Samarbeids- partnere:





|
STORMGEO: - Meteorologene bommer på temperaturen ...
Bærum, 23.01.13: Vær og vind lurer på meteorologene på Nøstetangen i Bergen har hørt om gressminimumstemperatur - en temperatur som i løpet av natten mellom kl. 19.00 og 07.00 måles ca 2,5 til 3 centimeter over snødekket eller nyklipt gress.
- Når det er kaldt og stille vintervær, sliter meteorologene skikkelig, skriver TV2-værets prosjektleder, Ronald Toppe, i et stort og illustrert oppslag på StormGeo sine nettsider i går ettermiddag. - De siste ukene har temperaturen passert både 20 og 30 minus-grader i Sør-Norge, heter det. - Vinterkulden skyldes store høytrykk som har gitt oss klart og stille vær. Akkurat hvor mange minusgrader vi har i vente, sliter meteorologene med å fortelle, og mange har sendt oss frustertrete e-poster, forklarer prosjektleder Toppe.
- Vanskelig Det er StormGeo-meteorolog Lisbeth Håvik som tirsdag morgen varslet minus 12 grader for Namsos-området, mens det i virkeligheten ble minus 23 grader, melder en navngitt namdøl, som i sin e-post legger til at det virker som om dere ikke klarer å bestemme temperaturen når det er klarvær. - Er det ikke mulig å justere dette? spør vedkommende.
- Sjefmeteorologen har forklaringen Temperaturen kan variere enormt på bare noen få meter. En kald vinterdag i 2010 tok StormGeos sjefmeteorolog Roar Hansen med seg et raskt og nøyaktig digitalt termometer for å sjekke hvor mye. - Forskjellen i bunnen og toppen av en hundre meter lang bakke var på åtte grader. På nøyaktig samme sted var temperaturen minus 11,8 grader ti centimeter over bakken, og minus 8,2 grader to meter oppe, forklarer sjefmeteorologen. - Ja vel ja, konkluderer Vær og vind omkring denne spesielle og enkle matematikken.
- Opptil åtte graders forskjell Vi som har utført offisielle værobservasjoner gjennom et langt yrkesliv, vet at det i stille og klare vinternetter kan skille opptil åtte grader fra temperaturene nede ved bakken (to-tre centimeter over snøen) og til lufttemperaturen som måles i to meters høyde. Med for eksempel 30 centimeter snø kan det dreie seg om opptil åtte graders temperaturforskjell på bare en meter og 70 centimeter. Altså i loddrett høyde!
- Lokal Dønskirekord Fra mer enn 40 års målinger ved Vær og vinds hjemmebase på Dønski i vestre Bærum har vi hentet fram kulderekorden for januar måned. Den lyder på minus 26,8 grader. Det var natten til den 10.1.1987. Den såkalte "gressminimumstemperaur" var samme natt minus 33,2 grader. Det gir en forskjell på 6,2 grader. Når den ikke ble større, skyldes det at det lå 58 centimeter snø på bakken slik at temperaturforskjellen på 6,2 grader ble målt på en høydeforskjell av en meter og 42 centimeter. - - - Skulle derfor prosjektlederen for TV2-været og StormGeos sjefmeteorolog Roar Hansen og meteorolog Lisbeth Håvik lese disse rader, har de kanskje lært noe nytt og fått en aha-opplevelse - nå i vinterkulden. Ettermiddagskuldehilsen fra Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|