Samarbeids- partnere:





|
EL NIÑO/LA NIÑA: - Enda en 14-dagersperiode med nøytrale verdier
Melbourne/Bærum, 06.01.13: - Nøytrale forhold, verken El Niño eller La Niña, fortsetter i det tropiske Stillehavet. Dette ser ut til å vare i det minste til høsten på den sørlige halvkule, skriver BOM (Bureau of Meteorology) i sin ferskeste ENSO-rapport.
- Indikatorene i El Niño-Southern Oscillation (ENSO) ligger fortsatt på helt nøytrale nivåer. Overflatetemperaturene i den tropiske delen av Stillehavet ligger generelt svært nær det normale, dvs. middeltemperaturene i normalperioden 1961 - 1990. Atmosfæriske indikatorer, som SOI (Southern Oscillation Index), passatvindene og skyforholdene omkring datolinjen (180 grader øst/vest) har variert litt de siste to ukene, men generelt holdt seg innen naturlige nivåer, skriver Bureau of Meteorology (BOM) i den ENSO-rapporten som de la ut på nettet torsdag 3. januar. SOI er forskjellen i lufttrykket på Tahiti i Stillehavet og i delstatshovedstaden Darwin i Northern Territory, på samme måte som vi i Atlanterhavet og Nordvest-Europa har NAO-indeksen for trykkforskjell mellom Azorene-høytrykket og Islands-lavtrykket (trykket i Reykjavik).
- SOI - SOI er ventet å fortsette henimot zero (null) i løpet av den kommende to-ukersperioden etter som "restene" av den tropiske orkanen Evan går ut av 30-døgns-gjennomsnittet, påpeker BOM.
- Litt mer detaljer De australske meteorologene betrakter den tropiske delen av Stillehavet som spesifikke varslingsområder som havområdet mellom fem grader nord og fem grader sørlig bredde og fra 160 grader østlig til 80 grader vestlig lengde. De fem varslingsområdene er:
NINO 1 = Mellom 10 og fem grader sør, og mellom 90 og 80 grader øst NINO 2 = Mellom fem grader sør og Ekvator, og mellom 90 og 80 grader øst NINO 3 = Mellom fem grader nord og fem grader sør, og mellom 150 og 90 grader vest NINO 3.4: Mellom fem nord og fem sør, og mellom 170 og 120 vest NINO 4: Mellom fem nord og fem sør, og fra 160 øst til 170 vest.
- De to siste ukene av 2012 Temperaturene i NINO3-området sank med 0,2 grader i de to ukene 51 og 52, det samme i NINO3.4, mens det i NINO4-området (nærmest Australia) sank med 0,3 grader. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|