Samarbeids- partnere:
|
YR.NO: - Journalister lager storm i vannglass, hevder statsmeteorolog John Smits
Bærum, 11.01.13: - Varmebølge, Sibir-kulde, hetebølge, vindkastene, ekstremvær, Sydenvarme, iskulde og orkan er ord fra tilfeldig utvalgte artikler i norske medier det siste året, heter det i et stort oppslag på nettportalen "yr.no" lagt ut tirsdag.
Det er en av Meteorologisk institutts mest veltalende og profilerte varslingsmeteorologer, statsmeteorolog John Smits ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt som har gitt norsk presse "det glatte lag" til yr.no-medarbeider, NRK-programsekretær Kamilla Pedersen. Oppslaget "- Journalister lager storm i vannglass" er satt som tittel på statsmeteorlogens utgytelser om at det blir ekstremvær, her blåser det orkan etc. etc. Vær og vind anbefaler at dere som nå leser denne værkommentaren, henter fram denne saken på "yr.no" fra sist tirsdag, den 8. januar 2013 kl. 14.45. I en e-post sent torsdag kveld (i går) til statsmeteorolog John Smits, og med kopi til direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt og regionleder Tor Helge Skaslien ved Instituttets værvarslingsavdeling, har Vær og vind skrevet dette: _______________________
Værkommentar: Bernt Lie _______________________
Først må jeg bare beklage at jeg først ble gjort oppmerksom på dette oppslaget, produsert av "yr.no"-redaksjonens, NRK-programsekretær Kamilla Pedersen, i kveld, torsdag 10.1.2013 gjennom NTBs språkspalte.
Som en av de mest aktive norske værjournalister gjennom mer enn femti år og redaktør av eget nettsted gjennom snart ti år, er jeg forkjemper for å bruke "vindkast opp i orkans styrke". Dette er nemlig en terminologi som jeg har sett at danske meteorologer har brukt i mer enn førti år i sine radioværvarsler, ikke minst for "Skagerrak", som jeg foretrekker å lytte til istedenfor på norsk radio når det gjelder sørlandsværet. Når de danske varslingsmeteorologene ser at de sterkeste vindkastene kan komme opp i 30 - 50 prosent mer vind enn middelvind i 10-minuttersperioder som dere på Blindern så helt konsekvent holder på, varsler de f.eks. "hård kuling med vindkast opp i orkans styrke". Dette faktum, som også benyttes i oppsummeringer på "www.dmi.dk", har fått meg til å bruke nettopp "vindkast opp i orkans styrke" når vindkastene faktisk har vært oppe i mer enn 32,7 m/s (117,7 km/t). Dette har skjedd i en rekke oppslag på mitt private værnettsted Vær og vind,
www.verogvind.net
slik at jeg føler meg absolutt skyldig i nettopp denne delen av din karakteristikk av dårlig værjournalistikk.
Jeg synes også at du skyter deg selv i foten når du henviser til at man i områder hvor det oppstår tropiske orkaner, klassifiserer orkanstyrken fra kategorier I - V (en til fem) i Saffir-Simpson-skalaen, men at vi (Meteorologisk institutt) ikke bruker denne skalaen under henvisning til at det holder med Beauforts vindskala.
Er du klar over at Beauforts vindskala fortsetter med trinn 13 - 18? ¤ 12 B = 32,7 m/s - 36,9 m/s (>=117,7 km/t) ¤ 13 B = 37,0 m/s - 41,4 m/s (>= 133,2 km/t) ¤ 14 B = 41,5 m/s - 46,1 m/s (>= 149,4 km/t) ¤ 15 B = 46,2 m/s - 50,9 m/s (>= 166,3 km/t) ¤ 16 B = 51,0 m/s - 56,0 m/s (>= 183,6 km/t) ¤ 17 B = 56,1 m/s - 61,0 m/s (>= 202,0 km/t) ¤ 18 B = >=61,1 m/s (>= 220,0 km/t).
I min omtale av nyttårsorkanen i oppslagsverket Hvem Hva Hvor 1993, sidene 104 og 105, påpekte jeg at det ikke var middelvinden i 10-minuttersperioden som ødela så mange våningshus, driftsbygninger og industrianlegg, men derimot vindkastene opp i orkans styrke. Da kom det et sint brev til Hvem Hva Hvor-redaktøren Inge Kristiansen fra Regionleder ved VA på Blindern med krav om at redaksjonen ved første anledning måtte korrigere hele dette tekststykket. Det skjedde selvfølgelig ikke! I dag, mer enn tjue år etterpå, vet jeg ikke om jeg har en kopi av Instituttets brev til HHH-redaktøren.
Og da er vi egentlig ved kjernen i det som jeg ser som det største problemet med "kommunikasjonen" mellom statsmeteorologene og brukere av værvarslene, in casu vanlige radiolyttere, tv-seere og avislesere (papir og på nett) som skal måtte høre på betegnelsden "muligheter" i forbindelse med varsler generelt om torden og tåke - og spesielt regnvær når vi har opplevd at jorda er gjennombløt etter ukers regnvær. Ordet muligheter ser an til en forbedring i en værtilstand som ikke lenger er til å bære / komme seg gjennom. Her er både du, John Smits, men fremfor alt Kristen Gislefoss (prosjektlederen for all vær-mediedekning i NRKs radio- og tv-sendinger), eksponenter for en helt feilaktig språkbruk som er på kollisjonskurs med den alminnelige folkemeningen. Flere av dine kolleger tar etter dette! Dessverre!
Avslutningsvis vil jeg bare si som statsmeteorolog John Smits, som er lei av dårlig værjounalistikk: Jeg er lei av dårlig norsk i norske værmeldinger, enten de er fremført av "vakthavende" eller en annen meteorolog, eller er skrevet ut på www.met.no eller yr.no. Hvis ikke dette bedrer seg, skal jeg tilby en kort språkleksjon for dere statsmeteorologer på VA på Meteorologisk institutt - hvis jeg får tid til det.
Det du skriver om ekstremvær, ekstremt vær eller at dere "spår" været, slutter jeg meg to hundre prosent til. Imidlertid vil en gjennomgang av statsmeteorologers uttalelser til disse to nettportalene vise at dere er langt fra er så korrekte som dere ønsker å gi uttrykk for. Når det gjelder nedbør som har falt, forholder dere utelukkende til nedbøren som er mettet inn fra synop-stasjonene. Praktisk talt hvert eneste døgn forekommer det at nedbørstasjonenes ene daglige måling (pr kl. 07.00 normaltid) er større, til tider langt større, enn hva to ganger daglig som fremkommer i met'ene fra landets vel 200 synop-stasjoner.
Og begrepet minimumstemperaturen er uten unntak NATTENS minimum og ikke DØGNETS minimum. Tilsvarende med MAKSIMUM: Dere oppgir bare dagens - og ikke DØGNETS - maksiumstemperatur!
Beklager dette lange hjertesukket! Men jeg ble virkelig provosert!!! Derfor har jeg også tillatt meg å sende en kopi til direktør Anton Eliassen, Meteorologisk institutt, som bl.a. er meteorologfaglig ansvarlig for innholdet på NRK og Met.no sin kjempepopulære nettportal "yr.no". Bare så synd at det er NRK som har redaktøransvaret der! - - - NB: Etter at denne ble avsendt sent torsdag kveld, er den også formidlet til regionleder Tor Helge Skaslien, VA. Met.no .
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|