Samarbeids- partnere:





|
ETTERMIDDAGSBYGER: - Blindern fikk en sjettedel av augustnormalen på en regntime i middags!
Mandal-Eigebrekk, 12.08.13: Også i dag, mandag, har gigantiske skytårn av cumulusskyer bygd seg opp over hovedstaden og nærliggende områder, som i går. I middags ble det imidlertid fulltreff i Meteorologisk institutts hjemlige nedbørmåler på Blindern.
I den ene timen mellom ett og to i ettermiddag fanget den offisielle nedbørmåleren ved Meteorologisk institutt på Blindern opp i alt 15,6 mm nedbør. Når vi samtidig vet at det i løpet av alle de 744 timene i august skal samme nedbørmåler fange opp 89 mm, høljet sjetteparten av månedskvoten ned i løpet av én enkelt klokketime. Bl.a. osloavisen Dagbladet har på sine nettsider brakt foto av ulike trafikksituasjoner som dette regnskyllet forårsaket. - Nevnte nedbørhøyde for bare én times regnskyll over Oslo-Blindern utgjør 17,5 prosent av normalen for HELE august, slik Vær og vind har beregnet situasjonen mellom ett og to mandag middag.
- Gigantiske skytårn På vår togreise mellom Geilo og Oslo og så videre i buss langs E 18 til Kristiansand S. og bussbytte til Mandal i går, søndag, var det et fascinerende skue å se hvordan gigantiske skytårn ble mer og mer gråsvarte og utvidet seg i toppen til typiske amboltskyer. Ut over Drammensfjorden var det vegg av vann som sto over fjorden fra et sted mellom Lierstranda og Tofte i Hurum. Vi antar at det på noen få minutter etter 15.30 søndag kom 15 - 20 mm nedbør i løpet av relativt kort tid. Dessverre for oss har verken Meteorologisk institutt eller Bioforsk noen offisielle nedbørstasjoner akkurat i dette området. Så hvordan det virkelig bøttet ned i langs det indre av Drammensfjorden like etter 15.30, forblir en hemmelighet mellom værgudene og oss.
- Vi har målinger I alle retninger omkring E 18 gjennom Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark tårnet skymassene seg opp i gigantiske tårn som vi fra vår plass i Konkurrenten-bussen fra Oslo Bussterminal kl. 15.00 kunne følge utvklingen av. Vi antar at de høyeste toppene nådde 11.500 - 12.000 meters høyde. Noen få regndrypp fikk sjåføren på frontruten allerede på Liertoppen. Ved passering av den gamle bomstasjonen ved Kjellstad i Lier sto uværet som en vegg ute over Drammenfjorden. Hvis det ikke akkurat mellom Lierstranda og for eksempel Tofte ikke kom 15 - 20 mm på svært kort tid, ja, da har Vær og vind virkelig en ufordring ... Vi har finkjemmet eKima- og Bioforsk-data for å se hvor det innen rimelig avstand fra E 18 regnet mest søndag ettermiddag og kveld fram til kl. 21.00. Her er våre funn:
¤ 11,5 mm Flesberg i Numedal (11,4 mm mellom 15.00 og 16.00) ¤ 3,6 mm Ramnes i Re i indre Vestfold ¤ 3,4 mm Oslo-Ljabru, og Melsomvik-Melsom ved Tønsberg ¤ 3,1 mm Tryvannshøgda I ¤ 3,0 mm Svelvik ¤ 1,6 mm Oslo-Haugenstua ¤ 1,4 mm Tjølling ved Larvik ¤ 1,1 mm Drammen-Berskog ¤ 1,0 mm Kvelde i Lågendalen ved Larvik ¤ 0,9 mm Minnesund Jernbanestasjon ¤ 0,8 mm Sande-Valle i nordre Vestfold ¤ 0,6 mm Bjørnholt i Nordmarka ¤ 0,5 mm Tønsberg-Kilen ¤ 0,4 mm Moss-Rygge, Sandefjord, og Hedrum Kirke i Lågendalen ¤ 0,3 mm Ås-Universitetet ¤ 0,2 mm Skedsmo-Hellerud, Oslo-Blindern,og Hokksund i Øvre Eiker. NB: Steder som Oslo-Bygdøy, Oslo-Besserud, og Oslo-Lilleaker fikk bare ubetydelig (ikke målbar) nedbør søndag ettermiddag og tidlig kveld. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|