Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







HOTTEST MONTH EVER: - Australia har nettopp kommet seg gjennom tidenes aller varmeste måned; enda varmere enn januar 1932


Melbourne/New York, 03.02.13: Med hundrevis av nye lokale varmerekorder, med den absolutte målte høyeste temperaturen "down under" på mer enn femti år, går januar 2013 over i den australske værhistorien som all time hottest.
Vær og vind har detaljene.


- Hottest month on rekord, with final figures highlight climate ekstremes, har Bureau of Meteorology (BOM) ved den overstatlige værsentralen i Melbourne, Victoria, satt som tittel på den spesielle rapporten de har utarbeidet og lagt ut på sine nettsider.
Den forteller at Australia har registrert sin aller varmeste måned i januar 2013 - både når det gjelder gjennomsnittlig middeltemperatur på 29,68 grader Celsius og gjennomsnittlige maksimumstemperatur på 36,92*C. Begge disse verdiene overgår de tidligere rekordene fra januar 1932, skriver værbyråets mediekontakt på deres nettsider.

- Spesielt i NT og Qld
Delstaten Northern Territory registrete et månedsmiddel på 31,93 grader og det langstrakte Queensland 30,75 grader. Dette markerer også det varmeste for januar i begge disse to delstatene.
Hetebølgen startet allerede i slutten av desember 2012 og fortsatte ut gjennom hele januar, slik vi her på Vær og vind jevnlig har brakt data fra.
- Hetebølgen var eksepsjonell både i antall grader på det varmeste, og i antall dager med 40+. Den overnasjonale gjennomsnittlige maksimumstemperaturen mandag 7. januar var den høyeste som noen gang er registrert, understrekes det.
Midlere maksimumstemperatur for hele januar lå mer enn seks grader over det normale i grenseområdene mellom Northern Territory, South Australia, Queensland og New South Wales.

- Alle 31 dager over 40,0*C
Antall dager på rad med temperaturer over 40,0 grader har aldri tidligere siden værmålingene startet på 1850-årene, vært høyere enn nå i januar 2013. For eksempel i den historiske byen Alice Springs, langt sør i Northern Territory (NT), var det 17 slike varme dager på rad (12 var den gamle fra 1971/72), mens rekorden er fra Queensland-byen Birdsville i "the red centre" på grensen mellom Qld, NT og South Australia (SA). Der var det 31 dager på rad med maksimum på 40 blank og høyere.
Der har Vær og vind beregnet månedsmiddeltemperaturen til 35,1 grader, mens det normale i den internasjonale normalperioden 1961 - 1990 er 31,2 grader.

- To hovedsteder og nye rekorder
Et stor antall steder - BOM har så tidlig i februar ikke den komplette oversikten over hvor steder som aldri tidligere har hatt det så varmt som nå i løpet av siste måned - tar bl.a. med delstatshovedstaden i New South Wales, Sydney, der det på Observatory Hill like ved vestenenden av Sydney Harbour Bridge målte 45,8 grader fredag den 18.
På øyen Tasmania var det 41,8 grader i Hobart fredag den 4.
Den aller høyeste temperaturen under hetebølgen ble 49,6 grader fra byen Moomba i South Australia (SA) lørdag den 12.1.

- Ikke ny absolutt rekord
Vær og vind kan i den forbindelse fortelle all verden at den absolutte varmerekorden i januar som er satt på 1900- og 2000-tallet med dagens standard måleutstyr er 50,7 grader i Oodnadatta den 3.1.1960.
Fra målingene på slutten av 1800-tallet regner likevel de australske meteorologene ved hovedadministrasjonen i Melbourne, som for eksempel Vær og vinds gode kontakt, Dr. Harvey Stern, de 53,4 gradene fra Cloncurry, Qld, og datoen 16.1.1889 som offisiell australsk varmerekord.

- Ekstremt regn
I siste tredjedel av januar ble kystnære områder i Queensland (Qld) og New South Wales (NSW) rammet av ekstremt regnvær etter hvert som restene av orkanen Oswald passerte utenfor kyststripen på kurs sørover mellom den 22. og 29. desember før lavtrykket endte ute i havet mellom Tasmania og New Zealand. Mange områder fikk mer enn 200 mm på ett døgn.
Mellom byene Rockhampton og Bundaberg var området med helt ekstremt regnvær, dessuten i fjellområdene mellom Qld og NSW.

- 1.496 mm på en uke
Stedet Upper Springbrook i hinterlandet av Gullkysten tok imot 1.496 mm nedbør i løpet av åtte døgn, mens den lille byen Gladstone fikk 820 mm regn på fire døgn - en regnmengde som er den største for en hel kaldendermåned der og faktisk også oversteg årsnedbøren i byen både i 2012 og 2011.
- Arealberegnet nedbør i Burnett catchment den ene dagen søndag 27. januar var 204 mm. Det er mer enn åtti millimeter mer enn den tidligere rekorden, skriver BOM’s mediekontakt i Melbourne.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©