Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 JULIVÆRET: - Omkring to grader varmere enn normalt østafjells og i Øst-Finnmark; kjøligere enn normalt lokalt i Midt- og Nord-Norge


Bærum, 29.07.13: Når det er varmt og pent vær i nord, er det kjølig og drittvær i sør. Er det derimot varmt og pent i sør, er det kjølig og drittvær i nord. Juli i år er et typisk eksempel på dette.
- Sørlandet har hatt finest vær, mener Vær og vind.


Mens ferie-Norge skulle ha satset på en nordnorsk ferie i slutten av mai og begynnelsen av juni, er det de tre fellesferieukene på Østlandet, Sørlandet og den sørlige delen av Vestlandet som har hatt det varmeste og samtidig fineste været i juli.
- Likevel skal vi ikke lenger tilbake enn til 2006 for å finne en enda varmere juli enn årets, når denne er helt i havn om to døgn, konstaterer Vær og vind. Og da har vi utelukkende sett på månedsmiddeltemperaturene.

- Rekordtørt
Hvis det ikke kommer noen ettermiddagsbyger eller noe vesentlig nedbør før kl. 08.00 på torsdag morgen, vil det være svært mange av Meteorologisk institutts nedbør- og klimastasjoner som setter nye rekorder for lite nedbør. Ifølge foreløpige data fra Klimatologisk månedsoversikt - som omfatter de 29 første av 31 julidøgn - er det Torungen Fyr utenfor Arendal som har hatt det tørrest: Bare 2,2 mm. Det utgjør 3 prosent av det normale og gir ny rekord. Den gamle juli-rekorden hva tørke angår, var 8 mm i 1949.

- Også tørt i Oslo
Innen Oslo by er det nedbørstasjonen på Nordstrand (Kastellet Brannstasjon som ligger tørrest an med bare 9,1 mm i månedssum etter 29 døgn. Det er 13 prosent av det normale for hele måneden.
Hos Meteorologisk institutt selv (på Blindern) er det registrert i alt 12,9 mm (16 prosent av det normale), og det kan bli ny rekord etter som den gamle fra juli 1994 lyder på 14 mm.
Bjørnholt i Nordmarka - med målinger tilbake til 1876 - har fått i alt 16,8 mm (15 prosent av det normale), og det gir den nest tørreste juli akkurat der i Marka. I 1994 kom det bare 7 mm.

- Mange høysommerdager
Månedsmiddeltemperaturen på Oslo-Blindern ligger an til å ende på 18,6 grader, som blir 2,2 grader over det normale. Det gir den varmeste juli på sju år, dvs. siden 2006.
Hele 26 av de 29 dagene har hatt nordisk sommervarme (20 er normalt; i 1994 og 2006 kunne alle 31 julidagene by på nordisk sommervarme), og så langt har det også vært tolv høysommerdager, mot normalt fem).

- Aller varmest
Søndag 21. juli nådde temperaturene på Byglandsfjord-Neset 33,4 grader. Det er årets høyeste i hele landet så langt ut i sommeren. Innen det langstrakte Aust-Agder fylke er dette den nest høyeste temperaturen noen gang i juli - rekorden har nabostasjonen Byglandsfjord-Solbakken med 33,7 grader fra den 1.7.1986.
Byglandsfjord har for øvrig hatt to tropedager nå i juli, mens andre steder med tropevarme omfatter Gulsvik Jernbanestasjon, Nesbyen-Todokk, Veggli II i Numedal, Valle i Setesdal, Evanger Jernbanestasjon på Vossebanen, og Namsskogan i Nord-Trøndelag.
I Nord-Norge er det Storforshei Jernbanestasjon i Rana som topper med 27,8 grader så sent som søndag den 28.

- Kjøligst
Først når vi kommer sørfra til Nordmøre, finner vi steder som har hatt en litt kjøligere juli enn normalt, som foreksempel i Kristiansund N. og på Veiholmen - bare få tideler under normalene.
I Troms er det steder som har hatt en juli omkring en halv grad kjøligere enn normalt, som i Tromsø der Værvarslingas middeltemperatur på 11,5 grader er tre tideler under normalen.
Skibotn V i Nord-Troms har største avvik på landsbasis fra det normale - seks tideler under, mens for eksempel Vardø har hatt en juli hele 2,3 grader varmere enn normalt og dermed har opplevd byens varmeste juli på ni år.
Absolutt laveste temperatur nå i juli ble målt i 2062 meters høyde på Fanaråken søndag den 14. med minus 3,7 grader.

- Mye penvær
I disse solskinnstider snakker man gjerne om at det på Hvaler og omkring Sarpsborg, og på Sørlandskysten med Mandal i sentrum, er finest vær i sommermåneden juli.
- Det har slått til i år også, mener Vær og vind, som gir disse penværsdagene fra tabellene i Klimatologisk månedsoversikt:

¤ 12 dager Lindesnes Fyr
¤ 11 dager Sarpsborg, Revesand ved Arendal, og Nelaug i Aust-Agder, og Konsmo i Vest-Agder.
- Steder uten noen penværsdag nå i juli har vært Harstad og Vardø, konkluderer Vær og vind denne foreløpige oversikten over juliværet fra landsende til landsende.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©