Samarbeids- partnere:





|
DUNDER OG BRAK: - Heftig regn og torden i forkant av et omfattende regnvær over Sør-Sverige, Kattegat og sørlige deler av det østafjellske
Mandal-Eigebrekk, 26.06.13: Ved 13-tiden onsdag utviklet en enkelt bygeskycelle seg på grensen mellom Søgne og Mandal kommune. Cellen lå i forkant av et omfattende regnområde som ifølge Meteorologisk institutts radar dekker mye av det østafjellske.
Presis kl. 13.33 flerret det første lynet ned over Vær og vinds sommerbase. Det dundret og ristet i huset som om selve våningshuset var truffet. En trådløs telefon ble satt ut av spill, mens den gammeldagse tastafonen var intakt og hadde summetone.
- Åpnet seg Et blikk ut over skjærgården viste at samtidig ble de såkalte himmelens sluser åpnet på full guffe. Mens lynene lyste opp og det smalt og dundret og buldret om hverandre, høljet regnet ned. I løpet av de 25 minuttene mellom 13.33 og 13.58 kom det 16,8 mm i regnmåleren ute på det åpne jordet vårt. Regnet kom loddrett, sjøen lå helt stille, og den minste gren på trærne her leet ikke på seg i det hele tatt.
- Tørt inne i byen Ved 15.30-tiden sjekket vi på eKlima hva den offisielle værstasjonen inne i Mandal by hadde registrert av nedbør. Ved den timevise utloggingen kl. 15.00 var det ikke komme noe nedbør der! Avstanden i luftlinje mellom Mandal-Eigebrekk og Mandal-Møllebakken er 9,2 kilometer.
- Temp'en falt fem grader Offisiell temperatur ved middagsobservasjonen kl. 14.00 her hos oss var 14,8 grader etter at den i løpet av de seneste 20 - 25 minuttene hadde sunket nøyaktig fem grader. Ved 15-tiden var både regn og torden en saga blott, men det var voldsomt så lenge det sto på!
- Radarplott Både Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Meteorologisk institutts radarer viser et omfattende regnområde over Sør-Sverige, Kattegat og den sørlige delen av det østafjellske. Dette er på vei sørvestover, men store deler av det kommer antakelig til å gå ut over Skagerrak, tror Vær og vind. De danske værradarene hadde registrert lynnedslagene her på Eigebrekk både kl. 13.40, 13.50 og 14.00. I tillegg til radarplott hvert tiende minutt viser den danske radaren også lynnedslag og lyn mellom skyer. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|