Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 5: - Maitemperaturer fra 51,0 i Pakistan til minus 78,3 i Antarktis; tornadoer i USA og orkaner på Stillehavet


Genève/Mandal-Eigebrekk, 17.06.13: - I annen halvdel av mai ble USA rammet av flere destruktive tornadoer.
To tropiske orkaner utviklet seg på Stillehavet. Barbara dro inn over sørlige Mexico mens Mahasen slo til mot Bangladesh, understrekeer WWW/WMO.


Det er den månedlige oppsummeringen av det globale været fra WWW / WMO som beskriver dette som noen av hovedpunktene i det "ville" været i siste måned. Vær og vind beklager sterkt at vi tidligere nå i juni helt har glemt å oversette og videreformidle denne væroversikten.

- Azorenehøytrykket feilplassert
Azorenehøytrykket lå lenger nord i Midt-Atlanteren enn normalt for mai måned. Det førte periodevis til en nordvestlig luftstrøm over Vest-Europa. Det gjorde at temperaturene i et område fra Storbritannia i nord, til Österrike i øst og det midtre av Spania i sør generelt var inntil tre grader under det normale.
Varmere enn normalt var det i Øst-Europa der det lokalt var temperaturoverskudd på fire til fem grader.

- Kaldstart på Island
Et høytrykk vest for Island ga dette øysamfunnet en kald innledning på måneden. Torsdag den 2.5. ble det målt minus 21,7 grader ved Brúarjökull, noe som er ny islandsk kulderekord for mai. Den gamle var på minus 17,4*C i Mödrudalur den 1.5.1977. - Værstasjonen ved
Brúarjökull ble startet så sent som i 2005. Henført til andre kalde steder i nærheten var disse 21,7 blå gradene det kaldeste på Island i noen mai måned siden 1982.

- Varmfront over Frankrike
Lenger sørover i Europa strakte samtidig en varmfront seg over det nordlige av Frankrike og videre østover. Den varme og fuktige luften sønnenfor, med opprinnelse ved Middelhavet, ga ustadig vær i flere deler av Sentral- og Øst-Europa i starten på mai.
Den 26. april til fredag 3. mai falt det store regnmengder nordøst for Seinen i det nordøstlige Frankrike. Haute-Marne i nærheten av Chaumont fikk mer enn 140 mm; halvparten av dette den 2. og 3.5.
I løpet av de åtte døgnene fikk regionene Bourgogne og Champagne-Ardennene regnmengder som svarer til to måneders vår-nedbør.

- Trombe og snøvær
På ettermiddagen fredag 3.5. utviklet en sterk trombe (minitornado) seg i det nordlige Italia i forbindelse med et tordenvær. Tromben i San Giorgio di Piano nord for Bologna varte i cirka ti minutter og ble vurdert til en F3 på Fujitaskalaen. I alt 13 personer ble skadet.
Tirsdag 21. mai snudde vindene over Vest-Europa tilbake til det nordvestlige, og i Alpene kom det igjen snø. Fredag den 24. var snøgrensen tilfeldig nede på 700 meter i noen områder, og i løpet av natten til onsdag den 29. krøp den i deler av de østlige Alpene også ned til 700 m.o.h - noe som er helt uvanlig så sent i "vintersesongen".

- Voldsomt regn, og varme
Et lavtrykksområde over Sentral-Europa førte med seg kratig nedbør og sterke vinder den 30. og 31. Regnværet fortsatte over i juni måned og forårsaket omfattende oversvømmelser i Sentral-Europa.
Månedens siste dager var langt varmere enn normalt i det nordlige av Skandinavia, og flere værstasjoner slo sine gamle varmerekorder for mai. I Norge hadde Karasjok-Márkannjárga i Finnmark 30,5 grader fredag den 31., som markerer ny mai-rekord for Finnmark fylke.
I Finland var det varmest i Utsjoen Kevo, som også hadde 30,5 grader den samme dagen.

- Alaska-kulde
Det fortsatte å være kaldt i Alaska i de tre første ukene av mai, men så snudde det. Over det indre av Alaska ble det uvanlig varmt, og snøsmeltingen satte fart. For måneden som helhet ble det imidlertid et temperaturunderskudd for Alaska på null til fem grader.
Lavere temperaturer enn normalt var det også i det nordligste av Canada, nordøstlige Mexico, sørøstlige USA og et område vestenfor De store sjøene.
Jacksonville, Florida noterte sin nest kaldeste vårsesong siden 1871 (den kaldeste var 1983).
Varmere enn normalt var det først og fremst i det nordøstlige USA, sørøstlige Canada og sørvestlige USA. Tucson, Arizona kunne notere seg for sin nest varmeste vår.

