Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 10: - Mildt i Alaska, vindrekord i Danmark, og mer enn 800 mm nedbør på ett døgn i Japan etter taifunpassasje


Genève/Bærum, 11.11.13: - Det var meget mildt i Alaska og det nordvestlige Canada. I Europa førte uværet Simone til rekordsterke vindkast i Danmark. India ble truffet av den kraftigste orkanen på mer enn ti år. I Japan kom det 828 mm regn på ett døgn.

Det skriver WWW / WMO i sitt tilbakeblikk over det globale været i oktober, I nesten hele Europa var måneden varmere enn normalt. Størst var temperaturoverskuddet i det sørøstlige Spania, opptil fire grader.
Lavtrykksdominert vær på Atlanteren og høytrykk omkring Svartehavet førte til at varm eller mild luft tidvis strømmet nordover, fremfor alt i slutten av måneden, meldes det videre.

- Ekstremt i Österrike
I Österrike var oktober en av de 25 varmeste oktober-månedene siden målingene der i landet begynte i 1767, tilsvarende også i Frankrike og Storbritannia. I Tyrkia og omkring Svartehavet var middeltemperaturene for måneden i hovedsak omkring det normale eller en grad under.
I Alpene kom det snø uvanlig tidlig i en del dalstrøk natten til fredag den 11., respektive lørdag 12.10. Til og med i høyere høydenivåer falt det uvanlig mye snø. Værstasjonene Sils-Maria og Samedan i Sveits målte 44 centimeter snødybde fredag den 11., noe som er de største mengdene nysnø som har kommet så tidlig i oktober. - I Sils-Maria begynte målingene i 1864.

- Torden og bygevær
Det sørøstlige Frankrike ble rammet av flere tordenværsområder i dagene den 19. - 23.10. da det til sammen falt 100 - 350 mm nedbør. Også i andre områder av Frankrike forekom tordenvær, og søndag den 20. ble det rapportert om fire tromber. Den kraftigste nådde EF2 på den omarbeidede Fujitaskalaen og slo til mot samfunnet Bailleul (nordvest for Lille ved grensen mot Belgia).

- Alpeføn
Den 20. - 22.10 blåste en kraftig fønvind i Alpene, og temperaturene steg til over 20 grader. Bl.a. noterte Feldkirch i Österrike 26,4 grader tirsdag den 22.
Det varme været i Alpene fortsatte, og den 28. slo noen værstasjoner sine tidligere varmerekorder så sent ut i oktober.
I Sveits målte Neuchâtel 21,1 grader og hovedstaden Bern 22,0 grader. Fra 25.10.1923 hadde de to byene henholdsvis 20,9 og 21,1 grader som rekorder, mens Zürichberg tangerte sin rekord på 22,1 grader fra den 31.10.1892.

- En virkelig høststorm
Om kvelden søndag den 27. slo en real høststorm til mot Storbritannia og fortsatte senere videre østover over Frankrike, Tyskland, Danmark, Sør-Sverige og Baltikum. På De britiske øyer ble det målt vindkast på 44,0 m/s (158,4 km/t) på Isles og Wight i Den britiske kanal.
Uværet tiltok i styrke, og da det nådde Danmark, ble det på Kegnæs Fyr på Als i det danske "Sydhavet" målt vindkast opp i 53,5 m/s (192,6 km/t). Det er det meste som DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) noen gang har registrert!
Også ved noen værstasjoner i Nord-Tyskland blåste det orkan i middelvind, slik som ved Leuchtturm Kiel ble det registrert 36,0 m/s i middelvind og 47,0 m/s (169,2 km/t) i vindkastene.
UFS Deutsche Bucht (i Tyskebukten) hadde 35,0 m/s i middelvind og 47,0 m/s i vindkast.
Da uværet passerte Sør-Sverige, ble det på Hallands Väderö målt middelvind på 31,0 m/s (sterk storm) og 42,0 m/s (151,2 km/t) i vindkastene.

- Nordamerikansk kulde
I det vestlige USA og deler av sørvestlige Canada var oktober kjølig, i de indre delene ned til tre grader under det normale. Winslow i Arizona noterte sin sjette kaldeste oktober siden målingene der begynte i 1898.
Ellers i Nord- og Mellom-Amerika var måneden varmere enn normalt. I det nordvestlige Canada og en større del av Alaska var temperaturoverskuddet fra fire til åtte grader. En høytrykksrygg over det østlige Alaska førte med seg varme og tørre vinder som dominerte været i det indre av Alaska der temperaturavviket var største.
I Fairbanks ble oktober 2013 den tredje varmeste og fjerde snøfattigste oktober siden målingene startet i 1910.

