Samarbeids- partnere:





|
INGEN NEDBØR: - Sulitjelma på indre Ofoten fikk ikke en eneste regndråpe eller et snøfnugg i nedbørmåleren i desember
Bærum, 02.01.13: Av tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt går det fram at nedbørstasjonen Sulitjelma i Fauske kommune på indre Ofoten i desember overhodet ikke fikk noe nedbør. Heller ikke rim eller dogg!
Meteorologisk institutt etablerte sin offisielle nedbørstasjon på gruvestedet Sulitjelma i juli 1895. Det skulle dermed gå nøyaktig 1.409 måneder før den første totalt tørrlagte måneden på stedet ble en realitet. - Absolutt null og niks og ingenting, selv ikke en eneste tidels millimeter som rim eller dogg har forekommet i løpet av desember 2012, viser den lokale oversikten som Vær og vind har hentet i Meteorologisk institutts eKlima-database.
- Første gang på vel 117 år - Det skulle altså gå hele 117 år og fem måneder før nedbørmåleren på Sulitjelma var kjemisk ren for noe slags nedbør, viser Vær og vinds rekordoversikter. Ifølge våre oversikter var det nære på samme totalt tørrleagte situasjon i november 1960. Den måneden kom statistikken ut med 0,0 mm (ubetydelig nedbør eller ingen målbar nedbør) i og med at det både den 25. og 29. november for vel 52 år siden kom to ganger 0,0 mm nedbør.
- Det langstrakte Nordland fylke Ikke noe norsk fylke er så langstrakt som Nordland fylke, og det tradisjonelt tørreste stedet - faktisk også landets tørreste sted - var inntil i fjor sommer Saltdal og gården til Jan Borkamo. Der ble den offisielle værstasjonen lagt ned fra 1. juli 2012.
- Første gang i desember i Nordland I løpet av desember har det aldri tidligere gjennom nærmere 140 års værmålinger innen det langstrakte Nordland fylke forekommet en helt blank nedbørmåned. Det nærmeste som Vær og vind finner i våre oversikter, er 0,0 mm (ubetydelig nedbør!) fra Skjomen-Rosenvoll i 1966. At det til tider kan være totalt nedbørfritt på indre strøk av Ofoten viser denne korte oversikten som Vær og vind har utarbeidet på årets andre dag:
¤ Absolutt ingen nedbør! Fagernes ved Narvik november 1890 ¤ Absolutt ingen nedbør! Skjomen-Rosenvoll oktober 1952 ¤ 0,0 mm (ubetydelig nedbør) Fagernes ved Narvik januar 1886, Sulitjelma-Folkeskolen november 1960, og Skjomen-Rosenvoll desember 1966 ¤ 0,1 mm Skjomen-Rosenvoll februar 1931 ¤ 0,2 mm Skjomen-Rosenvoll mars 1934, og Sulitjelma-Folkeskolen 1988 ¤ 0,4 mm Sulitjelma-Folkeskolen februar 1931.
- Etterord Klimaforsker Josten Mamen ved Meteorologisk institutt forteller onsdag ettermiddag til yr-no-medarbeider Kamilla Pedersen at målestasjonen Sulitjelma på Fauske (han mener vel heller I Fauske kommune; red.'s merknad) at årets desember er blitt den tørreste desember siden målingene startet i 1896... Kun én gang før har målestasjonen opplevd en hel måned uten nedbør, men da må vi helt tilbake til november 1960. Som Vær og vind påpekte i sted, var det to døgn i denne måneden at det forekom ikke målbar nedbør (0,0 mm). Det er ikke det samme som en hel måned uten noe nedbør. Nedbørmålingene på Sulitjelma startet den 1. juli 1895 og ikke i 1896. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|