Samarbeids- partnere:





|
17.5.1960: - Det sås nå tvil om 28,6 grader i Melsomvik ved Tønsberg; noen mener at den beror på en femgradersfeil
Mandal-Eigebrekk, 15.05.13: I 53 år på to dager nær har maksimumstemperaturen 28,6 grader fra den 17. mai i 1960 ligget helt stille i eKlima-databasen til Meteorologisk institutt. I våre rekordoversikter har dette markert seg som høyeste 17.5.-temp.
____________________________
Værkommentar: Bernt Lie ____________________________
Og ikke bare som den aller høyeste temperaturen som på landbasis har vært målt på en 17. mai - vår nasjonaldag! De samme 28,6 gradene, stedet Melsomvik-Melsom ved Tønsberg, og datoen den 17.5.1960 har i Vær og vinds rekordoversikter vært den aller høyeste temperaturen som noen gang er målt i løpet av mai måned innen Vestfold fylke!
- En værgrafikk "ødela" Først da yr.no-redaksjonen ved NRK-Hordaland skulle lage en oversikt over 17.-mai-været gjennom årenes løp, stilte Klimadivisjonens klimaforsker Jostein Mamen og "vær-orakelet" Stein Kristiansen, samme sted, spørsmålstegn ved korrektheten av de 28,6*C, da de kom over det Norgeskartet som NTB-Nyhetsgrafikk hadde sendt ut til sine kunder den 13. mai og som bl.a. Aftenposten gjenga dagen etter, altså i går. Med Vær og vinds ansvarlige som kilde blant værrekordene den 17. mai gjennom tidene blir blikket fra Meteorologisk institutt rettet inn mot norgesrekorden på 28,6 grader, Melsomvik-Melsom i Vestfold og året 1960. - Dette må være en avlesningsfeil, den klassiske femgradersfeilen, mener Mamen og Kristiansen om både øyeblikkstemperaturen kl. 19.00 og dagens maksimum siden kl. 08.00 på morgenen.
- I mer enn 50 år I disse dager det 53 år siden den samme 19-temp'en på 25,4 grader og dagens maksimum på 28,6 grader første gang kom inn i datasystemet på Meteorologisk institutt. Den har passert med "bestått" både den månedlige og årlige kontrollen i og etter året 1960, likeså tidligere statsmeteorolog Lori Haalands uhyre kritiske blikk på rekorder gjennom et langt arbeidsliv ved Klimaavdelingen på Meteorologisk institutt.
- På Norgeskartet I skrivende stund arbeides det under et visst trykk (høytrykk eller lavtrykk) med å finne fram termogrammet fra uken omkring nasjonaldagen i 1960 fra Melsom, som denne værstasjonen siden opprettelsen i 1959 offisielt har hett. Hvis ingen finner noe termogram, blir det gjetninger hvilken avlesningsfeil som ble gjort i en mulig gledesrus bokstavelig talt i dette tettstedet utenfor Tønsberg i Vestfold fylke for 53 år siden. Eller denne norgesrekorden kan bli stående for all ettertid - som den har gjort allerede i 53 år nå, på to døgn nær.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|