Samarbeids- partnere:





|
GRØNLANDSREKORD: - 25,9 grader på Sukkertoppen den 30. juli er godkjent som ny landsrekord
København/Bærum, 11.09.13: - Høy temperatur fra juli er nå godkjent som ny rekord for Grønland etter minutiøs klimatologisk gransking og vurdering, melder dmi.dk på nett tirsdag. Det er klimatolog John Cappelen som har undersøkt forholdene den 30. juli.
- Tirsdag 30. juli bød på den høyeste temperaturen som er målt ved en offisiell grønlandsk værstasjon. Ved 16-tiden om ettermiddagen målte den lufthavnsstasjonen Maniitsoq (Sukkertoppen) 25,9 grader. Maniitsoq ligger et par hundre kilometer nord for Nuuk (Godthaab) på den grønlandske sørvestkysten. - 25,9 grader er den høyeste temperaturen ved en værstasjon som DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) har data fra siden værdataopptegnelsene startet i 1958. Den tidligere høyeste temperaturen og fra nå av tidligere varmerekord på 25,5 grader var fra den 27. juli 1990 ved Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord).
- Nøye vurdert Værsituasjonen denne tirsdagen 30. juli i år om kvelden viste et solid høytrykk på nær 1030 hPa over Nordøst-Grønland og lavtrykk ca 1000 hPa nordøst for Island og over Baffinøya. En varmfront lå i en bue omkring 71 og 72 grader nord, der varm luft strømmet nordnordvestover opp langs den grønlandske sørvestkysten. - Hvorvidt de 25,9 gradene skulle opphøyes til ny rekord for Grønland, er i den etterfølgende tiden blitt vurdert av klimatolog John Cappelen. Denne formen for ekstra kvalitetssikring er fast prosedyre innen en gitt måling finner veien til rekordbøkene. Værsituasjonen og selve målingene er kikket etter i sømmene, liksom det har vært kontakt med lufthavnspersonalet i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), og det er gjort sammenligninger med Asiaq som har en annen måler i byen. - Klimatolog Cappelen valgte i siste instans å godkjenne rekorden, skriver Niels Hansen på DMIs nettsider tirsdag.
- Føn - Ekstremt høye temperaturer i Grønland vil nesten alltid være forbundet med en fønsituasjon. Værstasjonen Maniitsoq (Sukkertoppen) ligger dessuten ved havet, og solens speiling i havet om ettermiddagen denne nest siste juli-dagen kan ha gitt et ekstra bidrag til de høye temperaturer, på samme måte som andre lokale forhold kan ha gjort seg gjeldende, konkluderer klimatolog John Cappelen. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|