Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







ORKANREST: - Humberto i det sentrale Atlanterhavet er svekket til tropisk stormsentrum; truer Norge over helgen


Mandal-Eigebrekk, 20.09.13: - Tirsdag og onsdag i neste uke må du være forberedt på storm og enorme nedbørmengder, skriver prosjektleder for TV2-været, Ronald Toppe, torsdag på storm.no onsdag.
Det er restene av den orkanen Humberto som er i kjømda.


I mer enn tolv dager har orkanvarslerne ved det nasjonale orkanvarslingssenteret i Miami, Florida, fulgt den tropiske syklonen Humberto fra den ble oppdaget ved Kapp Verdeøyene utenfor kysten av Vest-Afrika. Vær og vind har like lenge fulgt Miami-varslernes fire ganger daglige bulletenger og sett at Humberto, som ble kategori 1-orkan, stoppet opp i retning mot Karibia og dreide på en tilnærmet rett nordlig kurs.

- Fra storm.no
Takket være varmt overflatevann i Atlanteren omkring 25 grader nordlig bredde utviklet lavtrykket (TD = tropical depression) seg til et tropisk stormsenter (TS = tropical storm) inntil selve senteret dypet seg og utviklet seg til en tropisk orkan av kategori 1 på Midt-Atlanteren for en uke siden. Da hadde den etter hvert tatt en nordlig kurs og holdt seg mellom 30 og 35 grader vestglig lengde - altså på meget god avstand fra østkysten av Nord-Amerika.

- Siste oppdatering
Onsdag kveld kl. 23.00 norsk tid (21.00 UTC) ligger restene av Humberto, ifølge orkanvarslerne i Miami, nær posisjonen 33,6 grader nord og 42,0 grader vest som et vanlig stormsentrum.
Ex-Humberto har nå endret kurs til tilnærmet rett øst (80 grader) og forflytter seg med en fart av åtte knop (14,8 km/t). Maks. middelvind er 15,4 m/s, med vindkast opp i 74,1 km/t (20,6 m/s), ifølge varsel nr 38 om Humberto fra Miami. Samtidig melder de at dette er det siste varselet om Humbertos liv og bevegelser de seneste ni til ti døgnene.

- Restene av Humberto nærmer seg søndag
- På søndag kommer vi til å merke et kraftig lavtrykk sør for Island. Det er rester av den tropiske stormen Humberto som gjør at frontene presser på fra vest, forklarer statsmeteorolog Martin Granerud ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Bergen, til nettportalen yr.no.
- Det gjør at det blir mye nedbør; først sør for Stad og deretter nordenfor på søndag, sier Granerud.

- StormGeo slår til
Torsdag middag slår prosjektleder Ronald Toppe til på StormGeo sin nettside, der han forteller at tropiske sykloner er de kraftigste uværene som finnes. De dannes der havet er minst 26,5 grader varmt ned til 50 meter. Begynner en lomme av varm og fuktig luft å stige, settes det i gang en prosess som kan ende med at det utvikler seg et enormt værsystem: Orkan og ekstremt kraftig regn.

- Humberto
- Det hender at restene etter tropiske sykloner går nordover og fanges opp av vestavindsbeltet der våre lavtrykk dannes. Tirsdag og onsdag til uken skjer akkurat dette. Da treffer den tropiske syklonen Hugo (?) Midt-Norge.
- Prognosene viser storm fra sørvest og nordvest, og opp mot hundre millieter nedbør på 24 timer, forklarer StormGeo-meteorolog Cecilie Villanger.
Hun kan fortelle at Humberto ble dannet utenfor Kapp Verdeøyene utenfor vestkysten av Afriks tidlig i september og vokste til en storm den 8. september. Syklonen har beveget seg rett nordover med en fart på sju knop (13,0 km/t), og torsdag ligger uværet sørvest for Azorene.
Vindstyrken har avtatt de siste dagene. Det blåser nå stiv kuling, med vindkast opp i liten storms styrke.

- Treffer tirsdag
Nettsiden til StormGeo forteller videre at prognosene viser at Humberto skal fortsette videre nordover i Atlanteren gjennom helgen. Etter hvert som havtemperaturen går ned, svekkes syklonen til et kraftig lavtrykk.
- Nordvest for Storbritannia forsterker lavtrykket seg til en storm og går videre østover mot Midt-Norge, sier meteorolog Ceclie Villanger til TV2-værets prosjektleder Ronald Toppe, som videre melder at det er for tidlig å si nøyaktig når og hvor restene etter Humberto treffer oss.
- Men så langt ser det ut til at vi må forberede oss på årets første høststorm tirsdag og onsdag, heter det.
Deretter følger et ganske detaljert vær- og vindvarsel, der det i klartekst skrives at vi må forberede oss på opp imot 100 millieter nedbør på ett døgn.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©