Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







KEBNEKAISESTYRTEN: - Både pilotfeil og flygelederfeil, skriver Luleå-avisen NorrbottenKURIREN i dag


Luleå/Mandal-Eigebrekk, 27.08.13: - Flymannskapet gjorde feilbedømmelser, og flygelederne burde ha veiledet bedre. Men de arbeidet med den kunnskapen de hadde, og mannskapet hadde instrumenter som gikk an å mistolke.
Slik konkluderer havarikommisjonen


Dette skriver Luleå-avisen NorrbottenKURIREN på nett i dag, tirsdag, om den tragiske styrten som det norske Forsvarets nye Hercules C-130L-maskinen "Siv" gjorde om ettermiddagen den 15. mars i fjor omkring kl. 15.00 norsk normaltid. Selve styrten skjedde på et tidspunkt 50 - 55 minutter senere enn hva den oppsatte marsjruten (flight schedule’n) viste for passering over Kebnekaise-massivet, Sveriges høyeste fjell.

- De får skylden
- Det er vel det høyeste fjellet i Sverige? undret et besetningsmedlem om bord i Forsvarets Hercules-maskin, ifølge oppslaget i Luleå-avisen, skrevet av journalist Stig Nordlund.
Slik innledes tirsdagens oppslag der åpenbart ikke-frigitte lydfiler inneholder et slikt utsagn.
Fjorten minutter senere er alle de fem i det norske flyet døde, og Kuriren kan forklare årsaken til totalhavariet.
Konklusjonen fremgår i den svenske Statens haverikommissions hemmeligstemplede sluttrapport om Hercules-flyet som krasjet i Kebnekaise denne mars-fredagen for snart halvannet år siden. Tidligere har delrapporter blitt overlevert.

- Avisen skriver
- Flybesetningen gjorde feilbedømmelser, og flytrafikklederne i Kiruna burde ha veiledet besetningen bedre. Men de arbeidet med den kunnskapene som de hadde, og besetningen hadde instrumenter som gikk an å mistolke, så sluttbedømmelsen er kritikk av det norske Luftforsvaret og Luftfartsvärket i Sverige, skriver NorrlandsKURIREN.
- Det er disse svakheter og ikke enkeltindividers mistak som bedømmes å være hovedårsaken til ulykken, skriver Haverikommissionen ifølge avisens oppslag i dag.
- Det er sekretess på rapporten, som betyr at den er unntatt for offentlighet. Vi kommer ikke til å kommentere rapporten i dagens situasjon, sier utredningsleder Agne Widholm.

- Upålitelig
Ved ulykken den 15. mars 2012 omkom samtlige fem norske besetningsmedlemmer umiddelbart.
Det norske flyet deltok i militærøvelsen "Cold case". Kl. 13.40 startet maskinen fra Evenes Lufthavn (Harstad-Narvik Lufthavn; red.’s merknad) i Nord-Norge. C-130 skal til Kiruna, og minutter innen totalhavariet (kl. 14.58) anmoder besetningen tårnkontrollen i Kiruna om å få gjøre en visuell innflyging dit.

- Dårlig sikt
Av innsamlede data og lydopptak fremkommer det at piloten og flykommandøren om bord diskuterte den flyhøyde som de behøvde. Utredningen konstaterer at de ikke innså faren og bl.a. diskutere hvor høyt Kebnekaise er. En annen pilot har etterpå forklart at han ved en tilsvarende flygning stilte inn høyden på det høyeste hinderet, Kebnekaise, og så hadde lagt til 2.000 fot.

