Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







MAIEKSTREMENE: - Lokale rekorder for antall høysommer- og nordiske sommerdager


Bærum, 01.06.13: En ny sommermåned har startet. På den første dagen tar vi et kort tilbakeblikk på den maimåneden som vi nettopp har lagt bak oss.
Vær og vind vet ikke hva som var mest spesielt: 30,6*C på Tana Bru på 70 grader nord, rekordraset eller...


I skrivende stund, som det heter, svirrer tankene rundt temaet hva var det som var mest spesielt rent værmessig med årets mai-måned.
- Var det det faktum at det på 70 grader nord, ved Tana bru i Finnmark, ble målt 30,6 grader fredag den 31., som for øvrig er den aller høyeste temperaturen utenom Akershus, Telemark og Vest-Agder fylker gjennom de seneste cirka hundre-og-femti årene?
- At f.eks. Karasjok tøyde sin lokale varmerekord på 26,8 grader (i 2010) til 30,5*C den 31.5.2013, altså i går? Der har det vært værmålinger siden 1876, altså i 137 år!
- At Troms fylke tøyde sin varmerekord med hele 2,9 grader fra 1984-rekorden på Bardufoss fra 29.5.1984 til 29,1*C i Dividalen, lenger inn i samme kommune Målselv?
- At mai viser seg å kunne bli tidenes aller varmeste både i Nord-Norge og Midt-Norge ut fra månedsmiddeltemperaturene?
- At det ble satt ny rekord for døgnnedbøren i det svære Oppland fylke torsdag den 23. da det sentrale østlandsområdet ble rammet av voldsomt regnvær over et par døgn?
Først når alle ukekortene fra nedbørstasjonene som ikke melder inn nedbøren automatisk eller via PC, er kommet inn til Klimadivisjonen på Meteorologisk til uken og er blitt pønsjet, vet vi hvor nøyaktig hvor og hvilke steder som har satt rekord for månedsnedbøren.
I påvente av Klimatologisk månedsoversikt for mai 2013 får Vær og vind bare benytte anledningen til å gi et ekstremmesig omriss av måneden vi nettopp har lagt bak oss.

- Ned til minus 15,5
Tidlig i mai var det relativt kjølig i høyereliggende fjellstrøk og på Finnmarksvidda. Månedens laveste minimumstemperatur ble minus 15,5 grader på Grotli III på Strynefjellets opplandsside. I betraktning av at det kaldeste i disse fjelltraktene nordvest i Oppland er minus 21,1*C fra Sognefjellshytta i 1979, ligger årets "kuldebunn" mer enn fem grader unna. - Den absolutte norgesrekorden i mai-kulde er minus 25,0*C fra Cuovddatmohkki i Karasjok kommune på den første mai-dagen i 1971.
Normalt (normalperioden 1961 - 1990) laveste landsminimumstemperatur er minus 14,6 grader, typisk målt på Sihcajávri med 30 prosent sannsynlighet.

- Til 30,6
De 30,6 gradene som ble logget ved den splitter nye værstasjonen Tana Bru i kommunen av samme navn i Finnmark, markerer den fjerde høyeste mai-temperaturen noen gang målt eller logget ut etter at de tidligste værmålingene kom i gang omkring 1860. 30,6*C markerer dags dato at det er bare tre fylker i Sør-Norge som kan oppvise en like høy temperatur som en engangsforeteelse!
At dette dessuten skjer så langt nord som på 70 grader nord i det sentrale Finnmark er også uhyre spesielt - det blir like spesielt å fortelle Vær og vinds australske meteorologvenner både i Melbourne, Sydney og Perth - som fattet interesse for norsk vær og klima da vi sist hadde omkring 50 minus i Karasjok og Kautokeino i januar 1999.

- ... mot normalt 25,9
Normalt høyeste mai-temperatur på landsbasis er 25,9 grader, typisk målt på Gvarv i Telemark, men med bare 13 prosent sannsynlighet.
Å finne landsmaksimumstemperaturen for mai ett sted i Finnmark har bare skjedd i tre år etter krigen: I 2010 (Karasjok = 26,8*C), i 1984 (Kirkenes Lufthavn 28,0*C), og 1960 (Stabbursdalen i Porsanger = 26,5*C). Vær og vinds statistikk for landsmaksimum hver måned går bare tilbake til 1946, men i "ledige" stunder arbeider vi oss bakover.

- Den største døgnnedbøren
Basert på tilgjengelige nedbørdata nå ved månedsslutt ser det ut til at de 61,6 mm nedbør ved den offisielle, nye nedbørstasjonen Gausdal-Follebu er det meste på landsbasis. Det er noe mer enn det normale for HELE mai i denne delen av Gausdal kommune.
La oss avslutte denne oppsummeringen med å nevne at norgesrekorden for ett døgns nedbør her i landet - ifølge våre rekordoversikter - er 134,6 mm fra Sausvatnet-Flatmo i Brønnøy på Sør-Helgeland den 31.5.1982.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©