Samarbeids- partnere:





|
PENVÆRSSTATISTIKKEN: - Mandal topper med flest penværsdager, langt foran Arendal og Lindesnes Fyr
Mandal-Eigebrekk, 17.07.13: Vær og vind klager ikke lenger over sommerværet her sør på Sørlandet. Hittil i juli kunne vi i kveld, onsdag, bokføre den ellevte penværsdagen av de 17 julidagene så langt. Oversikten vår viser hvor det har vært mest pent vær.
Det var meget vel planlagt da den eldre generasjon i familien Lie sommeren 1967 valgte stedet Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune da det skulle anskaffes et sommersted ved kysten. Selv om det var en kjøretur på 350 - 370 kilometer fra Osloområdet den gangen for 46 år siden. Stedet ble valgt ut fra været ved værstasjonen Mandal-Telegrafstasjonen fram til 1949 og etter den tid ved Mandal-Vestre Håland. Disse lå 10 - 12 kilometer vestnordvest og nordvest for Eigebrekk. I begge normalperiodene 1931 - 1960 og 1961 - 1990 lå Mandal på topp over normalt antall klarværsdager. Samtidig var det normale for antall overskyede dager på et akseptabelt minimum.
- Sommeren 2013 Vær og vind har denne sommeren utført de tre daglige værobservasjonene kl. 08.00, 14.00 og 20.00 sommertid fra om kvelden den 13. juni og fram til dags dato om kvelden. Inklusive skydekkeobservasjonene! Da også kveldsobservasjonen kl. 20.00 viste én åttedel (engelsk: 1 okta) samlet skydekke, holdt det fint til enda en penværsdag - den ellevte i rekken hittil i juli måned! Dette er fire flere enn hva de offisielle værstasjonene til Meteorologisk institutt kan oppvise.
- Julis penværsstatistikk Basert på værdata fra eKlima kan Vær og vind i kveld presentere denne oversikten over hvor det på Meteorologisk institutts offisielle stasjonsnett på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet har vært flest penværsdager:
¤ Sju dager: Arendal-Revesand ¤ Seks dager: Sarpsborg- Brannstasjonen, og Lindesnes Fyr ¤ Fem dager: Flisa II i Solør, Venabu i Ringebu, Åbjørsbråten i Valdres, Geilo-Tuftelie, Nelaug-Jernbanestasjonen, og Konsmo-Høyland i Vest-Agder ¤ Fire dager: Gardermoen, Nesbyen-Skoglund, og Utsira Fyr ¤ Tre dager: Farsund-Lista Fyr, Sauda i Ryfylke, og Kvamskogen-Jonshøgdi i Hordaland ¤ To dager: Fokstugu på Dovrefjell, Fagernes, Oslo-Blindern, og Bergen-Florida.
- Overskyede dager Vær og vind har også gått gjennom skydekkedata på eKlima med tanke på å finne ut hvor det har vært forholdsvis få dager med overskyet vær. DET resultertre i følgende statistikk:
¤ En dag: Gardermoen ¤ To dager: Sarpsborg- Brannstasjonen, og Flisa II i Solør, dessuten her på Mandal-Eigebrekk ved Vær og vinds private observasjoner ¤ Tre dager: Arendal-Revesand, Nelaug-Jernbanestasjonen, og Lindesnes Fyr ¤ Fire dager: Oslo-Blindern, og Konsmo-Høyland i Vest-Agder ¤ Fem dager: Fokstugu på Dovrefjell, og Nesbyen-Skoglund ¤ Seks dager: Kongsberg Brannstasjon ¤ Sju dager: Bråtå-Slettom i Skjåk, Åbjørsbråten i Valdres, Fagernes, og Veggli II i Numedal ¤ Åtte dager: Venabu i Ringebu, og Farsund-Lista Fyr ¤ Ni dager: Utsira Fyr ¤ Ti dager: Geilo-Tuftelie, Eik-Hove i Sør-Rogaland, Kvamskogen-Jonshøgdi i Hordaland, og Bergen-Florida.
- Konklusjonen - Det er ikke tvil om at det har vært mest pent vær og minst overskyet vær her sør på Sørlandet, er vår konklusjon på årets juli når 17 dager er tilbakelagt. NB: Ved de offisielle værstasjonene på Østlandet, Sørlandet og i vestlandsfylkene Rogaland og Hordaland er det til sammen 23 steder der det utføres manuelle og visuelle observasjoner, som av skydekke - som gir statistikk over antall penværsdager og overskyede dager. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|