Samarbeids- partnere:





|
YR.NO: - De kalde vintrene i Sør-Norge mange av de siste årene henger sammen med issmeltingen i Arktis, hevder klimaforsker Furevik ved UiB
Bærum, 15.02.13: Du må minst være klimaforsker ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen for å ha oppdaget at vintrene mange av de siste årene i Sør-Norge har vært kalde, i betydningen kaldere enn normalt. Navnet er Tore Furevik, klimaforsker.
Hans viktigste dokumentasjon på at vintrene, og da spesielt januarmånedene, etter 2007 har vært mange og kalde, synes å være et kart over nordpolsområdet - satt på hodet riktig nok - der Sør-Norge utgjør et 0,04 kvadratcentimeter stort område som er farget blått. Den blå fargen antyder at gjennomsnittstemperaturen for januar 2008 - 2013 har vært kaldere enn i 30-årsperioden 1978 - 2007. Nå skal det øyeblikkelig innskytes at kartet over Nordpolsbassenget ikke er utgitt av Meteorologisk institutt på bakgrunn av relle værmålinger ved bakkestasjoner, men stammer fra NOAA /ESRL, Physical Sciences Division.
- Kart og terreng Klimaforsker Tore Fureviks oppdagelse blir presentert på NRK og Meteorologisk institutts værportal "yr.no" under tittelen "Global oppvarming? I denne kulden?", penneført med solid klimakompetanse av NRK-programsekretær Kamilla Pedersen ved NRK-Hordaland. Den delen av den nordlige halvkule som er illustrert, ser ut til å omfatte alt nord for ca 45 grader nordlig bredde. Fra de seneste årenes VERDENSVÆR-oversikter her på Vær og vind kjenner vi igjen området omkring og øst for Svalbard henimot Novaja Semlja og nordkysten av Sibir som ekstremt mye varmere enn normalt, flere år januar opptil 15 grader varmere enn normalt.
- Yr.no-unnskyldning - Klimakrisen er ikke avlyst selv om du hutrer deg gjennom iskalde vinterdager. Tvertimot kan global oppvarming være årsaken til kulden og gi oss flere iskalde vintrer, heter det i ingressen til det siterte yr.no-oppslaget. Det ble publisert kl. 11.41 onsdag (i forgårs - siden da har det gått en del e-poster til og fra Vær og vind til og fra artikkelforfatteren og spesielt klimaforskeren, før denne saken nå i kveld blir lagt ut her på Vær og vind. - Det høres kanskje rart ut: mens du fryser tærne av deg, blir kloden varmere. Men fir klimaforskerne er det ikke like underlig, skriver yr.no-spesialmedarbeider Kamilla Pedersen.
- Fureviks postulat - Vi har sett at de kalde vintrene mange av de siste årene kan henge sammen med mindre is i Arktis, og issmeltingen er et resultat av global oppvarming, konstaterer klimaforsker Tore Furevik. Etter 2007 kan Vær og vind ikke med sin beste vilje se at alle de seks vintrene har vært kalde. Men vi baserer oss utelukkende på værforholdene ved bakkenivå, i Sør-Norge, uttrykt ved data offentliggjort av Klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, i motsetning til hva som herr klimaforskeren ved Bjerknesstiftelsen ved UiB har konsentrert seg om og funnet interessant. Fureviks konklusjoner om kalde vintrer mange av de siste årene kan skyldes at han stokker sammen gjennomsnittene (normalene) fra 30-årsperioden 1978 - 2008 og sammenligner det med seksårsmidlene 2008/2013 for Sør-Norge. Begrepene vintrer og januarmåneder går helt om hverandre etter klimaforskerens forgodtbefinnende!
- En oppklaring Etter året 2007 har vi i Sør-Norge hatt to litt kaldere januarmåneder enn normalt. De øvrige fire har vært langt varmere enn normalt, et faktum som ikke passer inn i klimaforsker Fureviks oppdagelse akkurat nå. Vær og vind utnevner klimaforsker Tore Furevik til en sikker plass i "Hall of Shame" i klimapolitikken og vil i det lengste håpe at han ikke er én av de mange klimaforserne som bidrar til FNs klimapanels kommende rapport. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|