Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 EKSTREMT I MAI: - Solrekord i Tromsø, varmerekorder i massevis i fire fylker, og regnrekorder i tre andre


Mandal-Eigebrekk, 16.06.13: Når alle værdata fra både klima- og nedbørstasjoner er lagt inn i eKlima-databasen på Meteorologisk institutt, kan Vær og vind konstatere at det er satt 3 nye fylkesrekorder for nedbør. Og det ble 4 nye fylkesvarmerekorder.

- Månedstemperauren for hele landet lå 2,6 grader over normalen, og måneden ble en av de varmeste som er registrert. Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen, heter det i ingressen til tekstomtalen av mai 2013 fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.
Flere stasjoner satte rekord for høyeste månedstemperatur (månedsmiddeltemperatur) og høyeste maksimumstemperatur (mao. varmerekorder).

- Rekorder i tre fylker
Bak disse nøkterne fakta skjuler det seg bl.a. at det aldri før i Oppland, Buskerud og Vestfold har kommet så mye nedbør i en mai-måned på de våteste stedene. Fra eKlima har Vær og vind hentet ut disse månedssummene som gir de nye rekordene:

OPPLAND: 187,4 mm, Beito i Øystre Slidre. Gammel rekord unntatt i fjellet: 177 mm, Vang i Valdres, 1973
BUSKERUD: 265,8 mm, Eggedal III. Gammel rekord: 205 mm, Kampeseter på Krokskogen i Hole, 1983
VESTFOLD: 207,1 mm, Hedrum-Vestby i Lågendalen. Gammel rekord: 166,3 mm, Lardal-Hærland, også i Lågendalen, 1983.

Den største døgnnedbøren på landsbasis - 61,6 mm - ble målt både på Gausdal-Follebu og Eggedal III den 16. mai. For Gausdals vedkommende er dette ny døgnrekord for mai måned i hele Oppland fylke, mens Eggedal manglet bare 1,9 mm på å sette ny Buskerud-rekord og dermed å slette en 68 gammel rekord fra Kongsberg.

- Våtest og tørrest
Den største månedsnedbørsummen i mai ble 267,2 mm på Godal i Skien (310,7% av den lokale normalen), mens den minste var 4,3 mm fra Banak (Lakselv Lufthavn i Porsanger, Finnmark) der denne summen utgjør 23,8% av den lokale normalen.
Ifølge tabelloversiktene i månedsoversikten viser det seg at det våteste stedet i forhold til det normale var Lesja-Svanborg der månedssummen på 120,4 mm utgjør nesten seks ganger det normale; nøyaktig 573,3% av normalen.
Det tørreste i forhold til det normale ble nylig nevnte Banak (Lakselv Lufthavn), der månedssummen på 4,3 mm utgjør 23,8% av den lokale normalen.

Måneden som helhet
Den høyeste månedsmiddeltemperaturen i mai ble 13,1 grader, på Oslo-Bygdøy, som man med en viss rett kan karakterisere som landets varmeste sted. - Stasjonen er så ny at det ikke er beregnet noen normal der ennå.
På Rustefjelbma i Tana var mai nøyaktig fem grader varmere enn normalt (middeltemp. = 8,3 grader, mot normalt 3,3*C), og dette var den siste måneden som Rustefjelbma er i virksomhet som manuelt betjent værstasjon. - Flere andre værstasjoner i Finnmark hadde mellom 4,5 og 4,9 grader høyere månedsmiddel enn normalt.
På fylkesbasis ble det satt nye rekorder for høyt månedsmiddel både i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag.
Minst varmt var det i Ryfylke (Rogaland) der månedsmiddeltemperaturen i Sauda på 10,5 grader bare er 0,3 grader høyere enn den lokale normalen.

- Feil?
Riktig nok fremkommer to nye værstasjoner i Bioforsk-systemet med akkurat eller tett på helt normal mai-middeltemperatur = 9,3 grader på Fåvang Jernbanestasjon (Oppland) og Svelvik (Søndre Buskerud) med 0,2 grader høyere enn normalt. Vær og vind er så fri å mene at vi ikke tror at disse to stedene har hatt en så normal måned rent temperaturmessig når nabo-værstasjonene har hatt det omkring halvannen grad varmere enn normalt.

- Varmerekordene
Inntil målingene fra den nye automatstasjonen Tana Bru blir godkjent, står Karasjok-Márkannjárga med månedens høyeste temperatur 30,5 grader fra månedens aller siste dag. Det er absolutt varmerekord i det store Finnmark fylke gjennom tidene (Tana Bru hadde 30,6*C). Det ble et ras av nye lokale varmerekorder. På fylkesbasis ble det nye topper både i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag, slik Vær og vind kunne melde om allerede for 15 dager siden.

- Pen vær og overskyet vær
Flest penværsdager, nemlig 16, forekom på Tromsø-Langnes (Tromsø Lufthavn), mens det ble 13 slike flotte dager på Vega-Vallsjø. og 11 "hjemme hos" Vervarslinga for Nord-Norge, i Tromsø. Dette indikerer at det var lite skyer akkurat der: I gjennomsnitt var 37,5 prosent av himmelen over Tromsø Lufthavn dekket av skyer.
Det eneste stedet som ikke hadde noen penværsdager i mai, var Geilo-Tuftelie (den gamle nedbørstasjonen fra 1895 rett nedenfor jernbanelinjen cirka tre kilometer i retning Ustaoset).
Flest overskyede dager var det på Kvamsøy i Hardanger; i alt 22, mens Vega-Vallsjø på Sør-Helgeland bare hadde en eneste overskyet dag (gråværsdag).

- Solskinnsrekord i Tromsø
Værstasjonen i Tromsø (ved Vervarslinga) har aldri tidligere opplevd så mye solskinn i noen mai måned som akkurat i år. Den gamle rekorden inntil i år - som også innebærer en norgesrekord på 349,4 timer fra året 1995, ble slått med hele 31,1 timer. Totalen nådde 380,5 timer.
Første dato med midnattssol i Tromsø i år var - ifølge den offisielle almanakken - pinseaften, lørdag 18. mai. Denne dagen var imidlertid én av Tromsøs ti overskyede mai-dager.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©