Samarbeids- partnere:





|
BT: - Vet ikke forskjellen på en soldag og en penværsdag; er dessuten redd for at bergenserne har brukt opp solen for i år alt nå
Nice, 10.04.13: Bergensavisen Bergens Tidende på nett ser ikke ut til å vite forskjellen på en soldag og en penværsdag. Det går fram av oppslaget i dag ved journalistene Pål Engesæter og Arne Colliander. - Har vi brukt opp solen for i år? spør de...
_________________________
Værkommentar: Bernt Lie _________________________
- 100 dager av 2013 er brukt. 35 soldager til nå. Vi undres om det er mer sol igjen? - Bare glem det, mener ekspertene. Slik lyder ingressen på dagens helt stooore klimaoppslag på bt.no. Selve titteloppslaget lød slik: - Har vi brukt opp solen for i år?
- En soldag er IKKE en penværsdag Det er antall penværsdager som Bergens Tidende på nett i dag, onsdag, har beskjeftiget seg med. Statistikk for januar, februar, mars og de ti første dagene av april med en total på 35 bekymrer de to værengasjerte reporterne: Av årets første hundre dager har det vært 35 penværsdager, og de har listet ut statistikk over nettopp penværsdager - et forholdsvis nytt begrep i klimastatistikken. Årsaken til det er fordi daværende Klimaavdelingen på Meteorologisk institutt opererte i sine månedsoversikter med "klarværsdager" og "overskyede dager". Det ble så få klarværsdager å bokføre at Klimaavdelingen på midten av 1990-tallet gikk over til å bruke "penværsdager" i statistikkene sine i stedet. En penværsdag er en dag der summen av skydekket i åttedeler ved morgen-, middags- og aftenobservasjonen ikke må overstige 9 (ni) og der det største skydekke ved én av de tre observasjonene ikke må overstige 4 (fire åttedeler). Hele 35 slike dager har det vært på værstasjonen Bergen-Florida når hundre dager av året 2013 har passert.
- En soldag Begrepet en "soldag" er gått ut av klimastatistikken for svært mange år siden. Definisjonen på en soldag var nemlig at uansett hvor kort tid som værobservatøren kunne skimte solskiven gjennom opptil flere skylag, ble den bokført som soldag. Som soldag ble samtidig bokført den dagen da solen skinte fra soloppgang til solnedgang - to svært så ulike kriterier for samme værbegrep. - Og det er nettopp dette som BT-nett sine to journalister blander sammen, eller er det kanskje den berømmelige desken som har skrevet opp ingressen til det helt paradoksale? undrer Vær og vind.
- Tittelen best! - Har vi brukt opp solen for i år? er den fantastiske tittelen (overskriften) som et eller annet journalistisk geni har tenkt ut. Vær og vind skriver ikke mer om den saken - her og nå. Vi overlater fortsettelsen til fantasien ...
Tilbake
|
 Nyheter
DEN ANDRE TROPENATTEN I ÅR: - Bare på Namsskogan i gamle Nord-Trøndelag fylke holdt natten seg over 20,0 grader
Mandal-Eigebrekk, 28.06.22: Det var ikke den helt store oversikt over tropenattobservasjoner som klimaforsker Jostein Mamen kunne supplere Vær og Vind med på en tirsdags morgen. Ett eneste sted i Midt-Nporge var det hele. Hammerfest var 0,1 unna!
Les mer |
SOMMERENS FØRSTE TROPENATT: - På Lurøy på Helgeland gikk ikke nattetemperaturen under 22,1*C
Mandal-Eigebrekk, 27.06.22: (NY!) Sommerens, og dermed årets, første tropenatt inntraff i natt, på den fjerde siste junidatoen. Klimaforsker Jostein Mamen ved Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt bekrefter overfor Vær og Vind dette.
Les mer |
SOMMERENS FØRSTE TROPEDAG: - Voss varmest i landet med 30,5*C i maksimum på Vangen; to andre steder hadde over 30
Mandal-Eigebrekk, 24.06.22: I NRK-Dagsrevyens værmelding like før kl. 19.30 i kveld kunne statsmeteorolog Siri Wiberg fortelle at Voss-Vossevangen hadde vært varmest i landet i dag, lørdag, med 30,5*C, som dermed er sommerhalvårets hittil høyeste!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|