Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 HELT PÅ BÆRTUR: - Værvarslene hausses opp; kulderekorder blir 12 grader feil


Bærum, 18.12.12: De to middagsavisene som utkommer i Oslo - VG og Dagbladet - konkurrerer stadig om å hausse opp værvarslene når det varsles vesentlige forandringer. Det avstedkommer forunderlige ting på trykk.
Og også på NRK-Fjernsyn.


_______________________

Vær-kommentar: Bernt Lie
_______________________

- Nå kommer russerkulda, forkynte Dagbladet på sin førsteside tirsdag 27. november, der sistestavelsen KULDA var fremhevet med 50 millimeter høye bokstaver. Dette var toppnyheten denne dagen der en stor pil henspilte på Oslo der det skulle bli snø og minus 16 grader. Selve historien - eller værvarselet fulgte i "årets avis", som Dagbladet ynder å kalle seg, på side 8.
- Vi vil komme nær kulderekorden for Oslo i november, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Dagbladet. - Oppslaget på denne berømmelige side 8 er ved journalist Torgeir P. Krokfjord. Vær og vind sørger derfor for at begge hovedpersonene i dette oppslaget blir behørig nevnt.
Hr. statsmeteorologen kan fortelle til hr. journalisten at rekorden for Oslo i november er 16 blanke minusgrader.
- Og selv om det blir desember til helga, mener meteorologen at vi før den tid kan få rekordkulde i og rundt hovedstaden, er ordrett gjengitt fra spalte to av det femspalters oppslaget.
- Kulda kommer fra Finnland og Russland, får vi dessuten vite i "brødteksten". Et satellittbilde over Europa viser imidlertid ved hjelp av en pil at kulden, dvs. vinteren, kommer fra Nordøst-Afrika, krysser over det indre Middelhavet, Tyrkia, Svartehavet, Ukraina, Hviterussland og Baltikum før Finland og Russland.
Joda, det er helt sant. (Her har nok desken i Dagbladet slått til med det beste av sin værekspertise!)

- Varslet nær 16; det ble minus 4,5
Da november gikk ut av tiden fredag den 30.11., hadde temperaturen sunket til minus 4,5 grader på Blindern som døgnets minimum fram til kl. 19.00 denne dagen. (Faktisk var det enda fire tideler kaldere allerede onsdag 7.11.!)
Uten ytterligere kommentar utroper vi statsmeteorolog Per Egil Haga ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt, Blindern i Oslo, til førsteprisen av helbom united. Stort større bom enn 11 grader på et varsel fire døgn fram i tid (det ble jo utarbeidet mandag den 26.11.) går det vel nesten ikke an å klare.
La oss også legge til at den samme statsmeteorologen, i det selvsamme Dagbladet-oppslaget, nå i spalte tre, utttalte at (sitat):
- I indre strøk av Finnmark vil vi få godt med minusgrader inn mot helga - ned mot 20 minus. Men det er ikke så kaldt til Finnmark å være, spør Per Egil Haga. (Sitat slutt.)
Fredagen denne uken (den 30.11.) ble det minus 29,2 grader i Kautokeino, mens lørdagen vartet opp med minus 33,1 grader to steder i Kautokeino kommune, både på selve kirkestedet og på Sihcajávri.
Vår konklusjon: Mer enn 13 grader feil!
Men dette skjedde jo først på en lørdag, hele fem døgn etter at statsmeteorologens langtidsprognose var utarbeidet.
- Well done, Dagbladet og Meteorologisk institutt!!!

- Over til Budstikka
For å unngå å pådra oss hjertefeil har Vær og vind innskrenket kjøp av hovedstadens to middagsaviser til det helt minimale. Så slipper vi å se, og lese, om vanvittige væroppslag i de to mediene.
Derfor går vi over til abonnementsavisen Budstikka, som utkommer på Billingstadsletta i Asker. I onsdagsavisen den 5. desember har redaksjonen avsatt sidene 8 og 9 til oppslaget "Brrrr - sjekk disse kulderekordene", og journalist Andreas Bjørnstad har fått "klimavakt på Meteorologisk institutt", statsmeteorolog Geir Kjærnli, til å hente fram rekordene for første del av desember.
Trodde vi, etter å ha lest i ingressen der det vitterlig sto at tirsdag (den 4.12.) var den sjette kaldeste dagen i første uken av september siden 1957. (Hvorfor bare siden 1957? Værmålingene i Bærum startet på Fornebu i 1941 og i Asker i 1913.
- Trodde du det var kaldt? Det har vært langt kaldere, avslutter ingressen, og som trofaste lesere av lokalavisen vår fortsetter vi nedover i selve værreportasjen.