- Uvær, snøfall og varmebølge
Dagene den 1. - 4. mai ga et uvær snø endatil fra Arkansas og opp til Minnesota, og flere gamle snørekorder ble slått. Siden værmålingene begynte, hadde delstaten Arkansas aldri tidligere fått snø i mai måned! Den aller seneste datoen for snø og snøfall på våren inntil i år var den 30. april 1903.
I uken søndag 5. - lørdag 11. mai dro en varmebølge inn over staten Washington, og den 6.5. hadde Seattle 30,6 grader - det varmeste som noen gang har forekommet der så tidlig i sommerhalvåret. I kontrast med denne rekorden kan det legges til at Seattle hadde 2,8 grader i minimum onsdag den 1.
Varmen spredte seg østover. Sioux City i Iowa tilhørte dem som hadde snø i mai for aller første gang siden målingene startet for omkring hundre år siden. Tirsdag den 14.5. var temperaturen der 41 grader!

- Tornadoer
Det sentrale USA ble fra onsdag den 15. rammet av flere tordenvær og tornadoer, som ga døgnnedbør på vel 200 mm. Den største av tornadoene dro gjennom byen Moore i staten Oklahoma om ettermiddagen mandag den 20. (annen pinsedag). I løpet av sitt 40 minutter lange liv rakk den å herje over en strekning på 32 kilometer (20 miles). Tornadoen ble klassifisert som en F4 på Fujitaskalaen og EF5 på den omarbeidete Fujitaskalen.
På månedens siste dag ble også Oklahoma City, som ligger nord for Moore, rammet av tornadoer.

- Snø på Newfoundland og Alvin og Barbara
Den 19. og 20. falt det store mengder snø på Newfoundland. Byen Gander fikk i løpet av 36 timer (halvannet døgn) hele 58 centimeter snø og slo dermed sin gamle snørekord for mai på 49 cm fra 1972.
Sesongens første tropiske syklon i det nordøstlige Stillehavet utviklet seg vest for Mellom-Amerika og fikk navnet Alvin. Den nådde bare storm styrke og holdt seg hele tiden ute over åpent hav.
Den 28.5. utviklet den tropiske syklonen Barbara seg sør for Mexico og var på sitt sterkeste en tropisk orkan av kategori I på Saffir-Simpsonskalaen. Etter at hun hadde krysset Mexicokysten vest for byen Tonala den 29., ble Barbara svekket til en tropisk storm.
Hun fortsatte på kurs nordover og rakk å gi store regnmengder innen hun gikk helt i oppløsning i nærheten av Atlanterhavskysten.

- 40*C i Bolivia
Akkurat som i april var mai måned varmere enn normalt i størsteparten av Sør-Amerika. På sine hold i Uruguay og ved vestkysten av Peru og Ecuador var temperaturen i kystområdene omkring eller litt under det normale.
Tirsdag den 14. trakk en kaldfront inn over det sørlige Bolivia og ga kraftig regn både den 15. og 16. mai. I hovedstaden Santa Cruz de la Sierra regnet det intenst i seks timer natt til torsdag den 16. Da ble det om morgenen målt 154 mm.

- Kaldere enn normalt
I den kanadiske delen av Arktis og på Vest-Grønland var mai kaldere enn normalt, mens den russiske delen av Arktis og det sørøstlige Grønland fikk en mildere måned enn normalt.
I første halvdel av mai var pol-isens utbredelse litt mindre enn i 2012 da den var rekordliten.
Resten av måneden var is-utbredelsen noe større sammenlignet med fjoråret.
Store snømengder som falt på den grønlandske innlandsisen i slutten av april og i mai, bidro til at ismassen i midten av mai var omtrent som normalt for årstiden. Men fra og med tirsdag 21.5. startet årets snøsmelting da det for første gang siden fjorårssommeren smeltet mer enn det ble akkumulert.

- Sibir opptil åtte over normalene
I store deler av Asia var mai varmere enn normalt. Størst var temperaturoverskuddet i det nordligste Sibir, i overkant av åtte grader.
Kaldere enn normalt var det i nordlige Kazakhstan, sørvestlige Sibir, sørlige Iran, nordvestlige Myanmar og på den japanske øyen Hokkaido.
Deler av Midt-Østen ble i starten på mai rammet av uvær og oversvømmelser, noe som er helt uvanlig for årstiden. Tirsdag den 7.5. utviklet et tordenvær seg som ga opprinnelsen til en såkalt haboob, en stor sandstorm, som dro inn over Riyadh i Saudi-Arabia og så fortsatte østover.

