Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 6: - Rekordhete i sørvestlige USA med 53,9*C i Death Valley, ekstremregn og -flom i Sentral-Europa og India, og minus 78,4*C i Antarktis


Genève/Mandal-Eigebrekk, 08.07.13: - Sentral-Europa ble hjemsøkt av omfattende oversvømmelser i begynnelsen av juni. Midt i måneden ble nordlige deler av India ramt av unormalt tidlig monsunregn. Helt sist i juni var det rekordhete i USAs sørveststater.

Nyhetsbildet på den internasjonale værfronten i siste måned ble innledet ble reportasjer om ekstremt mye nedbør og tilsvarende oversvømmelser i Sentral-Europa. Den tyske værstasjonen Aschau-Stein i Bayern rapporterte om 405 med mer nedbør i løpet av mindre enn fire døgn. I Passau ved den tysk østerrikske grensen nådde flomnivået i Donau det høyeste siden år 1501, skriver WWW / WMO i sitt tilbakeblikk på det globale været i juni 2013.

- Varmt i øst; kjølig i vest
For øvrig ble det europeiske juni-været preget av meget varm luft over Øst-Europa og svalere luft i vest. I grenseområdet mellom luftmassene ble det utviklet voldsomme nedbørområder. For eksempel kom det døyt hundre millimeter regn lokalt i Bulgaria og Romania på månedens aller siste dag.
Tidvis nådde varme luftmasser lenger vestover i Europa. I bl.a. Tyskland og Österrike ble det satt atskillige varmerekorder for juni i dagene den 17. - 21.6. I Tyskland var det aller varmest i Kitzingen i Bayern med 37,1*C onsdag den 19.
Dagen etter ble ny østerriksk varmerekord for juni notert med 38,6 grader i Waidhofen an der Ybbs, mens det i Kazachstan var over 40 grader på det varmeste i byen Novyj Ushtogan.

- Death Valley, California
I Nord-Amerika var det den ekstreme heten i de sørvestlige delstatene i USA som skapte de største nyhetsoppslagene. Atskillige nye lokale varmerekorder for juni ble satt eller gamle ble tangert. Aller varmest var det i Death Valley, California, med 53,9*C søndag den 30.
I nabostaten Arizona var den høyeste temperaturen 50,6 grader i Bullhead City også søndag den 30., og i Nevada var det 50,0 grader i Overton både lørdag den 29. og søndag den 30.
Omfattende skogbranner forårsaket av lynnedslag tok livet av 19 brannmenn i Arizona.

- Ekstremt også i Alaska
Også Alaska ble i stor utstrekning gjenstand for en uvanlig sterk varmebølge med temperaturer opp mot 36 - 37 grader Celsius mandag den 17.6. I denne staten ble juni i mange områder vel tre grader varmere enn normalt, til tross for en ganske kjølig start på måneden.
På det nord-amerikanske kontinentet forekom det også en del kraftige uværsområder, bl.a. store oversvømmelser i den kanadisker delstaten Alberta omkring torsdag den 20. Ikke minst den tidligere OL-byen Calgary ble hardt rammet. Som eksempel på store regnmengder kan nevnes Bow Valley vest for Calgary som fikk 112 med mer nedbør på 18 timer den 19./20. juni.

- To tropiske sykloner
På Atlanteren utviklet det seg to tropiske sykloner. Den første, Andrea, dukket opp tidlig i måneden. Etter å ha passert Florida under svekkelse beveget hun seg nordøstover langs USAs østkyst.
Den andre, Barry, passerte bl.a. Yucatanhalvøyen omkring den 18.6.

- Monsunregn
På mange hold i de nordlige og østlige delene av Asia var juni to til tre grader varmere enn normalt. I det nordlige India var det derimot temperaturunderskudd på to til tre grader. Dette har sammenheng med en raskt fremrykkende sommermonsun.
Monsunregnværene i det nordlige India forårsaket månedens verste værkatastrofe globalt med omkring tusen bekreftede dødsofre.
I starten på sommerens monsunsesong da regnområdene beveget seg inn over indisk fastland i normal takt, avanserte monsunen i midten av måneden raskt opp over de nordlige delene av landet. Søndag den 16. Var hele India dekket av sørvestmonsunen, noe som er omtrent en måned tidligere enn normalt.
Lenger øst i Sør-Asia var værproblemene ganske annerledes. Derskapte omfattende skogbranner spesielt på den indonesiske øyen Sumatra alvorlig luftforurensning - ikke bare på Sumatra, men også i Singapore og Malaysia (som Vær og vind har meldt om).