- Feil høyde
Ulykkesflyet fløy for lavt. Terrengvarslingssystemet var satt i en posisjon som innebar at besetningen om bord ikke ble varslet før flyet braste inn i fjellveggen. Innen dette skjedde, lyste en
melding om dette høydevalget, og kommentarer i cockpit tyder på mistolking. Det norske Luftforsvaret hadde ingen begrensning av hvordan den valgte flyhøyden ble fulgt, uten at flybefalet selv fikk avgjøre det. Om systemet stilles i normalposisjon, gis et forvarsel på 40 - 60 sekunder før et mulig krasj, skriver NorrlandKURIREN.
Flygelederne både i Stockholm og Kiruna, og Hercules-besetningen, har ikke i alle deler forstått hverandres avsikter, heter det i rapporten. - Flygelederne hadde ikke oppmerksomheten rettet mot riktig flyhøyde, noe som gjorde at flyet ble klarert ut i "ukontrollert luftrom". Besetningen visste ikke det. (Radaren i Kiruna dekket ikke høydenivået lavere enn 3.000 meter. red.'s merknad.)
- Luftfartsvärket har ikke hatt tilstrekkelig sikre arbeidsrutiner, konstaterer utrederne ifølge Luleå-avisens oppslag i dag ved journalist Stig Nordlund.

- Lignende ulykke i 1966
- Tidligere flykrasj i Norge lik Herculesulykken, heter det i et oppslag i i samme avis i går.
- Samme flytype, måned og tragiske konsekvenser, skriver avisens journalist Håkan Zerpe, om flykrasjet sørvest for Tromsø 1966, som har klare paralleller til Kebnekaise-ulykken.
Ved 01.30-tiden natten til den 20. mars hørte befolkningen på Svanelvmoen på Senja seks mil sørvest for Tromsø et drønn.
Om morgenen samme dag kom informasjonen om at et militært fly var savnet. Flyet var av typen C-130, fem år gammelt og samme modell som ved Kebnekaise, bare i en eldre versjon.

- Dårlig sikt
Hercules-maskinen hadde lettet fra Frankrike kvelden før og skulle lande på Bardufoss flystasjon. Det var tett snødrev, og bare minutter før landing forsvant flyet fra radarskjermene. Den 21. mars ble maksinen lokalisert. Den hadde fløyet inn i toppen på det drøyt 800 meter høye Første Svanfjell. Sju amerikanske offiserer omkom.

- Misforståelse
Ordføreren i Tranøy kommune, Odd-Arne Andreassen, var tenåring i 1966, men minnes fortsatt ulykken.
- Hvis maskinen bare hadde fløyet ti meter høyere, hadde ulykken vært unngått. Men en misforståelse mellom flygelederne i tårnet på Bardufoss og den amerikanske
flybesetningen ble katastrofal, sier han til NRK.
- C-130-maskinen deltok, presis som ved Kebnekaiseulykken, i en vinterøvelse, "Winter Express", avslutter KURIREN-journalist Håkan Zerpe sin sak i gårsdagens avis.
NB: Vær og vind omtalte Herculesstyrten i Kebnekaise i mars i fjor i to oppslag, datert den 17. mars 2012 kl. 01:26:28 og vel et døgn senere, den 18. mars 2012 kl. 09:45:25, skrevet under vår feriereise til Australia, delstaten Victoria, byen Mornington.

- Etterord
Vi spekulerte den gang, som nå nesten halvannet år senere, på disse to hovedspørsmålene:

1. Hvor (i hvilket luftrom) hadde Hercules-maskinen befunnet seg i de 50 - 55 minuttene etter at Kebnekaise-massivet skulle ha vært passert ifølge fight schedule’n?

2. Hvorfor krasjet maskinen mellom Syd- og Nordtoppen bare 25 - 30 meter fra toppen av fjelleggen mellom de to høyeste toppene? Fra kontrolltårnet i Kiruna var maskinen klarert til å starte nedstigningen for landing i Kiruna ca 20 - 25 minutter senere? Da befant Hercules’en seg noen få nautiske mil vest for Kebnekaise.
Copyright: Bernt Lie







Tilbake

Nyheter

EKSTREM DESEMBERVARME: - Tafjord satte ny desembervarmerekord med 18,7*C i dag

Bærum, 01.12.24: Søndagens varmeblaff over indre
fjordstrøk på Sunnmøre ga en ny norgesrekord for
desember-varme. Ikke uventet var det Tafjord som
overtok norgesrekorden med en margin på fire tideler,
til hele 18,7 grader, på desembers første dag.

Les mer


FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©