- Kinesisk uvær, og tropisk orkan
Sørlige China råket i løpet av mai ut for flere kraftige uvær med torden, tornadoer og skybrudd som førte til omfattende oversvømmelser. Flere værstasjoner rapporterte om døgnnedbør på 2 - 300 mm eller mer. - Denne delen av China pleier å ha regntid i april - juni.
Fredag 10. mai utviklet den tropiske orkanen Mahasen seg utenfor det nordvestlige Indonesia. De første dagene hadde orkanen retning nordvestover i Bengalbukten mot India, men vendte 90 grader og la kursen mot Bangladesh. Lokalt kom det voldsomt regn på Sri Lanka, som var helt i ytterkant av orkanens nedbørområde. Mahasen nådde så vidt å bli en kategori I-orkan, men gikk på land i nærheten av Chittagong den 16.5.
Deler av Pakistan og India led under sterk hete med temperaturer over 45 grader mange steder. For eksempel hadde Larkana i Pakistan 51,0 grader lørdag den 18. og Ganganagar i Rajasthan, India 48,6*C torsdag 23.5.

- Over til Afrika …
Mindre områder i det nordligste Marokko og Algerie hadde temperaturer noe under det normale, mens det ellers i alminnelighet var varmt i Afrika. I deler av Vest-Afrika og det nordøstlige Afrika var temperaturoverskuddet to til fire grader. Temperaturer over 45 grader ble målt både i Libya, Egypt, Sudan og Senegal.
Tirsdag den 28. hadde Marada i Libya 49,9 grader, og det er den tiende høyeste temperaturen i mai på det afrikanske kontinentet etter annen verdenskrig. Rekorden er 50,7*C fra Semara i Vest-Sahara i 1961.

- Down under
Australia fikk igjen en varm måned, fremfor alt i South Australia og det sørøstlige av Western Australia. Middeltemperaturen for delstaten South Australia (SA) ble den høyeste som har vært siden målingene begynte i 1910. Spesielt var det nettene som var varme.
Derimot var mai litt kjøligere enn normalt i noen få områder både på øst- og på vestkysten.
- I gjennomsnitt for hele øykontinentet var nedbørmengdene større enn normalt. Spesielt det nordvestlige og sentrale Australia fikk mer nedbør enn normalt mens det sørøstlige Australia fikk mindre enn normalt, heter det til slutt i oppsummeringen av det globale været i mai.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir oversiktene over de ulike verdensdelenes værekstremer, åpner vi med tilsvarende data for vårt eget land, fremkommet i Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 30,5*C, Karasjok-Márkannjárga, fredag den 31.
¤ -15,5*C, Grotli III på Strynefjellet, lørdag den 4.
* 61,6 mm nedbør, både Eggedal III og Gausdal-Follebu begge steder torsdag den 16.

EUROPA
¤ 36,0*C, Heraklion, Kreta, lørdag den 18. (pinseaften)
¤ -24,4*C, Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, fredag den 24.
* 133 mm, Lavarone, Italia, torsdag den 16.

ASIA
¤ 51,0*C, Larkana, Pakistan, lørdag den 18.
¤ -21,3*C, Mys Uelen, Sibir, lørdag den 4.
* 409 mm, Canyon, Sri Lanka, mandag den 13.

ARKTIS
¤ 14,9*C, Prinds Christians Sund, Grønland, torsdag den 2.
¤ -39,3*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), også Grønland, mandag den 6.

NORD-AMERIKA
¤ 47,0*C, Huejutla, Mexico, lørdag den 18.
¤ -31,6*C, Shepherd Bay, Canada, lørdag den 4.
* 428 mm, Sierra Morena, Mexico, onsdag den 2.

SØR-AMERIKA
¤ 40,1*C, Villamontes, Bolivia, tirsdag den 28.
¤ -12,0*C, Balmaceda, Chile, torsdag den 2.
* 161 mm, Pueblo Viejo, Colombia, også torsdag den 2.

ANTARKTIS
¤ 5,2*C, Palmer Station, lørdag den 4.
¤ -78,3*C, Dome Fuji (3.800 m.o.h.), onsdag den 22.

AFRIKA
¤ 49,9*C, Marada, Libya, tirsdag den 28.
¤ -9,8*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, mandag den 6.
* 195 mm, Bouzareah, Algerie, tirsdag den 21.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 39,2*C, Mandora, Western Australia, mandag den 6.
¤ -8,8*C, Cooma (778 m.o.h.), New South Wales, lørdag den 25.
* 428 mm, Moanalua, Hawaii, tirsdag den 28.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©