det imidlertid en skikkelig våt måned. Vått var det også nordøst i Qld der det for eksempel på York-halvøyen ble en rekordvåt oktober.
På New Zealand ble det en kjølig eller meget kjølig måned. Lake Tekapo hadde sin fjerde kaldeste oktober siden værmålingene der begynte i annen halvdel av 1920-årene. Søndag 14.10. ble det satt ny kulderekord for oktober.
Det var dessuten meget vått, først og fremst på Sørøyen, og Invercargill opplevde den våteste måneden siden nedbørmålingene startet der i 1939.

- Argentinsk skybrudd
Den 29. - 30. oktober ble Buenos Aires rammet av et kratig skybrudd som skapte store oversvømmelser og vannfylte veitunneler.
I de østlige delene av Sør-Amerika var vårmåneden oktober en varm og lokalt også meget varm måned. I enkelte områder av Brasil var middeltemperaturene hele fem grader høyere enn normalt.

- Ozonhull
Det antarktiske ozonhullet fortsatte å minkes i oktober og var det minste som er blitt observert på mange år.
- Isutbredelsen utenfor Antarktis fortsatte å være høy til og med i oktober, men var nå mindre enn i rekordåret 2006, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk over det globale været i oktober.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind gjengir ekstremene fra de ulike verdensdelene, legger vi inn ekstremene fra vårt eget land, slik de har fremkommet i Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 18,2*C, Frosta i Nord-Trøndelag, mandag den 1.
¤ -24,9*C, Bjorli i Lesja, tirsdag den 30.
* 90 mm nedbør, Åndalsnes-Kamshaugen, mandag den 8.

EUROPA
¤ 35,4*C, Gevgelija, Makedonia, mandag den 1.
¤ -25,2*C, Salla Naruska, Finland, fredag den 26.
* 202 mm, Nova Gorica, Slovenia, lørdag den 27.

ASIA
¤ 45,6*C, Sulaibiya, Kuwait, fredag den 12.
¤ -35,0*C, Suhana, Sibir, fredag den 26.
* 307 mm, Hyuga, Japan, onsdag den 17.

ARKTIS
¤ 17,9*C, Narsarssuaq, Grønland, torsdag den 25.
¤ -51,1*C, Neem (2.450 m.o.h.), Grønland, onsdag den 31.

NORD-AMERIKA
¤ 45,0*C, Death Valley, California, mandag den 1.
¤ -30,5*C, Teepee Creek, Canada, onsdag den 31.
* 318 mm, La Victoria, Den dominikanske republikk, onsdag den 24.

SØR-AMERIKA
¤ 45,1*C, Villamontes, Bolivia, lørdag den 27.
¤ -6,4*C, Balmaceda, Chile, søndag den 7.
* 175 mm, San Alberto, Colombia, fredag den 12.

ANTARKTIS
¤ 8,5*C, Base Marambio onsdag den 10., og Base Esperanza, fredag den 12.
¤ -70,9*C, Dome A (4.100 m.o.h.), lørdag den 13.

AFRIKA
¤ 44,0*C, Dongola, Sudan fredag den 5., og Nouakchott, Mauretania søndag den 7.
¤ -3,5*C, Sutherland (1.450 m.o.h.), Sør-Afrika, fredag den 5.
* 170 mm, Mwanza, Tanzania, onsdag den 31.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 45,1*C, Roebourne Aero, Western Australia, søndag den 21.
¤ -8,3*C, Lake Tekapo, New Zealand, søndag den 14.
* 211 mm, Ulladulla, New South Wales, fredag den 12.
NB: I tabelloversikten fra WWW / WMO står temperaturen 45,2*C oppført. BOM (Bureau of Meteorology) har sin oversikt oppgitt 45,1*C fra Roebourne Aero. - Månedsmiddeltemperaturen der ble 29,2*C, mot normalt (1961 - 1990) ved værstasjonen i City 2,3 km fra flyplassen = 27,9*C. Roebourne Aero fikk ingen nedbør i oktober, og samlet nedbør ifølge BOMs tabeller er 1,4 mm for de fire månedene juli - oktober.
Copyright: Bernt Lie.Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©