Samarbeids- partnere:





|
STEINRAS: - Kampestein tok kjøreledningen øst for Mjølfjell søndag ettermiddag; Bergensbanen stengt på det uvisse
Mandal-Eigebrekk, 07.10.13: Dagtoget mellom Oslo S og Bergen hadde nettopp passert jernbanestoppestedet Ørneberget øst for Mjølfjell stasjon da en kampestein raste ned den bratte fjellsiden øverst i Raundalen ca 4 mil fra Voss og stengte banen.
Dagtoget (Rt 601) hadde akkurat passert holdeplassen Ørneberget, rett opp for Mjølfjell UH øverst i Raundalen, da en kampestein kom rullende ned den bratte fjellsiden øst for holdeplassen i retning Vieren og Upsete - Myrdal, slo hull i "galleriet" (et snøoverbygg), rev over kjøreledningen og fortsatte videre nedover inntil den stoppet på en mindre grusvei. Da kjøreledningen ble revet over, ble det strømløst på hele strekningen mellom Mjølfjell og Hallingskeid og på Flåmsbanen. Dagtoget ble dermed stående like øst for Mjølfjell stasjon på grunn av strømbruddet noen minutter før halvseks søndag ettermiddag.
- Raset tilskrives mye nedbør På nettsidene til NRK-Hordaland forklarer NSBs informasjonssjef i baneregion vest, Inge Hjertaas, om raset og konsekvensensene for togtrafikken Oslo - Bergen og lokalstrekningen Myrdal - Voss - Bergen. - Det var kraftig nedbør i Hordaland søndag ettermiddag, men Hjertaas sier at det er for tidlig å slå fast årsaken til raset. Det er jo ofte nedbør som utløser dette her, men det er det for tidlig å si, skriver NRK-Hordaland.
- Ikke regn, men frost? En halv kilometer fra selve rasstedet har Meteorologisk institutt værstasjonen 51800 MJØLFJELL UH. Vær og vind sjekket nedbøren der hittil i oktober. Denne forekommer oss å være altfor liten til å kunne utløse steinraset i går ettermiddag. I løpet av de seks første oktoberdøgnene kom det til sammen 18,6 mm nedbør. Etter søndag morgen kl. 08.00 kom det 4,2 mm fram til kl. 15.00. Etter det var det oppholdsvær ved Mjølfjell UH. - Slik Vær og vind tolker været hittil i oktober i området omkring Ørneberget, kan kampesteinen ha blitt frostsprengt og så blitt presset utfor fjellsiden ved værforandring søndag middag. NSBs informasjonssjef Hjertaas ved baneregion vest, i Bergen, forteller at jernbanetraseen øst for Ørneberget er sikret ekstra, men at dette tydeligvis ikke var nok i går.
- Geolog på plass I dag skal en geolog undersøke fjellsiden mellom Ørneberget og Vieren jernbanestoppesteder. Først da vil man få vite hvor omfattende sikrings- og reparasjonsarbeidet på togtraseen vil være. Lokaltogene Myrdal - Voss - Bergen vil bare trafikkere Mjølfjell - Voss - Bergen, mens det for gjennomgående persontog blir busskjøring av passasjerer Voss - Ål. Også godstrafikken på Bergensbanen er stoppet opp - på vanlige hverdager går det for tiden sju godstog i hver retning. Konsekvensene for togselskapene som driver godstogtrafikken over høyfjellet, blir svært omfattende og kompliserte. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|