- Ekspertisen forklarer
Journalist Andreas Bjørnstad er åpenbart mer opptatt av å bringe de absolutte kulderekordene i Asker og Bærum enn å fokusere på desemberkulden i årenes løp og har fått "klimavakt", statsmeteorolog Geir Kjærnli, til å hente fram de absolutte kulderekordene i våre bygder - som uten unntak gjelder månedene januar og februar! Og for Askers vedkommende - som om kort tid kan feire hundreårjubileum med vær på Sem - har statsmeteorologen bare gått tilbake til 1957. De foregående 44 årene kan ikke ha vært særlig interessante for verken statsmeteorologen eller Budstikkajournalisten: Det er nemlig i disse 44 årene at Asker-Sems absolutte kulderekorder befinner seg! Både desembers kulderekord på minus 25,2 grader fra den 23.12.1915, januarrekorden på minus 25,9 grader fra den 19.1.1941 og februarrekorden på minus 26,0 grader fra den 8.2.1953 viser strengere kulde enn de minus 25,1 gradene fra den 10.2.1985 som Kjærnli har funnet fram.
Fra målingene på Fornebu er det ikke tatt med kulden der ute før året 1954 - den strenge kulden fra krigsvintrene eller fra februar 1947 er elegant utelatt. Hvorfor?

- God oppdagelse
Journalist Bjørnstad konstaterer at (sitat) Statistikken fra Meteorologisk institutt viser også at ingen av de 30 kaldeste registreringene i Asker og Bærum er gjort på 90- eller 2000-tallet. Statsmeteorolog Kjærnli siteres på at:
- Det betyr ikke at det var kaldere før.
Vær og vind gratulerer teamet statsmeteorolog Kjærnli og Budstikka-journalist Andreas Bjørnstad!

- Den globale oppvarmingen
Har ikke statsmeteorolog Geir Kjærnli fått med seg at den globale oppvarmingen nådde norske breddegrader høsten 1987 og at det knapt nok har vært satt noen kulderekord noe sted i landet siden da?
Fra og med oktober 1987 til og med november i år - det omfatter 42 typiske vintermåneder, har bare 13 måneder vært kaldere enn normalt definert ut fra månedsmiddeltemperaturen og normalene fra gjeldende normalperiode 1961 - 1990.
For årene etter 1987 er det bare 1996 og 2010 at årsmiddeltemperaturen har vært under det normale; de to årene henholdsvis 0,5 og 1,0 grader kaldere enn normalt, ved værstasjonen Asker-Sem.

- … og "yr.no"s årskavalkade
Denne tirsdagskvelden, altså i dag den 18. desember, sendte nettportalen "yr.no" sin årskavalkade på NRK2-Fjernsynet kl. 20.55 - 21.40 over det norske været i 2012. Programleder var den mest aktive av yr.no-journalistene, programsekretær Kamilla Pedersen.
Tre av de mest spesielle norske værhendelsene hittil i 2012 ble forbigått uten å bli nevnt:

> den nye norgesrekorden for mars: 23,1 grader på Landvik ved Grimstad den 27.3.
> den nye norgesrekorden for mai: 31,1 grader på Gvarv-Nes i Telemark den 25.5.
> ekstremregnet i Nedre og Øvre Eiker sent om kvelden den 6. august da det kom opptil 133,3 mm nedbør på et tre kveldstimer under ekstremværet Frida.
- - -
Dette får være nok for denne gang! Gratulerer yr.no-medarbeider Kamilla Pedersen med årets kavalkade; det var mange flotte scener å se der.


Tilbake

Nyheter

SISTE TROPEVARMENYTT: - Opptil 31,3*C i Meråker søndag, Færder og Oksøy Fyr de eneste som hadde tropenatt i natt

Mandal-Eigebrekk, 26.07.21: Mens et lokalt tordenvær
herjer over oss, med kortvarige regnbyger, kan Vær og
Vind fra sin sommerbase gjøre et siste blikk på
tropevarmen i årets juli. I alt sju steder nådde 30-tallet i
går. Bare to hadde tropenatt!

Les mer


13 TROPEVARME STEDER I VIKEN, PÅ AGDER OG I TELEMARK TORSDAG: - 31,2*C på Flesberg i Numedal hittil det varmeste i juli i Sør-Norge

Mandal-Eigebrekk, 22.07.21: På dagen 120 år etter at
Trondheim tangerte juli-norgesrekorden på 35,0 grader, er
det i alt 13 av Meteorologisk institutts offisielle stasjoner
som i dag opplevde en ny tropedag. Flesberg i Numedal
toppet med 31,2*C!

Les mer


MER ENN SJU GRADER VARMERE ENN NORMALT: - Sommervarmen i landets sørligste by de tre siste dagene

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: På Vær og Vinds lokale
klimastasjon har det vært hetebølge! Det innebærer at
maks'en de tre siste dagene har ligget på 28,3 grader, som
er tre tideler høyere enn Meteorologisk institutts krav til en
norsk hetebølge...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©