- Snø, kraftig regn og torden
Den 2. - 6. oktober ble flere delstater i USA rammet av snø, kraftig regn, torden og virvelstormer da et lavtrykk tok seg ned nordfra. Bl.a. dro et tidlig snøuvær inn over Wyoming og Sør-Dakota den 4. - 6.10., og i løpet av 24 timer ble Black Hills i Sør-Dakota dekket av et opptil 110 centimeter vått og tungt snødekke.
Tre tropiske stormer var aktive på Atlanteren, men ingen av dem nådde land.
En av dem traff De britiske øyer den 27.

- Tropiske sykloner
På det østlige Stillehavet utviklet fire tropiske sykloner seg uten å påvirke landområder. Octave passerte over den californiske halvøyen og videre til Mexicos fastland den 15.
TC Raymond utviklet seg lørdag den 19. og var aktiv fram til slutten av måneden. Den nådde på sitt sterkeste til kategori III-orkan, og selve orkanens øye holdt seg like utenfor den mexicanske vestkysten.
Noen kystområder i Mexico som også hadde fått store regnmengder i september, fikk mer rekordregn i oktober, bl.a. 300 mm i Cuetzalan den 22. og 233 mm i Madisa den 23.
Nettopp nevnte orkan Raymond førte til at fuktig luft strømmet fra Stillehavet inn over sørstatene i USA. Om morgenen torsdag 31.10. ble det målt en døgnrekord på 316 mm i Wimberley nordøst for San Antonio i Texas.

- Taifuner i det vestre Stillehavet
Mesteparten av Asia hadde en langt varmere oktober enn vanlig, spesielt i indre deler der middeltemperaturene var fire til fem grader over det normale.
Kjøligere enn normalt var det i nordøstlige Sibir der noen områder hadde en måned to til fem grader kaldere enn normalt.
Åtte tropiske sykloner var aktive over det vestlige Stillehavet. Fitow ble en kategori II-taifun på Saffir-Simpsonskalaen. Den krysset de sørlige øyene i Japan sent den 4.10. og slo til mot sørøstlige China tidlig den 7.
Danas nådde kategori IV rett før den passerte Okinawa den 7. og svingte deretter opp i sundet mellom Japan og Korea den 8. Der den ble svekket ovet det kjølige havvannet.
Nari var kategori III like før den passerte over det nordlige Filippinene den 11. og fortsatte videre vestover mot Vietnam der den gjorde landfall den 14.10.
Wipha nådde kategori IV og svingte opp langs den japanske sørøstkysten tirsdag den 15.
I Wiphas spor kom det voldsomt regn, som på øyen Oshima - en liten øy sør for Tokyo - fikk 824 mm på mindre enn 24 timer. I de tre verste timene natt til onsdag den 16. kom det 335 mm!

- Kategori V
I annen halvdel av oktober nådde taifunene Francisco og Lekima kategori V, som er de sterkeste taifunene (orkanene). Begge holdt seg ute til havs, men Francisco var relativt nær de japanske Ryukyøyene omkring den 24.10.
Krosa utviklet seg i slutten av oktober og var på sitt sterkeste en kategori II-taifun. Krosa passerte over de det nordligste Filippinene om morgenen torsdag den 31. og fortsatte siden mot nordvest.

- Også i Indiahavet
I Indiahavets nordøstlige del passerte den tropiske syklonen Phailin øygruppene Andamanene og Nikobarene på sin nordvestlige kurs og nådde kategori V på sitt sterkeste og gjorde landfall sent på dagen den 12.10. i Odisha-regionen som en kategori IV-orkan. Neste morgen ble det målt ca 380 mm nedbør i Banki i Odisha.
Phailin var den sterkeste orkanen som har slått til mot indisk land siden 1999, og den ble den fjerde i rekken av kategori V-orkaner som noen gang har forekommet i det nordlige Indiahavet.

- I Arktis
Isutbredelsen i Arktis i oktober var større enn den i fjor, men mindre enn normalverdiene for 30-årsperioden 1981 - 2010.
Temperaturene var over det normale på Vest-Grønland, i kanadiske Arktis og det sentrale russiske Arktis. Mildest var det kanadiske Arktis der temperaturoverskuddet var to til seks grader.

- Afrikansk varme
Det var varmere enn normalt på flere hold i Afrika, fremfor alt i nordvest. Det nordlige av Algerie fikk et temperaturoverskudd på fem til seks grader. I Senegal og Mauritania steg temperaturene den 19. til 44,0 grader.
I Sør-Sudan førte uvanlig kraftig regnvær til for sesongen omfattende oversvømmelser.

- Australia og Oceania
I en stor del av Australia og New Zealand var det atskillig varmere enn normalt, opptil to til tre grader. Derimot i det sørøstlige Australia og det vestlige New Zealand var temperaturene omkring og tett oppunder det normale.
Definert ut fra middeltemperaturene ble årets oktober den sjuende varmeste siden 1910, mens ut fra maksimumstemperaturene ble det den tredje varmeste. Oktober ble den 15. måneden på rad da middeltemperaturene for kontinentet under ett var høyere enn normalt.

