Samarbeids- partnere:





|
EN OPPKLARING: - Det var VG som la premissene for det famøse sommerværoppslaget i tirsdagsavisen
Mandal-Eigebrekk, 22.03.13: Vær og vind ønsker å oppklare litt om bakgrunnen for titteloppslaget "Styr unna juliferien!" over to sider i tirsdagens VG. Vi karakteriserte dette som det verste makkverket vi har lest om vær og klima de siste 65 årene.
___________________________
Av værstatistiker Bernt Lie ___________________________
I denne saken er det journalist Ola Mjaaland som la alle premissene for dataene - for eksempel de fem viktige parametrne Trykk, Skydekke, Sol, Nedbør og Temperatur. Han har selv saumfart eKlima på jakt etter data fra de seks viktige feriemålene for nordmenn flest: Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo, Stavanger og Kristiansand. Det er den prioriteringen som journalisten og avisen har valgt!
- Avbrekk i Trondheim og Stavanger Det er ikke oppgitt hvordan datagrunnlaget er innhentet fra de 15-16 årene fra 1981 som Trondheim (Voll) var ute av værkartet, eller Stavanger-data som har hatt et avbrekk i årene januar 1988 - august 2008. Av denne årsak har journalist og avis funnet ut at de har kartlagt ikke mindre enn 5.152 sommerdager, som vi i vårt oppslag sent onsdag tilla klimaforsker Jostein Mamen.
- Undersøkt bare halvparten Vår nærmere gransking i saken viser at det er 56 sommersesonger (alt fra og med 1957 til og med sist sommer) som er allment tilgjengelig på eKlima der det er en treukersperiode i først i juni og så i "fellesferien" i juli som er undersøkt. Etter vår beregning skulle dette da omfatte maksimalt 2.464 sommerdager og ikke 5.152! Det er journalist Ola Mjaaland som selv har utført dypdykket i dette omfattende datatilfanget, og ikke klimaforsker Jostein Mamen som vi i vår uvitenhet skrev her på Vær og vind for snart to døgn siden. Dette går klart fram av e-postutveksling og telefonsamtaler mellom oss og klimaforsker Mamen og journalist Mjaaland.
- Ingen forandring Vår nærmere oppklaring i sakens anledning endrer ikke på vår faglige oppfatning av VG-oppslaget i tirsdagsavisen på sidene 8 og 9 at dette er det verste makkverket vi har lest gjennom de seneste 65 årene! Spesielt interessant er det at en tilfeldig VG-journalist legger premissene for det som skulle foregi å være en seriøs ferieværguide.
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|