Samarbeids- partnere:





|
AUSTRALIA: - Selv med litt mindre ekstrem varme er det katastrofal brannfare i flere delstater
Melbourne/Bærum, 10.01.13: Brannfaren i større deler av New South Wales, Victoria, Tasmania, South Australia og Western Australia er ikke lenger stor eller ekstrem, men katastrofal (katastrophic). Nasjonalparkene er det totalforbud mot å gå inn i...
I delstaten New South Wales (NSW) der Sydney er delstatshovstaden, er det store områder der nasjonalparkene er stengt for all trafikk. Der er ikke brannfaren lenger ekstrem, men katastrofal (katastrophic), som det står på et "Fire Danger Rating Today"-skilt langs Wandean Road ved krysset med Princes Highway. Wandean Road går ut til den lille kystbyen Sussex Inlet. Det er Sydney-avisen The Australian som i en serie på 33 brannbilder onsdag viser dette brannvarslingsskiltet ved kysten av New South Wales ca 120 kilometer sør for Sydney.
- Eksplosivt Kombinasjonen av vind, ekstreme temperaturer og tørr luft har bidratt til at lokale myndigheter som overvåker skogbrannfaren, nå har satt nålen på katastrophic, det mest ekstreme på skogbrannskalaen. Dette feltet på skiltet er markert med svarte streker på brannrød bakgrunn. Nedover skalaen finner vi extreme (på brannrød bakgrunn), deretter severe (på branngul bakgrunn), very high (gul bakgrunn), high (blå bakgrunn), og endelig low/moderate (på grønn bakgrunn). Disse skiltene oppdatere kontinuerlig, og en undertekst forteller at det er totalt "fire ban - no fires".
- Varmt også onsdag Den høyeste temperaturen på det australske øykontinentet onsdag var 49 grader i Leonora, Interior, South Australia. I de største brannområdene i NSW omkring Wollongong der mer enn 130 bush fires herjer og brannfrontene rykker fram med åtte til kilometer i timen, var det noe mer temperert onsdag. Maksimumstemperaturene lå på 24 - 29 grader.
- Stort område nedbrent Sydney-avisen The Australian meldte på nett torsdag morgen lokal tid at bare i delstaten New South Wales er mer enn 370.000 hektar areal nedbrent. Omgjort til kvadratkilometer blir det 37.000 kvkm, et areal på størrelse med 76 prosent av vårt største fylke, Finnmark. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|