- I Arktis
Her skjedde isavsmeltningen ikke like raskt som i fjor. Trolig beror dette delvis på lufttrykksfordelingen med et lavtrykksområde i nærheten av Nordpolen, som bidro til å spre ut po-isen. Isen er imidlertid tynn, og avsmeltningen kan raskt akselerere hvis forholdene endres.

- Down under
I gjennomsnitt lå temperaturene litt over det normale i Australia, selv om det ikke var snakk om større avvik.
Nedbøren oppviser derimot et helt splittet bilde. I det nordvestlige Australia (i Western Australia) falt det regnmengder den 24./25.6. Som resulterte i nye juni-rekorder på flere hold, bl.a. i byen Roebourne.
Også i en del områder i det sørøstlige hjørnet av Australia bøe det satt regnrekorder for juni med stasjoner mer enn 100-årlige måleserier.

- Vått og masse snø også på NZ
Det var en meget nedbørrik juni måned også på mange hold på New Zealand. Lokalt var det rekordnedbør på steder der værstasjonene ble startet på 1860-tallet. Etter som juni er en vintermåned på New Zealand, falt en del av nedbøren som snø i høyereliggende områder. Når vi feiret midtsommer (St. Hans), hadde man i visse fjellområder på New Zealand snødriver opp mot seks meter.

- I Antarktis
- Over de indre delene av Antarktis lå middeltemperaturene allment noe over det normale, på Sydpolen cirka fem grader over, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk over årets juni-vær, der temperatur- og nedbørtabellene viser at det var minus 78,4 grader Celsius på stasjonen Nico fredag den 7.6.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før vi gjengir den ulike verdensdelenes værekstremer i juni 2013, legget vi ut de norske ekstreme slik vi har dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 29,8*C, Karasjok-Márkannjárga, og Pasvik-Svanvik lørdag den 1. NB: Nyruds 30,7*C er forkastet.
¤ -5,8*C, Fanaråken, mandag den 3.
¤ 60 mm nedbør, Hemsedal-Hølto lørdag den 22..

EUROPA
¤ 40,1*C, Novij Ushtogan, Kazakhstan, søndag den 16.
¤ -16,0*C, Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, torsdag den 27.
* 138 mm, Oltenita, Romania, søndag den 30.

ASIA
¤ 51,0*c, Jacobabad, Pakistan torsdag den 6.
¤ -9,0*C Tian-Shan’ (3.600 m.o.h.), Kirgizistan, lørdag den 15.
* 473 mm, Dehradun, India, søndag den 16.

ARKTIS
¤ 22,1*C, Pelly Island, Canada torsdag den 20.
¤ -29,8*C, GeoSummit (3.200 m.o.h.), Grønland søndag den 2.

NORD-AMERIKA
¤ 53,9*c, Death Valley, California søndag den 30.
¤ -10,6*C, Madras, Oregon torsdag den 13.
* 259 mm, Bahia Honda, Cuba onsdag den 5.

SØR-AMERIKA
¤ 40,4*C, Puerto Salgar, Colombia, søndag den 23.
¤ -12,5*C, Maquinchao, Argentina søndag den 30.
* 168 mm, Sabanalarga, Colombia mandag den 3.

ANTARKTIS
* 3,2*C, Palmer Station torsdag den 6.
¤ -78,4*C, Nico (2.900 m.o.h.) fredag den 7.

AFRIKA
¤ 49,2*C, Dongola, Sudan mandag den 3.
¤ -13,5*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika torsdag den 27.
* 191 mm, San Pedro, Elfenbenskysten mandag den 3.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 36,2*C, Wyndham Aero, Western Australia søndag den 2.
¤ -12,1*C, Lake Tekapo, New Zealand fredag den 28.
* 224 mm, Roebourne-City, Western Australia (ny lokal juni-rekord), tirsdag den 25..
NB: Tabellene fra WWW/WMO har datoen den 24. for rekordnedbøren i Roebourne, WA. Den dagen sjekket vi med den lokale nettsiden for Roebourne. Riktig dato er derfor den 25.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©