Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 8: - Varmerekorder i Österrike og Japan, 0,3 fra i Australia, og hardt vintervær i Sør-Amerika


Genève/Bærum, 12.09.13: - På mange hold i verden bød august på uvanlig høye temperaturer. I bl.a. Österrike og Japan ble det satt nye varmerekorder, og i Australia var 39,7 grader bare 0,3 fra rekord. Australia og New Zealand hadde 100-års august.- August var varmere enn normalt i praktisk talt hele Europa. Fra den iberiske halvøya, via Sentral-Europa til de nordlige delene av Skandinavia og Russland var temperaturoverskuddet mer enn to grader, skriver WWW / WMO innledningsvis i sitt tilbakeblikk på det globale været i siste måned.
I Österrike ble det satt ny nasjonal varmerekord tirsdag den 8.8. med 40,5 grader i Bad Deutsch-Altenburg i delstaten Nieder-Österreich. Verdien 40,6 grader fra Neusiedl/See samme dag ble imidlertid underkjent av den östterrikske værtjenesten.

- Vått sør for Alpene
Samtidig som det ble satt varmerekord i Österrike, førte den varme og fuktige sørlige luftstrømmen til at det falt meget store regnmengder på sørsiden av Alpene i Sveits. Flere distrikter fikk mer enn 100 mm nedbør det samme døgnet (tirsdag den 8.).
Middellufttrykket over Europa var lavest (omkring 1000 hPa) i Danskestredet og over havet øst for Grønland, inkludert Island, mens det var høyere enn 1020 hPa i et stort område i Midt-Atlanteren med utgangspunkt i Azorene.

- Tropiske sykloner
Det var ingen større aktivitet blant de tropiske syklonene på Atlanterhavet i august. To navngitte tropiske uvær ble dannet, nemlig Erin og Fernand. Selv om ingen av de tropiske uværene nådde opp til orkans styrke, forårsaket kraftig regn i etterkant av Fernand en hel del skader i det sørlige Mexico der omkring et dusintalls mennesker omkom.
I det vestlige USA var det derimot meget tørt. I California brøt en meget omfattende skogbrann ut, som berørte nasjonalparken Yosemite.

- Opptil 41 grader i Japan
Den sterke sommervarmen i Øst-Asia fortsatte over i august. I store deler av China, Korea og Japan var måneden minst to grader varmere enn normalt, lokalt også mer enn fire grader varmere enn normalt.
I Japan ble det notert ny nasjonal varmerekord da Ekawasaki i den sørlige delen av øylandet rapporterte om 41,0 grader mandag den 12.8.

- Orkanen Utor
På det vestlige Stillehavet forekom det i alt åtte tropiske sykloner i løpet av august. Den kraftigste av dem var Utor, som nådde kategori IV på Saffir-Simpsonskalaen søndag den 11. Noen døgn senere trakk Utor inn over det sørlige China.
Selv om tropiske sykloner i alminnelighet svekkes når de går inn over land, kan det tilhørende regnværet forårsake store skader. Det gjaldt i dette tilfellet da den kinesiske provinsen Guangdong ble herjet av store oversvømmelser og leirras som følge av det kraftige regnet i ledtog med taifunen Utor.

- Trami over Filippinene
Meget kraftige regnvær forekom også i forbindelse med noen andre av månedens tropiske sykloner. Forsterket sørvestmonsun i tilknytning til den tropiske syklonen Trami ga på to døgn 810 mm i Sangley Point nær hovedstaden Manila på Filippinene den 18.-19.
Månedens aller største døgnnedbør ble rapportert fra Taiwan der Da-Han_Chan fikk 714 mm torsdag den 29.8. i forbindelse med den tropiske syklonen Kong-rey. I løpet av tre døgn fikk den samme værstasjonen 1.291 mm regn.

- Isnedsmeltingen i Arktis
Isnedsmeltingen skjedde ikke i det hele tatt i samme raske tempo som i august i fjor. Selv om is-utbredelsen i slutten av august var klart lavere enn langtidsmiddelverdien, så er det fem år som har hatt mindre is i august enn i år. Det gjelder rekordåret 2012, 2011, 2010, 2008 og det tidligere rekordåret 2007.

