Samarbeids- partnere:





|
PÅSKEFASIT: - Eventyrlig, uovertruffen, finner ikke maken i sør; svært ymse i nord
Mandal-Eigebrekk, 01.04.13: Det aller fineste været denne påsken har vi hatt langs Sørlandskysten. Deretter kommer fjelltraktene langs Bergensbanen og Dovrebanen. Men det har vært langt kaldere enn normalt! I Midt- og Nord-Norge har det vært så ymse.
I de sørnorske fjelltraktene har de ti påskedagene - regnet fra og med palmelørdag til og med i dag, annen påskedag - gitt mellom seks og ni penværsdager og ikke en eneste gråværsdag. Nord for Dovre, f.eks. på Oppdal, ble det fire penværsdager og ingen overskyede dager. Dette må også betraktes som en rimelig fin påske - fire av dagene som ikke ble rene penværsdager, var de to aller første og de to aller siste av de ti påskedagene.
- Minst skyer på Geilo Av de fem typiske fjellpåskestedene østafjells var det Geilo som så minst til skyene, vurdert ut fra de tre daglige hovedobservasjonstidene kl. 07.00, 13.00 og 19.00 normaltid (08.00, 14.00 og 20.00 sommertid i går og i dag). Midlere skydekke på Geilo ble bare 0,9 åttedeler (12%). Venabu i Ringebu kunne oppvise midlere skydekke på 1,4 åttedeler (17%), Veggli II i Numedal 1,5 åttedeler (19%), Fokstugu på Dovrefjell = 1,8 åttedeler (22%), mens Oppdal-Sæter i Sør-Trøndelag hadde 3,1 åttedeler (39% skydekke).
- Penværsdagene Av påskefjellstedene som Vær og vind har sett nærmere på, ble det Fokstugu på Dovre som samlet flest: Ni i tallet, mens Geilo har hatt åtte, Veggli II i Numedal sju, Venabu i Ringebu seks, og Oppdal-Sæter fire. Ingen av disse stedene fikk noen overskyede dager i løpet av de ti dagene som vi har sett nærmere på.
- Bypåskeværet Dessverre mangler skyobservasjonene fra Bergen-Florida i eKlima-databasen i kveld, så derfor må vi bare forholde oss til fire andre større byer på Norgeskartet:
¤ Oslo-Blindern: Seks penværsdager og ingen overskyede dager. Skydekke = 2,1 (26%) ¤ Trondheim-Voll: To penværsdager og tre overskyede dager. Skydekke = 4,4 eller 55% ¤ Bodø-Lufthavnen: Ingen penværsdager, men seks overskyede dager. Skydekke = 6,6 (83%) ¤ Tromsø-Vervarslinga: Heller ingen penværsdager, men åtte helt overskyede dager. Skydekke = 7,1 åttedeler (89%). Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|