Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







NORSK SPRÅK: - Ikke lett, heller ikke innen værvarsling, skriver regionleder Skaslien til Vær og vind


Bærum, 12.01.13: Statsmeteorolog John Smits ved Værvarlingsavdelingen på Meteorologisk institutt langet ut mot norske værjournalister i et oppslag på nettportalen "yr.no" tirsdag.
Vær og vind tok til motnæle fredag da vi ble gjort oppmerksom på saken.


- Journalister lager storm i vannglass, het det i yr.no-redaksjonens oppslag tirsdag ettermiddag, der den profilerte og ytterst veltalende statsmeteorolog John Smits ga norske værjournalister det glatte lag.
Vær og vind følte seg truffet midt i solar plexus når det gjaldt VIND - middelvind i 10-minuttersperioder som Meteorologisk institutt bare varsler - vindkast som våre nabo-meteorologer i Danmark har varslet i en årrekke, eller meteorologer i mer tropiske strøk både varsler og måler i forbindelse med tropiske orkaner (taifuner i østasiatiske farvann).

- Vær og vind utfordret Smits
Samtidig som Vær og vind imøtegikk statsmeteorolog Smits i en e-post, gjengitt her på Vær og vind i går, fredag, sendte vi kopi av vår besværelse både til Meteorologisk institutts direktør Anton Eliassen og regionleder Tor Helge Skaslien ved Værvarslingsavdelingen (VA)på Blindern.
I natt innløp følgende e-post fra Skaslien:

- Middelvind og vindkast
- Språkbruk er ikke lett - heller ikke innen værvarsling. Både middelvind og vindkast har viktig informasjon i seg, og det er vanskelig både for publikum og enkelte journalister å holde disse fra hverandre. En dyktig værskribent som deg greier å formidle budskapet om styrken i et vindkast presist nok fordi det blir satt inn i en fornuftig kontekst. Men jeg ser også, som Smits, ofte eksempler på det motsatte.

- Feil oversettelse fra engelsk
Grelle eksempler på dårlig værjournalistikk finner vi ofte når engelsk blir oversatt til norsk. Husker du flyet som for noen år siden havarerte i havet på vei fra Kanariøyene til Brasil? Det var et kraftig tordenvær ("thunder storm") i området, og i norske aviser kunne man lese om den voldsomme torden-stormen. "Hail storm" blir til storm med hagl, etc. Hvor mange vet at Saffir-Simpson er basert på høyeste ett-minutts middelverdi?

- Mange har gode kunnskaper
Når dette er sagt, synes jeg det er en del
dyktige vær-jounalister i Norge med gode kunnskaper om vær og klima. Det er også riktig, som du skriver, at vi på Meteorologisk institutt har en jobb å gjøre med vår egen språkbruk. Men helt enige om hva som er god norsk i en værmelding, kommer verken vi eller noen andre til å bli.

- Faglig holdbart
- Noe lettere kanskje å bli enige om hva som er faglig holdbart. Kraftige vindkast med skadepotensiale skal varsles. Her kan vi ikke alltid dekke oss bak naturlige variasjoner rundt en 10-minutters middelvind, slik Beaufort-skalaen legger opp til. I fjor tok vi konsekvensen av det og innførte egne kriterier for vindkast i OBS-varsler og ekstremvarsler, særlig er det relevant for innlandet, avslutter regionleder Tor Helge Skaslien sitt e-post-svar til oss natt til lørdag.
Copyright: Bernt Lie





Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©