- Middelmaks.
Værstasjonen Fitzroy Crossing Aerodrome, Western Kimberley i WA hadde en midlere maksimumstemperatur på 42,0 grader, som er det høyeste for oktober noe sted noen gang. For 11 år siden (i 2002) var det 41,9*C i middelmaks. samme sted. Dessuten hadde samme sted nå i oktober hele 29 døgn med maks på 40,0 eller enda høyere. Dette er den lengste perioden med slik varme noe sted i Australia.
Ved Alice Springs Aero, Northern Territory (NT), ble det torsdag 10.10. målt 42,6 grader, som er ny varmerekord for oktober for de 72 årene som byens flyplass har hatt regulære målinger.

- En spesiell dag
Fredag 18.10. var en helt spesiell dag med en forskjell på varmest og kaldest på 53,5 grader på det gigantiske øykontinentet.
Fitzroy Crossing Aerodrome noterte da 44,8 grader i maksimum, mens det på Perisher Valley i Snowy Mountains, NSW, var månedens minimum med minus 8,7 grader.
Nedbørmessig var oktober en tørr måned i mange deler av Australia. Øystaten Tasmania var eneste delstat som fikk mer nedbør enn normalt. Vest på øyen var det den våteste oktober på 20 år.
Derimot i New South Wales (NSW) ble måneden den åttende tørreste oktober siden 1910. Øst i samme delstat herjet omfattende skogbranner (bush fires) både i fjellkjeden Great Dividing Range og kystområder mellom den 17. og 23.10. Bl.a. ble mer enn 200 hus og 50.000 hektar landområde herjet av branner i Blue Mountains mellom den 17. og 20.

- Sør-Amerika
- Temperaturene var omkring eller over det normale i hele Sør-Amerika der temperaturene på månedens aller siste dag steg til 44,5 grader i Bolivia. I deler av Brasil, nordøstlige Argentina og nordvestlige Venezuela var temperaturoverskuddet to til fire grader, avslutter WWW / WMO sitt meget omfattende tilbakeblikk på det globale været i oktober, før de presenterer ekstremene for temperatur og døgnnedbør i de ulike verdensdelene.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir de ulike verdensdelenes ekstremer, innleder vi som vanlig med de norske ekstremene slik Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk
Institutt har presentert dem:

NORGE
¤ 21,9*C, Fureneset i Fjaler i Sunnfjord, søndag den 13.
¤ -18,0*C, Dividalen II i indre Troms, fredag den 18.
* 113 mm nedbør, Sauda i Ryfylke, onsdag den 23.

EUROPA
¤ 35,5*C, Carcaixent, Spania, tirsdag den 1.
¤ -25,3*C, Hoseda-Hard, Russland, søndag den 27.
* 170 mm, Puerto El Pico, Spania, torsdag den 24.

ASIA
¤ 45,0*C, Mekka, Saudi-Arabia, tirsdag den 1.
¤ -38,6*C, Delyankir, Sibir, torsdag den 31.
* 824 mm, Oshima, Japan, onsdag den 16.

ARKTIS
¤ 16,7*C, Narsarsuaq, Grønland, tirsdag den 15.
¤ -48,7*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.) lørdag den 26. og mandag den 28.

NORD-AMERIKA
¤ 39,7*C, Hermosillo, Mexico, søndag den 6.
¤ -27,3* Taloyoak, Canada, mandag den 28., og Shepherd Bay, også Canada tirsdag den 29.
* 353 mm, Crystal City, Texas, søndag den 13.

SØR-AMERIKA
¤ 44,5*C, Bermejo, Bolivia, torsdag den 31.
¤ -17,2*C, Pampa Umalzo (4.600 m.o.h.), Peru, onsdag den 23.
* 166 mm, Villavicencio, Colombia, tirsdag den 15.

ANTARKTIS
¤ 8,6*C, Base Esperanza, tirsdag den 29.
¤ -68,9*C, Vostok (3.400 m.o.h.), lørdag den 12.

AFRIKA
¤ 44,0*C, Matam, Senegal, og Nouakchott, Mauritania begge lørdag den 19.
¤ -9,7*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, mandag den 14.
* 197 mm, Bellecombe, La Réunion i Indiahavet, onsdag den 30.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 44,8*C, Fitzroy Crossing Aero, Western Australia, fredag den 18.
¤ -8,7*C, Perisher Valley (1.735 m.o.h.), New South Wales, også fredag den 18.
* 247 mm, Milford Sound, New Zealand, mandag den 21., der månedssummen nådde 1.295 mm. Det er nest største oktober- nedbørsum siden oppstart der i 1929.
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©