- Tøft i Andes
I Andesfjellene rådet tidvis vanskelige vinterforhold i august. I Peru erklærte myndighetene unntakstilstand i ti regioner etter usedvanlig omfattende snøfall. Dødsfall i forbindelse med vinterværet ble ikke meldt bare fra Peru, men også fra Bolivia og Paraguay.
Fra flyplassen i den bolivianske hovedstaden La Paz ble det rapportert om en snødybde på sju centimeter søndag 25.8. Esquel i det sørlige Argentina hadde et snødyb på 20 centimeter etter et tett snøfall onsdag den 21.
Laveste temperatur minus 20,2 grader innløp fra værstasjonen Mazo Cruz (4.000 m.o.h.) i Peru.

- Ekstremt i Australia
I Australia var årets august den nest varmeste på mer enn hundre år. Perioden september 2012 - august 2013 ble den aller varmeste 12-månedersperioden som noen gang har forekommet i Australia!
Den aller høyeste temperaturen i Australia og Oceania ble 39,7 grader i Timber Creek, Northern Territory (NT). Det er ny lokal rekord og bare 0,3 grader fra august-rekorden i Australia fra 1970. Den 27.8.1970 hadde Kalumburu Mission, Western Australia (WA) 40,0 grader, mens Timber Creek selv hadde sin lokale august-rekord fra 21.8.2009 på 38,8 grader (red.'s merknad).
New Zealand hadde sin aller varmeste august.

- Motsatt i Antarktis
- Antarktis oppviste et markant motsatt værbilde. Hav-isen omkring kontinentet lå i størstedelen av august over langtidsmiddelverdiene, mens det indre av Antarktis hadde en månedsmiddeltemperatur omkring fem grader over det normale, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i august.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind gjengir temperatur- og nedbørdata fra tabellene i de ulike verdensdelene, starter vi (som vanlig) med data fra vårt eget land, slik vi har hentet dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 29,4*C, Saltdal-Nordnes, lørdag den 3.
¤ -4,2*C, Filefjell-Kyrkjestølane, torsdag den 15.
* 86 mm nedbør, Lurøy på Helgelandskysten, tirsdag den 27.

EUROPA
¤ 43,5*C, Montoro, Spania, onsdag den 21.
¤ -12,3*C, Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, søndag den 25.
¤ -4,2*C, Filefjell-Kyrkjestølane, Norge (for stasjoner under 1.000 m.o.h.), torsdag den 15.
* 123 mm, Robiei (1.900 m.o.h.), Sveits, torsdag den 8.

ASIA
¤ 50,7*C, Mitribah, Kuwait, både lørdag den 17. og søndag den 18.
¤ -6,7*C, Ust’-Omchug, og Madaun, Sibir, lørdag den 31.
* 714 mm, Da-Han_Shan, Taiwan, torsdag den 29.

ARKTIS
¤ 25,6*C, Herschel Island, Canada, torsdag den 8., og Cape Peel West, Canada, mandag den 12.
¤ -36,1*C, Geo-Summet (3.200 m.o.h.), Grønland, onsdag den 28.

NORD-AMERIKA
¤ 48,9*C, Death Valley, California, både fredag den 16. og lørdag den 17.
¤ -9,4*C, Bettles, Alaska, lørdag den 31.
* 310 mm, Tenochtitlán, Mexico, søndag den 25.

SØR-AMERIKA
¤ 41,0*C, Villamontes, Bolivia, lørdag den 31.
¤ -20,2*C, Mazo Cruz (4.000 m.o.h.), Peru, mandag den 12.
* 199 mm, Medio San Juan, Colombia, søndag den 18.

ANTARKTIS
¤ 9,9*C, Base Esperanza, søndag den 25.
¤ -79,9*C, Dome A (4.100 m.o.h.), torsdag den 1.

AFRIKA
¤ 46,8*C, In-Salah, Algerie, fredag den 30.
¤ -8,3*C, Sutherland, Sør-Afrika, lørdag den 10.
* 151 mm, Ziguinchor, Senegal, fredag den 2.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 39,7*C, Timber Creek, Northern Territory (NT), tirsdag den 20.
¤ -8,7*C, Glen Innes Airport AWS, New South Wales (NSW), fredag den 16.
* 164 mm nedbør, Santa Cruz, Solomonøyene i Melanesia, også fredag den 16.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©