Samarbeids- partnere:





|
VARMEREKORD: - Tjueårsjubileum for tidligste dato for høysommervarme = 25,0*C
DK-Bredsten, 25.04.13: Året er fullt av meteorologiske merkedager. Den nærmest forestående er fredag. Da er det nøyaktig 20 år siden at bl.a. Prestebakke ved Halden satte ny norgesrekord for tidligste dato med maksimum >=25,0 grader, som er høysommer.
Helt fram til denne aprildagen i 1993 - da en håndfull steder på Meteorologisk institutts stasjonskart kunne notere seg for maksimumstemperaturer på 25,0 grader eller høyere - hadde den første værstasjonen på Hønefoss hatt datoen 28. april som tidligste dato for høysommervarme på norsk fastland helt siden 1921. Dette går fram av rekordarkivet som Vær og vind har bygd opp gjennom mange, mange år. - Før det igjen var det den 30. april fra året 1913 som sto for den tidligste datoen med deilig høysommervarme, bl.a. satt ved værstasjonen på Ås ved daværende Landsbrukshøyskole. Der hadde det da vært 26,5 grader, mens det for eksempel ved den gamle værstasjonen i Oslo, ved Observatoriet ved Solli, hadde vært 25,9 grader.
- Den 26.4.1993 Både i 2011 og i 1995 manglet det mellom én og halvannen grad på å nå de magiske 25,0-gradene ved landets varmeste sted, som i de to årene var Kongsberg Brannstasjon og Rygge ved Moss. Men da aftenobservasjonene ble utført kl. 20.00 sommertid den 26. april anno 1993, var det fem av landets værstasjoner på det sentrale østlandsområdet som nådde opp til og passerte 25,0-streken. Aller varmest var det på Prestebakke ved Halden, som nådde 26,9 grader.
- Varmeste på 80 åt Dette ble for øvrig landets høyeste apriltemperatur på nøyaktig åtti år! De fire andre høysommerstedene fra for 20 år siden, var * 25,7 grader Sarpsborg-Brannstasjonen * 25,6 grader Fosser i Høland * 25,2 grader Kongsberg IV * 25,0 grader Dønski i Bærum. Vær og vinds hjemmebase kapret dermed denne dagen den siste plassen på denne merkedagen.
- "Omstridt" betegnelse Vær og vind er kjent med at Meteorologisk institutt aldri har benyttet begrepet høysommervarme eller at det er høysommer når maksimumstemperaturen når opp til 25,0 eller passerer dette nivået. Hos våre naboer i øst, i Sverige, har Sveriges hydrologiska och meteorologiska institut i Norrköping, dette ifølge meteorolog Hans Alexandersson vært benyttet "i uminnelige tider". Derfor har Vær og vinds ansvarlige i alle sammenhenger og forbindelser benyttet det samme gjennom mer enn 40 år. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|