Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 EKSTREMT I MAI: - Solrekord i Tromsø, varmerekorder i massevis i fire fylker, og regnrekorder i tre andre


Mandal-Eigebrekk, 16.06.13: Når alle værdata fra både klima- og nedbørstasjoner er lagt inn i eKlima-databasen på Meteorologisk institutt, kan Vær og vind konstatere at det er satt 3 nye fylkesrekorder for nedbør. Og det ble 4 nye fylkesvarmerekorder.

- Månedstemperauren for hele landet lå 2,6 grader over normalen, og måneden ble en av de varmeste som er registrert. Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen, heter det i ingressen til tekstomtalen av mai 2013 fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.
Flere stasjoner satte rekord for høyeste månedstemperatur (månedsmiddeltemperatur) og høyeste maksimumstemperatur (mao. varmerekorder).

- Rekorder i tre fylker
Bak disse nøkterne fakta skjuler det seg bl.a. at det aldri før i Oppland, Buskerud og Vestfold har kommet så mye nedbør i en mai-måned på de våteste stedene. Fra eKlima har Vær og vind hentet ut disse månedssummene som gir de nye rekordene:

OPPLAND: 187,4 mm, Beito i Øystre Slidre. Gammel rekord unntatt i fjellet: 177 mm, Vang i Valdres, 1973
BUSKERUD: 265,8 mm, Eggedal III. Gammel rekord: 205 mm, Kampeseter på Krokskogen i Hole, 1983
VESTFOLD: 207,1 mm, Hedrum-Vestby i Lågendalen. Gammel rekord: 166,3 mm, Lardal-Hærland, også i Lågendalen, 1983.

Den største døgnnedbøren på landsbasis - 61,6 mm - ble målt både på Gausdal-Follebu og Eggedal III den 16. mai. For Gausdals vedkommende er dette ny døgnrekord for mai måned i hele Oppland fylke, mens Eggedal manglet bare 1,9 mm på å sette ny Buskerud-rekord og dermed å slette en 68 gammel rekord fra Kongsberg.

- Våtest og tørrest
Den største månedsnedbørsummen i mai ble 267,2 mm på Godal i Skien (310,7% av den lokale normalen), mens den minste var 4,3 mm fra Banak (Lakselv Lufthavn i Porsanger, Finnmark) der denne summen utgjør 23,8% av den lokale normalen.
Ifølge tabelloversiktene i månedsoversikten viser det seg at det våteste stedet i forhold til det normale var Lesja-Svanborg der månedssummen på 120,4 mm utgjør nesten seks ganger det normale; nøyaktig 573,3% av normalen.
Det tørreste i forhold til det normale ble nylig nevnte Banak (Lakselv Lufthavn), der månedssummen på 4,3 mm utgjør 23,8% av den lokale normalen.

Måneden som helhet
Den høyeste månedsmiddeltemperaturen i mai ble 13,1 grader, på Oslo-Bygdøy, som man med en viss rett kan karakterisere som landets varmeste sted. - Stasjonen er så ny at det ikke er beregnet noen normal der ennå.
På Rustefjelbma i Tana var mai nøyaktig fem grader varmere enn normalt (middeltemp. = 8,3 grader, mot normalt 3,3*C), og dette var den siste måneden som Rustefjelbma er i virksomhet som manuelt betjent værstasjon. - Flere andre værstasjoner i Finnmark hadde mellom 4,5 og 4,9 grader høyere månedsmiddel enn normalt.
På fylkesbasis ble det satt nye rekorder for høyt månedsmiddel både i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag.
Minst varmt var det i Ryfylke (Rogaland) der månedsmiddeltemperaturen i Sauda på 10,5 grader bare er 0,3 grader høyere enn den lokale normalen.

- Feil?
Riktig nok fremkommer to nye værstasjoner i Bioforsk-systemet med akkurat eller tett på helt normal mai-middeltemperatur = 9,3 grader på Fåvang Jernbanestasjon (Oppland) og Svelvik (Søndre Buskerud) med 0,2 grader høyere enn normalt. Vær og vind er så fri å mene at vi ikke tror at disse to stedene har hatt en så normal måned rent temperaturmessig når nabo-værstasjonene har hatt det omkring halvannen grad varmere enn normalt.

- Varmerekordene
Inntil målingene fra den nye automatstasjonen Tana Bru blir godkjent, står Karasjok-Márkannjárga med månedens høyeste temperatur 30,5 grader fra månedens aller siste dag. Det er absolutt varmerekord i det store Finnmark fylke gjennom tidene (Tana Bru hadde 30,6*C). Det ble et ras av nye lokale varmerekorder. På fylkesbasis ble det nye topper både i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag, slik Vær og vind kunne melde om allerede for 15 dager siden.

- Pen vær og overskyet vær
Flest penværsdager, nemlig 16, forekom på Tromsø-Langnes (Tromsø Lufthavn), mens det ble 13 slike flotte dager på Vega-Vallsjø. og 11 "hjemme hos" Vervarslinga for Nord-Norge, i Tromsø. Dette indikerer at det var lite skyer akkurat der: I gjennomsnitt var 37,5 prosent av himmelen over Tromsø Lufthavn dekket av skyer.
Det eneste stedet som ikke hadde noen penværsdager i mai, var Geilo-Tuftelie (den gamle nedbørstasjonen fra 1895 rett nedenfor jernbanelinjen cirka tre kilometer i retning Ustaoset).
Flest overskyede dager var det på Kvamsøy i Hardanger; i alt 22, mens Vega-Vallsjø på Sør-Helgeland bare hadde en eneste overskyet dag (gråværsdag).

- Solskinnsrekord i Tromsø
Værstasjonen i Tromsø (ved Vervarslinga) har aldri tidligere opplevd så mye solskinn i noen mai måned som akkurat i år. Den gamle rekorden inntil i år - som også innebærer en norgesrekord på 349,4 timer fra året 1995, ble slått med hele 31,1 timer. Totalen nådde 380,5 timer.
Første dato med midnattssol i Tromsø i år var - ifølge den offisielle almanakken - pinseaften, lørdag 18. mai. Denne dagen var imidlertid én av Tromsøs ti overskyede mai-dager.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©